BESTE goud ETF's 2024

De goud ETF’s van 2024 hebben hun waarde nu al bewezen. Ondanks dat de marktomstandigheden er niet altijd even positief uitzien, zijn de prijzen van het goud dit jaar al flink gestegen. Veel beleggers hebben er daarom besloten dat dit het ideale moment is om goud een kans te geven. Hierdoor wordt er ook volop in goud ETF’s geïnvesteerd.

Het laatste hoogtepunt van goud is in 2020 geweest. Dit was het absolute hoogtepunt wat we ooit van het goud hebben gezien. Dit betekent echter niet dat investeren geen goede optie kan zijn. Centrale banken zijn namelijk volop bezig met het verbeteren van de koer van de beste goud ETF’s. Als je wilt investeren in goud, zijn deze goud ETF’s een goed begin.

In deze koopgids lees je hoe je de beste ETF’s van 2024 kunt selecteren voor een investering.

Start met beleggen in ETF's via een online broker - Stappenplan

1

Kies een broker

Vind de juiste broker voor jouw handelsstrategie (wij raden DEGIRO aan!)

2

Geld storten

Stort eenvoudig geld via een tal van betalingsmethodes!

3

Zoek ETF

Vind de ETF binnen het handelsplatform

4

Handelen in ETF's

Start met handelen in ETF’s!

Klaar om te beleggen in ETF's over heel de wereld? Start met DeGiro!

Waarom goud aandelen?

Goud biedt al jaren een manier om geld op te slaan voor veel mensen. Goud is een bron van waarde vanwege de natuurlijke schaarsheid. Daarnaast zijn goud aandelen een bron van waarde waar geen prestaties van een bepaalde partij aan vastzit. Ondanks dat ze op dezelfde manier stijgen en dalen zit er een verschil tussen investeren in goud zelf en goud ETF’s.

Het voordeel aan een goud ETF is dat je kunt investeren in goud zonder dat je fysiek goud bezit. Een goud ETF kan slaan op de waarde van goud zelf, maar ook op de waarde van bedrijven in de goudindustrie. Voor de meeste mensen zijn goud ETF’s die slaan op de waarde van goud zelf de beste optie, want hierbij ben je niet afhankelijk van de prestaties van een bedrijf.

In verhouding met andere valuta heeft goud een stabiele waarde. Als er veel speelt in de economie, zoals de inflatie waar we de laatste tijd mee te maken hebben, investeren veel mensen in goud. Als je geen fysiek goud wilt hebben, zijn goud ETF’s de beste optie die je hebt.

5 BESTE goud ETF's van 2024

Er zijn verschillende goede goud ETF’s in 2024 te vinden die een investering waard kunnen zijn. Bij goud ETF’s is het ook verstandig om naar meerdere aspecten te kijken. Met name het rendement wat er de laatste jaren behaald is, is belangrijk om naar te kijken. Daarnaast kan de waarde ook een grote invloed hebben op je investering.

Hierbij zijn er een aantal die je in de gaten moet houden. Wij hebben een lijstje van 5 opties voor je opgesteld zodat je weet waar je in kunt investeren.

Deze opties zijn:

  1. iShares MSCI Global Gold Miner
  2. SPDR Gold Shares
  3. Invesco Physical Gold ETC
  4. Xetra Gold ETC
  5. VanEck Vectors Gold Miners ETF

Let op!: Wij geven geen financieel advies. Doe daarom altijd je eigen vooronderzoek.

Bekijk hier de 5 beste goud ETF's van 2024 op een rijtje:

1. iShares MSCI Global Gold Miner

2. SPDR Gold Shares

3. Invesco Physical Gold ETC

4. Xetra Gold ETC

5. VanEck Vectors Gold Miners ETF

1. iShares MSCI Global Gold Miner

iShares MSCI Global Gold Miner is gericht op goudmijnbedrijven. Door een brede geografische focus te hebben, ligt de markt niet op één plek. Daarom is het doel van iShares MSCI Global Gold Miner ook om aandelen in de mijnbouw over de hele wereld te volgen. Doordat je hierin afhankelijk bent van de mijnbouw, houdt de markt veel meer schommelt dan de goudmarkt zelf.

De weging

Newmont Gold en Barrick Gold zijn goed voor meer dan 43% van de weging van de index. Dit betekent dat meer dan de helft van de weging in Canada gedaan wordt. De VS is goed voor 23% en de rest is afkomstig uit Zuid-Afrika, Australië en Rusland. Ondanks dat het een brede markt is, ligt de grootste focus nog steeds in Noord-Amerika.

2. SPDR Gold Shares

SPDR Gold Shares is de grootste goud ETF waarin je met IG kunt handelen op dit moment. Op het moment heeft het bedrijf meer dan 57 miljard dollar aan goud. Dit maakt het één van de grootste hoeveelheden goud in bezit van een bedrijf.

Het doel

SPDR Gold Shares is in handen van SPDR State Street Global Advisors. Dit bedrijf is ook in bezit van de goudstaven. Het doel van de ETF is het volgen van de koers van het goud zelf. Dit houdt in dat de prestaties van het edelmetaal zelf de waarde van de ETF bepalen.

3. Invesco Physical Gold ETC

Invesco Physical Gold ETC kan een goede optie zijn in te investeren. Het bedrijf heeft in totaal zo’n 15 miljoen dollar aan goud in bezit. Dit houdt in dat het één van de grootste bedrijven is met fysiek goud. Het is zelfs het grootste bedrijf in Europa waar je goud ETF’s kunt kopen. Door het fysieke goud wordt de goudprijs gevolgd.

De voorwaarden

Je hebt wel lopende kosten bij dit goud ETF. Je betaalt 0,15% per jaar als lopende kosten. In verhouding met andere opties zijn de kosten aan de lage kant. Het goud wordt fysiek opgeslagen, waardoor het fysieke goud onderpand is voor je schuld.

4. Xetra Gold ETC

Xetra Gold ETC is ook een goede optie als je de goudprijs wilt volgen. Net als de Invesco Physical Gold ETC is dit een ETC, waardoor het goud als onderpand dient. Xetra is in bezit van zo’n 13 miljard dollar aan goud. Dit houdt in dat hier enorm veel goud opgeslagen wordt.

Kosten

Bij Xetra Gold ETC heb je ook lopende kosten waar je mee te maken krijgt. Je krijgt te maken met kosten van 0,36% per jaar. Dit is meer dan het dubbele van Invesco, maar dit kan het wel waard zijn.

5. VanEck Vectors Gold Miners ETF

VanEck Vectors Gold Miners ETF kan ook een goede optie zijn voor investeerders. Net als de iShares Global Gold Miner wordt hier gericht op de mijnbouw. Het bedrijf heeft een kapitaal van ruim 900 miljoen dollar, waardoor het één van de grootste bedrijven is met een focus op mijnbouw.

De bedrijven

In totaal zijn er 56 bedrijven waar VanEck Vectors Gold Miners ETF naar kijkt. De twee grootste bedrijven nemen al 29% van het totale kapitaal op zich, maar je krijgt er wel een goede spreiding voor terug. Bij deze ETF krijg je te maken met lopende kosten van 0,53% per jaar. Dit is wel wat aan de hoge kant.

Investeren in goud ETF's

Investeren in goud ETF’s begint bij het uitzoeken van een betrouwbare broker die aansluit bij jouw wensen en doelen. In Nederland zijn er diverse brokers actief die jou kunnen helpen deze wensen en doelen te behalen. 

Alle brokers uit het overzicht hiernaast zijn in het bezit van de juiste licenties en voldoen aan de strenge regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten. Hoewel deze brokers ieder verschillende diensten en producten aanbieden, bieden ze wel allemaal de mogelijkheid op een veilige manier te investeren in zowel aandelen als goud ETF’s. 

Het is echter belangrijk om in het achterhoofd te houden dat deze brokers verschillende tarieven hanteren voor hun aangeboden diensten.

