NYSE koers

De New York Stock Exchange (NYSE) is een Amerikaanse effectenbeurs op Wall Street in New York. De NYSE (ook bekend als “the Big Board”) verhandelt elke dag ongeveer 1,46 miljard aandelen en is de grootste effectenbeurs ter wereld. De beurs verhandelt aandelen voor zo’n 2.800 bedrijven, variërend van blue chips tot nieuwe snelgroeiende bedrijven en is eigendom van Intercontinental Exchange, gereguleerd door de Securities and Exchange Commission.

Geschiedenis van de New York Stock Exchange

De NYSE werd opgericht op 17 mei 1792 door 24 effectenmakelaars en werd vijfentwintig jaar later, 8 maart 1817, officieel de New York Stock & Exchange Board, later vereenvoudigd tot de New York Stock Exchange. Gedurende het begin van de 19e eeuw breidde de NYSE zich verder uit dan staatsobligaties en bankaandelen. Vooruitgang in telegrafische communicatie maakte kopen en verkopen via de telegraaf mogelijk, wat een nieuw handelsgemak creëerde. Het lidmaatschap nam toe en werd exclusiever. Aan het begin van de burgeroorlog wekten effecten, grondstoffen en goud, ontdekt in Californië, deelname aan de beurs op.

De locatie veranderde verschillende keren voordat het zich in 1865 op de huidige locatie op 11 Wall Street vestigde. Het neoklassieke gebouw werd in 1978 geregistreerd als historisch monument.  Dankzij de voorsprong van de NYSE als de belangrijkste Amerikaanse effectenbeurs, zijn veel van de oudste beursgenoteerde bedrijven op de beurs. Edison is het langst genoteerde NYSE-aandeel en trad in 1824 toe als New York Gas Light Company. Naast Amerikaanse aandelen kunnen in het buitenland gevestigde bedrijven hun aandelen ook op de NYSE noteren als ze aan bepaalde noteringsnormen voldoen.

De NYSE, voorheen gerund als een particuliere organisatie, werd in 2006 uiteindelijk een openbare entiteit. De overname van de elektronische handelsbeurs Archipelago gevolgd door een reeks fusies hebben de New York Stock Exchange haar enorme omvang en wereldwijde aanwezigheid gegeven. Het bedrijf begon als NYSE voordat het fuseerde met Euronext en de American Stock Exchange toevoegde. NYSE Euronext werd in 2013 gekocht in een deal van maar liefst $ 11 miljard door de Intercontinental Exchange (ICE).

NYSE Live Trading

Wanneer een bedrijf zich registreert bij de NYSE (fundamenteel om kapitaal aan te trekken), komen de aandelen van het bedrijf beschikbaar voor openbare handel. Handelaren die op de aandelenmarkt willen beleggen, kunnen online aandelen kopen en verkopen via beursbedrijven, zoals op een veiling. De handel vindt plaats op de handelsvloer via effecten makelaars en de NYSE wijst deze toe aan elk aandeel om liquiditeit te bieden – de enige beurs die deze toewijzing vereist.  De mobiele apps van NYSE Connect geven beleggers toegang tot prijsgegevens van financiële markten, historische prijsgegevens, fundamentele gegevens, nieuws, grafieken en analyses en je kunt in realtime koersontwikkelingen volgen.

Beleggen

Beleggen op de NYSE betekent beleggen in dollars, wat inhoud dat je niet alleen rekening moet houden met de koersen van het aandeel waarin je belegt, maar natuurlijk ook met de fluctuatie van de dollar koers.

Openingstijden

Aan het begin en het einde van elke handelsdag worden de openings- en sluitingsklokken geluid; de openingstijden van de NYSE zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 16.00 uur ET. Voorheen werden de klokken geluid door de floormanagers van de beurs. Maar de NYSE begon rond 1995 ‘Captains of Industry’ uit te nodigen om regelmatig de openings- en sluitingsklokken te luiden, wat nu een dagelijkse gebeurtenis is geworden. Tegenwoordig coördineren executives van beursgenoteerde bedrijven dit soms met marketing evenementen, zoals de lancering van een nieuw product of innovatie, of een fusie of overname. Soms worden de klokken geluid door andere publieke figuren, waaronder atleten en beroemdheden.

De meeste transacties zijn geautomatiseerd (met uitzondering van specifieke dure aandelen) waardoor de NYSE de belangrijkste hybride markt is. Transacties worden in minder dan een seconde uitgevoerd als ze elektronisch zijn, terwijl handmatige transacties doorgaans negen seconden duren. Momenteel hoeven beleggers alleen een makelaardij te vinden die lid is van de NYSE. Via de makelaardij kopen en verkopen beleggers aandelen en andere producten van koersen die aan de makelaardij van de NYSE zijn verstrekt.

NYSE Index en producten

De NYSE bezit vijf gereglementeerde markten, waaronder de New York Stock Exchange, Arca, MKT en Amex Options. De NYSE somt middelgrote en grote bedrijven op, met kleinere bedrijven op NYSE MKT. Op de NYSE kunnen beleggers verschillende belangrijke activaklassen verhandelen: aandelen, opties, exchange-traded funds (NYSE Arca) en obligaties (NYSE Bonds).De NYSE herbergt verschillende beursindices: de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500, de NYSE Composite, NYSE US 100 Index, de NASDAQ Composite en andere.

De NYSE is momenteel ’s werelds grootste IPO-aanbieder. Bedrijven die aan de NYSE zijn genoteerd, gebruiken een tickersymbool (Apple Inc.: AAPL). Ongeveer 20% van de vertegenwoordigde sectoren zijn afkomstig uit de financiële sector – trusts, verzekeringen en andere. Olie en gas, consumptie, goederen en -diensten, gezondheidszorg, technologie en telecommunicatie behoren tot andere belangrijke industrieën die onder de NYSE vallen.  Grote bedrijven die genoteerd zijn aan de NYSE zijn onder meer: Bank of America, Ford Motor Co., Twitter Inc, Pfizer Inc en General Electric.

Veiligheid

Als reactie op de marktcrash van 1987 heeft de NYSE het jaar daarop een stroomonderbreker systeem ingevoerd, waarbij de handel tijdelijk wordt stopgezet als de prijzen in korte tijd sterk dalen. Het systeem is ontwikkeld om paniek onder beleggers in goede banen te leiden wanneer er sprake is van snel dalende prijzen wat ertoe zouden kunnen leiden dat   verouderd raken.  Brede prijsschommelingen kunnen onzekerheid creëren waardoor beleggers afzien van handel. Door een pauze te implementeren, biedt NYSE beleggers de tijd om binnenkomende informatie te verwerken en geïnformeerde keuzes te maken tijdens perioden van hoge marktvolatiliteit.  Onder invloed van de veranderingen die zijn doorgevoerd bij NYSE en andere Amerikaanse beurzen, hebben enkele andere beurzen over de hele wereld het systeem in de loop der jaren overgenomen.

De NYSE Group Security Master omvat meer dan 1,5 miljoen Amerikaanse instrumenten met meer dan honderd bijbehorende data-attributen, waardoor de beleggersgemeenschap een gouden kopie van de effecten krijgt die beschikbaar zijn voor transacties op de verschillende platformen van de NYSE Group.

De NYSE Group Security Master richt zich specifiek op de behoeften van de front-, middle- en backoffice-functies voor het bijhouden van beveiligingsgegevens. Het product is ontworpen voor banken, handels-, makelaars- en vermogensbeheerders om operationele en compliancerisico’s te minimaliseren.

Je kunt rechtstreeks in NYSE aandelen beleggen door een buitenlandse handels rekening te openen bij een makelaar.

Onze 5 beste platformen

9,9Meer informatie

Jouw kapitaal is in gevaar


9,8Meer informatie

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie