Dow Jones | Koers van de DOW index

In beleggersland staat de Dow Jones voor velen bekend als een van de grootste en meest toonaangevende aandelenindexen in de wereld. Deze index komt uit de Verenigde Staten en staat ook wel bekend als de Dow 30 en de Dow. Een afkorting die ook nogal eens de revue passeert is DJIA. De Dow Jones werd gecreëerd door Charles Dow en de redacteuren van Wall Street Journal.

Dow Jones index koersen vandaag

Bekijk hieronder het realtime overzicht van de Dow Jones index met alle Dow Jones aandelen en de koersen van vandaag:

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste

Start met beleggen via een online broker - Stappenplan

1

Kies een broker

Vind de juiste broker voor jouw handelsstrategie (wij raden DEGIRO aan!)

2

Geld storten

Stort eenvoudig geld via een tal van betalingsmethodes!

3

Zoek aandeel

Vind aandelen binnen het handelsplatform

4

Handelen in aandelen

Start met handelen in aandelen!

Klaar om te beleggen in aandelen of andere aandelen over heel de wereld? Start met DEGIRO!

Over de Dow Jones Industrial Average

Voluit heet de index de Dow Jones Industrial Average. Het is een index die voor het eerst werd gepubliceerd in 1896. Op dat moment stond de index op 40,94. Een cijfer wat inmiddels ver achter ons ligt. De naam Industrial Average had vooral een historische waarde. Inmiddels zijn er nog maar weinig ondernemingen actief binnen de industrie. Dat neemt niet weg dat het de oudste index ter wereld is en daarom met recht een dergelijke naam mag dragen.

Het was destijds een gemiddelde van de koersen van de twaalf aandelen (industriële bedrijven) die men daarvoor gebruikte. Alleen General Electric maakt al sinds het begin van de Dow Jones onderdeel uit van de lijst. De overige ondernemingen zijn allemaal nieuw. Bovendien zijn de overige 10 ondernemingen uit de oorspronkelijke lijst overgenomen, failliet gegaan of in de vergetelheid geraakt.

De index is gevestigd in New York en behoort tot de NYSE en NASDAQ. In totaal bestaat de index uit maar liefst 30 fondsen, waarmee deze zorgt voor een uitstekend beeld van de verschillende ondernemingen in de lijst. De Dow Jones wordt gevormd door bedrijven uit alle sectoren. Van Pfizer tot de McDonalds en van Coca-cola tot Boeing. In dit artikel vertellen we u graag meer over deze toonaangevende Amerikaanse index. Gaat u er rustig voor zitten.

Schommelingen in de koers

Met name in de beginjaren is er sprake geweest van een aantal schommelingen van de koers. Dit leidde in de zomer van 1896 tot het dieptepunt van 28,48 punten, maar ook tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 heeft de index een aantal maanden geen notering gehad. In 1914 heeft de beurs vervolgens een verlies van meer dan 25% geleden.

Het grootste verlies werd echter geleden in 1932, aangezien er tijdens de beurskrach destijds 90% van de waarde verloren ging. Het heeft vervolgens tot in 1954 geduurd voordat men de toppen van 1928 opnieuw wist te bereiken. In februari dit jaar kwam naar buiten dat de Amerikaanse beurzen fors in het rood waren gesloten. De Dow Jones eindigde meer dan 4% lager. Het punt van correctie werd daarmee bereikt. Tegenwoordig blijft de Dow Jones sterk liggen op een puntenaantal van boven de 25.000. Bekijk ook zeker de onderstaande video, waarin wordt gesproken over een verlies van 1200 punten in februari 2018.

Betrouwbare brokers

Aandelen kopen start bij het vinden van een betrouwbare belegger die geschikt is voor jou wensen en doelen. In Nederland zijn er verschillende brokers actief die hierin kunnen voorzien. Alle brokers in dit overzicht zijn gereguleerd en voldoen aan de wetgeving. Deze brokers bieden verschillende diensten en producten aan, maar allemaal bieden ze de optie om aandelen te kopen op een veilige manier.

Tussen brokers bestaan ook veel verschillen, het verschil zit met name in de verschillende producten en diensten dat zij aanbieden en de kosten welke zij hanteren. Elke broker hanteert namelijk andere tarieven voor het kopen en verkopen van aandelen. In het overzicht hiernaast vindt je alleen betrouwbare brokers om aan de slag te gaan.

Overzicht van betrouwbare brokers

1

5/5

2

5/5

3

4.5/5

Je kapitaal loopt gevaar.

4

4.5/5

5

4.5/5

6

4/5

Populaire Dow Jones aandelen vandaag

Bekijk hieronder populaire Dow Jones aandelen van vandaag:

Stijgers & dalers

Meest verhandeld

Samenstelling van de Dow Jones

De Dow Jones bestaat zoals gezegd uit 30 verschillende ondernemingen, waar maar erg weinig wijzigingen in worden aangebracht. Het gaat om verschillende Amerikaanse bedrijven, waar onder andere 3M, ALCOA en American Express goede voorbeelden van zijn. Verder kunt u denken aan ondernemingen als Coca-Cola, Boeing en Cisco Systems.

De Dow Jones bestaat dus uit een aantal enorme bedrijven en heeft op 2009 nog te maken gehad met een wijziging. Het waren Citigroup en General Motors, die vervangen werden door Cisco Systems en Travellers Group. Het is verder ongebruikelijk dat er veel wijzigingen plaatsvinden.

Index: prijsgewogen

De Dow Jones maakt als een van de weinig indices gebruik van een prijsgewogen index. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AEX. Dit betekent dat een aandeel met een hoge koers een grote stempel kan drukken op de algehele beweging van de index. Met andere woorden: niet elk bedrijf is even belangrijk en telt even zwaar mee voor de stand van de beurs. De Dow Jones als index geeft een goed beeld van de economische situatie in Amerika.

S&P500

Wanneer u echter een beter beeld wilt hebben van de staat van de gehele economie, is het goed om te kijken naar de S&P500. Of wanneer u wilt weten hoeveel de Amerikaanse aandelen over een bepaalde periode in waarde zijn gestegen. In de S&P500 staan de 500 grootste Amerikaanse bedrijven genoteerd. Er zitten dus veel meer bedrijven in de beursgraadmeter en deze index houdt ook rekening met de marktwaarde van de onderliggende bedrijven.

Invloed op de bewegingen

Terugkomend op het gegeven van hierboven. Op het moment dat een onderneming een lage absolute waarde heeft, maar veel aandelen uit heeft staan, is dat nauwelijks terug te zien in de koers van de index. Dit zorgt er onder andere voor dat IBM en 3M meer invloed hebben op de bewegingen dan giganten als Exxon en Microsoft.

Veelgestelde vragen

Dow Jones staat voor: Dow Jones Industrial Average

De Dow Jones is gevestigd in de Verenigde Staten.

De openingstijden zijn van 9.30 uur (15:30 GMT) tot 16.00 uur (22:00 GMT).

Beleggen op de Dow Jones doe je via een betrouwbare broker. Wij kunnen je DEGIRO en eToro aanraden.