Overzicht van betrouwbare brokers

1

5/5

2

5/5

3

4.5/5

4

4.5/5

5

4/5

Voor wie zijn goud ETF’s geschikt?

Goud is een grondstof waarvan de waarde best constant is. Ondanks inflatie of andere economische problemen is de waarde meestal gelijk. Een goud ETF biedt daarom een stabiele investering. Als er in de aandelenwereld een grote daling was, was dit bij de goudkoers veel minder of ging de waarde zelfs stijgen. Daarnaast blijft het aanbod aan goud zo goed als gelijk, terwijl de vraag begint te stijgen.

Investeren in goud ETF kan zowel in goud zelf, wat vervolgens bewaard wordt door een bedrijf, maar ook in de vorm van een aandeel van verschillende mijnbouwbedrijven. Dit wordt ook wel een goudaandelen ETF genoemd. Als je wat meer afhankelijk wil zijn van bedrijven in de goudindustrie, is dit de beste optie.

Beurs indexen bekijken

Overzicht van de beurzen

Amsterdam Exchange Index

AEX

New York Stock Exchange

NYSE

Hong Kong Stock Exchange

HKSE

NASDAQ

NASDAQ

Dow Jones

DOW

Wat zijn de beste goud ETF's?

In onze ogen zijn de onderstaande goud ETF’s de beste investering in 2024:

  1. iShares MSCI Global Gold Miner
  2. SPDR Gold Shares
  3. Invesco Physical Gold ETC
  4. Xetra Gold ETC
  5. VanEck Vectors Gold Miners ETF

We verwachten dat deze ETF’s het net als de voorgaande jaren uitstekend gaan doen op de markt.

Let op!: Wij geven geen financieel advies. Doe daarom altijd je eigen vooronderzoek.

De juiste strategie gebruiken

Om te beginnen met goud ETF’s, is het van belang om een solide strategie te bepalen waar je op kunt bouwen tijdens je belegging. Het is belangrijk om evenwicht in je strategie te brengen. Je kunt bijvoorbeeld grote beleggingsfondsen gebruiken als basis ETF’s om vervolgens de kleinere ‘satelliet fondsen’ te gebruiken om het risico in evenwicht te brengen. De kleinere fondsen zijn meestal de buitenlandse of small-cap aandelen en obligatiefondsen.

Een beleggingsstrategie komt voornamelijk van pas voor het verminderen van het algehele risico. Door diverser te beleggen, wordt het risico een stuk lager. Je eieren in één mand leggen is nooit voordelig. Hierdoor kun je een zo hoog mogelijk rendement behalen met zo min mogelijk risico’s.

Hoe kun je investeren in goud ETF’s?

Het investeren in goud ETF’s kun je het beste doen via (online) brokers die de ETF’s aanbieden. De brokers brengen wel kosten in rekening voor het beheren van je beleggingsrekening en het handelen in aandelen en ETF’s. Dit bied je wel de kans om te profiteren van alle snel stijgende koersen.

Goud is al jaren een groot onderdeel van onze samenleving en een teken van rijkdom. Al sinds de goudkoorts in de VS wordt goud gezien als een stabiele bron van waarde. Veel beleggers zien goud als een makkelijke manier om waarde op te slaan. Goud ETF zijn daarom bij de meeste brokers wel te vinden.

Je kunt bij verschillende brokers terecht voor goud ETF’s. Dit kan bij DEGIRO, Bux Zero, eToro, Plus500, Trade Republic en Saxo Bank. Het is bij vrijwel iedere broker mogelijk om voor de korte en de lange termijn te beleggen in goud ETF’s, al is het niet altijd mogelijk om een investering op de korte termijn te maken in ETF’s.

Conclusie

Als je zelf de controle hebt over je beleggingsrekening, kan het een goede optie zijn om in goud ETF’s te beleggen. Door de stabiliteit van goud en de grote vraag ziet een goud ETF er al snel aantrekkelijk uit om in te investeren. Door dit te doen bij de bovenstaande brokers, kan dit in de meeste gevallen gemakkelijk en zonder problemen gedaan worden.