Wat is een mandje?Mandje

Een mandje aandelen staat voor een verzameling, op basis van een complete index, bepaalde risicofactoren, een branche of bijvoorbeeld de geografische spreiding die u wilt aanbrengen.

Aandelenfondsen zorgen automatisch voor een mandje aandelen waar u gebruik van kunt maken, dat ze samenstellen op basis van hun specifieke analyses. U kunt daarnaast zelf voor een mandje met aandelen zorgen, om een goede belegging te vormen waarbij u een beperkt risico loopt.

 

Complete index

U kunt zelf bepalen hoe u uw mandje met aandelen vorm wenst te geven. Een bekende strategie om het risico te spreiden is het verzamelen van de complete index. U koopt dan de aandelen van alle bedrijven binnen een bepaalde index, om op basis daarvan een mandje samen te stellen. De meest gemakkelijke methode om dit te doen is het aankopen van bepaalde trackers van indices. Het is dan niet nodig om de verschillende aandelen aan te kopen, dankzij de tracker heeft u in één klap alle aandelen in uw bezit. Het voordeel van een dergelijk mandje is dat u geen specifiek risico meer loopt, het nadeel is aan de andere kant dat u er de markt niet mee kunt verslaan. Het is wat dat betreft een passieve manier van beleggen.

 

Risico spreiden

U kunt een mandje aankopen om het risico te spreiden. Het gaat dan om het specifieke risico of het bedrijfsrisico wat u loopt. Hier staat aan de andere kant het marktrisico tegenover. U kunt dit eventueel verminderen door gebruik te maken van hedging. Dankzij het mandje met aandelen zal u echter al merken dat er minder schommelingen plaatsvinden en u de mogelijkheid heeft om een stabiele belegging te doen. Wilt u de markt verslaan met een mandje aandelen? Dan is het van belang om voor een bepaalde branche of een geografische spreiding te zorgen.

 

Bepaalde sectoren

U kunt de markt verslaan met een mandje aandelen, door u op een bepaalde branche te richten. U zorgt er met bijvoorbeeld aandelen binnen de technologiesector voor dat u de markt kunt verslaan wanneer de sector het goed doet. U zorgt er met het mandje aandelen voor dat u niet afhankelijk bent van een bepaalde onderneming. Aan de andere kant spreidt u niet volledig, waardoor u uzelf afhankelijk maakt van de prestaties binnen de technologiemarkt, in vergelijking tot de andere verschillende sectoren.

 

Geografische spreiding

U kunt met een mandje met aandelen daarnaast zorgen voor een geografische spreiding. Koop bijvoorbeeld wat aandelen van ondernemingen die actief zijn in Amerika, in Europa en in Azië. U kunt er ook voor kiezen om aandelen te kopen van ondernemingen die actief zijn in de ontwikkelde landen, maar daarnaast in de ontwikkelingslanden en opkomende economieën van dit moment. Door op deze manier een spreiding aan te brengen kunt u het risico verkleinen. Gaat het minder goed in een bepaald deel van de wereld? Dan zorgt het mandje ervoor dat u elders op een aantrekkelijk rendement kunt rekenen en u zich geen zorgen hoeft te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *