Nokia aandelen

Nokia staat wereldwijd nog altijd bekend als de grote producent van draagbare telefoons, die hier jarenlang een zeer groot marktaandeel in had. Met name in de jaren ’90 en in het begin van de jaren in het volgende millennium was Nokia een zeer grote producent uit Finland.

Het bedrijf is ooit echter begonnen met het produceren van rubber, waardoor de historie van de onderneming laat zien dat men zich toe kan leggen op totaal nieuwe bronnen van inkomsten. Dit laatste lijkt ook aan te geven waardoor het aandeel van Nokia zich eigenlijk altijd lijkt te herstellen, zelfs wanneer er sprake is van een flinke daling of algehele terugloop.

Nokia is een bekende merknaam in de telefoniemarkt en is opnieuw relevant. Dat is grotendeels te danken aan het Finse HMD Global. Hoewel het bedrijf pas in 2016 werd opgericht, heeft het bedrijf al bijna 20 nieuwe Nokia toestellen op de markt gebracht. Het Nokia merk is enorm. HMD Global gaat daarbij heel erg uit van de emotionele band die mensen hebben met Nokia. Iedereen heeft wel een verhaal van zijn of haar ouwe Nokia toestel. Deze verhalen wil HMD Global opnieuw creëren.

Nokia aandelen

 

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Nokia verwachtingen – De toekomst van Nokia

In deze tijden is het erg lastig om uitspraken te doen over de toekomst. Het team van Aandelenkopen.nl heeft besloten om zich daarom hier ook niet aan te wagen.

Het is momenteel niet mogelijk een goed beeld van de Nokia verwachtingen de komende jaren. Zo blijft het koffiedik kijken voor deze verwachtingen in 2021 – 2025.

Over Nokia

Nokia was de producent van telefoons als de 3210 en de 3310, apparaten die bijna een ieder wel eens in handen heeft gehad. Tijdens de jaren van mobiele telefoons was er sprake van grote stijgingen van de koers van het aandeel, waardoor de bomen tot in de spreekwoordelijke hemel leken te groeien. Bij Nokia slaagde men er als eerste in om stabiele mobiele telefoons te bouwen, die bovendien op een compacte manier in elkaar zaten. Dit heeft sterk bijgedragen in de algehele ontwikkeling van de communicatie in een groot deel van de wereld.

Dat kon echter niet voorkomen dat Nokia de slag volledig leek te missen, op het moment dat onder andere Apple besloot smartphones uit te gaan brengen. De telefoons met een groot display en een touchscreen werden door de toenmalige directeur van Nokia afgedaan als overbodig en slechts een tijdelijke trend. Deze enorme blunder van Nokia heeft ervoor gezorgd dat het aandeel in een paar jaar tijd bijna alle waarde verloren heeft. Er bleef een koers van slechts een paar euro over, waar dat er eerder tientallen waren. Het was Microsoft dat vervolgens een samenwerking aanging met Nokia en zelfs aankondigde het over te willen nemen. Dit zorgde voor een beperkt herstel van de koers, waardoor de waarde weer iets is opgelopen.

Eigenschappen Nokia

Bij Nokia gaat het om eenvoud, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nog steeds staat Nokia wereldwijd erg bekend als een grote producent van draagbare telefoons. Jarenlang hebben ze hier een zeer groot marktaandeel in gehad. Vooral rond de jaren 90 was Nokia een zeer grote producent in Finland. Wist u echter dat Nokia ooit begon met het produceren van rubber? Vast niet! De historie van de onderneming laat wel zien dat Nokia zich kan toeleggen op andere bronnen van inkomsten. Zelfs wanneer de Nokia aandelen dalen, lijkt Nokia zich altijd goed te herstellen.

Stabiel en compact

Tijdens de mobiele telefoon jaren was er sprake van grote stijgingen van de koers van het aandeel. Nokia slaagde er als eerste in om niet alleen stabiele mobiele telefoons te bouwen, maar ook telefoons die op een compacte manier in elkaar zaten. Met dat gegeven heeft Nokia een sterke bijdrage geleverd aan de algehele ontwikkelingen van de communicatie in een groot deel van de wereld.

Komst smartphones

Helaas kon met de komst van de smartphones door o.a. Apple niet worden voorkomen dat Nokia de slag volledig leek te missen. De Nokia telefoons met een grote display en een groot touchscreen werden door de toenmalige directeur afgedaan als overbodig en een tijdelijke trend. In een paar jaar tijd verloor het aandeel bijna alle waarde.

Overname SpaceTime Insight

Eerder dit jaar wist Nokia de softwaremaker SpaceTime Insight over te nemen. De belangrijkste reden voor deze aankoop is de uitbreiding van de internet of things portfolio. SpaceTime Insight levert programma’s aan grote klanten in de logistieke, energie- en transportsectoren. De software helpt bij het monitoren van het onderhoud van apparaten. Het moet kostenbesparend werken, want bedrijven hoeven bij defecten etc. minder snel een reparateur te sturen.

Withings

Withings is een bekende fabrikant van smartwatches en gezondheidsproducten. Nokia nam het bedrijf in 2016 over voor het respectievelijke bedrag van 170 miljoen euro. Nokia wil zich meer gaan richten op de zakelijke markt en de verkoop van licentieovereenkomsten. En in mindere mate dus op consumentenproducten. Eerder dit jaar werd Withings daarom door Nokia verkocht.

Eerste kwartaal 2018

In het eerste kwartaal van 2018 daalde de omzet van het Finse bedrijf met bijna 5 miljard euro. Dit kwam vooral door de tegenvallende verkopen in Noord-Amerika. De operationele winst ging met 30% omlaag naar een bedrag van 239 miljoen euro. Ondanks deze zwakke start, heeft Nokia goede hoop voor de rest van het jaar. Er wordt verwacht dat de marktomstandigheden in de tweede helft van dit jaar zullen aantrekken.

Verwachting volgend jaar

Ook denkt Nokia dat er vanaf volgend jaar geprofiteerd gaat worden van de uitrol van snelle 5G-netwerken. Net als concurrenten zoals Huawei en Ericsson heeft het Finse bedrijf te maken met een dalende vraag naar apparatuur voor 4G-netwerken. Toch zegt Nokia zelf goed op koers te liggen om dit jaar 1,2 miljard euro aan kosten te besparen.

Nokia aandelen

Waar het aandeel voorheen tientallen euro’s waard was, bleef een koers van slechte enkele euro’s over. De koers van het dieptepunt van €1,40 ten opzichte van de eerdere successen van het bedrijf uit Finland stonden in geen verhouding tot elkaar, waardoor er sprake leek van een aflopende zaak voor het bedrijf. Met het voorstel van Microsoft om Nokia over te nemen vond er een beperkt herstel van de koers plaats. De waarde van het aandeel liep daardoor weer iets op.

Nokia aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,9Meer informatie

Jouw kapitaal is in gevaar


9,8Meer informatie

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in Nokia? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de Nokia koers, de verwachtingen en toekomst van Nokia en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in Nokia aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in Nokia aandelen. Als je Nokia aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers Nokia – Wat is de waarde van aandelen Nokia?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van Nokia kost. Het aandeel Nokia is te vinden op de HEL, de afkorting op de beurs is NOKIA.


Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een Nokia aandeel te kopen.

Nokia kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een Nokia aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in Nokia en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van Nokia. Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen Nokia kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,9Meer informatie

Jouw kapitaal is in gevaar


9,8Meer informatie

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie

Nokia aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.