Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Nyse koers

NYSE staat voor New York Stock Exchange, de  grootste beurs ter wereld. Het is een belangrijke beurs waar we bekende en grote ondernemingen terug kunnen vinden. Wilt u zelf handelen aan de NYSE? Zorg er dan voor dat u gebruik maakt van een (online) broker, bijvoorbeeld om de aandelen van Coca Cola of General Motors te verhandelen.

Inhoudsopgave

Grootste aandelenbeurs ter wereld

De NYSE is de grootste aandelenbeurs ter wereld, wanneer we dit meten op basis van de totale marktkapitalisatie van de verschillende bedrijven met een notering. De NASDAQ zou overigens de grootste ter wereld zijn wanneer we kijken naar het volume dat er in totaal verhandeld wordt. Dat neemt niet weg dat de NYSE bovendien een zeer rijke traditie kent en daarom veel ontzag kent bij een ieder die actief is binnen de financiële wereld. De beurs is inmiddels in handen van NYSE Euronext, na een fusie met Euronext, het bedrijf dat ook de beurs van Amsterdam in handen heeft.

Geschiedenis van NYSE

De geschiedenis van de NYSE gaat terug tot in 1792. Het was op 17 mei dat de eerste stappen werden gezet, om uiteindelijk in 1817 de eerste statuten uit te schrijven. Destijds werd de naam New York Stock & Exchange Board gekozen, die in 1863 veranderd werd in New York Stock Exchange. In de beginperiode koos de NYSE voor een locatie op Wall Street, in een kamer op nummer 40. Dit kostte in 1817 slechts $200 per maand, al was dat voor die tijd een behoorlijk bedrag. Pas op 1 oktober 1934 werd de beurs door de US Securities en Exchange Commission erkend als de officiële beurs van het land. Vanaf dat moment ging het hard met de onderneming, die flink uit wist te groeien. Vandaag de dag werken er echter nog maar 25 bestuursleden, waarmee het kleiner is dan in de hoogtijdagen.

Echte beursvloer

Het unieke van de NYSE is dat het bedrijf zeer lange tijd gebruik is blijven maken van een echte beursvloer. Anders dan bijvoorbeeld de NASDAQ werd er lange tijd veel minder met schermen gewerkt en vond er daadwerkelijke handel plaatst. Met de tijd is het aantal digitale transacties echter steeds verder toegenomen. Wat dat betreft heeft de NYSE de tradities niet in ere kunnen houden.

Aandelen aan de NYSE

Vandaag de dag worden de aandelen van de grootste Amerikaanse ondernemingen aan de NYSE verhandeld, naast die van een enorme groep andere bedrijven. Het grootste bedrijf aan de NYSE is natuurlijk Apple, met een marktkapitalisatie van een kleine 500 miljard dollar. Ook bedrijven als Exxon en Google zijn er enorm, naast bijvoorbeeld Microsoft, Berkshire en General Electric. Verder vormen JP Morgan Chase, Wal-Mart en Pfizer bekende namen aan de NYSE. Ook de aandelen van Coca Cola, Oracle en Citigroup worden er verhandeld, net als die van Amazon, Wells Fargo en Procter & Gamble.