Mandje aandelen

Een mandje aandelen staat voor een verzameling, op basis van een complete index, bepaalde risicofactoren, een branche of bijvoorbeeld de geografische spreiding die u wilt aanbrengen.

Aandelenfondsen zorgen automatisch voor een mandje aandelen waar u gebruik van kunt maken, dat ze samenstellen op basis van hun specifieke analyses. U kunt daarnaast zelf voor een mandje met aandelen zorgen, om een goede belegging te vormen waarbij u een beperkt risico loopt.

Start met beleggen via een online broker - Stappenplan

1

Kies een broker

Vind de juiste broker voor jouw handelsstrategie (wij raden DEGIRO aan!)

2

Geld storten

Stort eenvoudig geld via een tal van betalingsmethodes!

3

Zoek aandeel

Vind aandelen binnen het handelsplatform

4

Handelen in aandelen

Start met handelen in aandelen!

Klaar om te beleggen in aandelen of andere aandelen over heel de wereld? Start met DEGIRO!

Complete index

U kunt zelf bepalen hoe u uw mandje met aandelen vorm wenst te geven. Een bekende strategie om het risico te spreiden is het verzamelen van de complete index. U koopt dan de aandelen van alle bedrijven binnen een bepaalde index, om op basis daarvan een mandje samen te stellen. 

De meest gemakkelijke methode om dit te doen is het aankopen van bepaalde trackers van indices. Het is dan niet nodig om de verschillende aandelen aan te kopen, dankzij de tracker heeft u in één klap alle aandelen in uw bezit. 

Het voordeel van een dergelijk mandje is dat u geen specifiek risico meer loopt, het nadeel is aan de andere kant dat u er de markt niet mee kunt verslaan. Het is wat dat betreft een passieve manier van beleggen.

Het risico verspreiden

U kunt een mandje aankopen om het risico te spreiden. Het gaat dan om het specifieke risico of het bedrijfsrisico wat u loopt. Hier staat aan de andere kant het marktrisico tegenover. U kunt dit eventueel verminderen door gebruik te maken van hedging. 

Dankzij het mandje met aandelen zal u echter al merken dat er minder schommelingen plaatsvinden en u de mogelijkheid heeft om een stabiele belegging te doen. Wilt u de markt verslaan met een mandje aandelen? Dan is het van belang om voor een bepaalde branche of een geografische spreiding te zorgen.

Verschillende sectoren

U kunt de markt verslaan met een mandje aandelen, door u op een bepaalde branche te richten. U zorgt er met bijvoorbeeld aandelen binnen de technologiesector voor dat u de markt kunt verslaan wanneer de sector het goed doet. 

U zorgt er met het mandje aandelen voor dat u niet afhankelijk bent van een bepaalde onderneming. Aan de andere kant spreidt u niet volledig, waardoor u uzelf afhankelijk maakt van de prestaties binnen de technologiemarkt, in vergelijking tot de andere verschillende sectoren.

Geografische spreiding

U kunt met een mandje met aandelen daarnaast zorgen voor een geografische spreiding. Koop bijvoorbeeld wat aandelen van ondernemingen die actief zijn in Amerika, in Europa en in Azië. 

U kunt er ook voor kiezen om aandelen te kopen van ondernemingen die actief zijn in de ontwikkelde landen, maar daarnaast in de ontwikkelingslanden en opkomende economieën van dit moment. Door op deze manier een spreiding aan te brengen kunt u het risico verkleinen. 

Gaat het minder goed in een bepaald deel van de wereld? Dan zorgt het mandje ervoor dat u elders op een aantrekkelijk rendement kunt rekenen en u zich geen zorgen hoeft te maken.

Betrouwbare brokers

Aandelen kopen start bij het vinden van een betrouwbare belegger die geschikt is voor jou wensen en doelen. In Nederland zijn er verschillende brokers actief die hierin kunnen voorzien. Alle brokers in dit overzicht zijn gereguleerd en voldoen aan de wetgeving. Deze brokers bieden verschillende diensten en producten aan, maar allemaal bieden ze de optie om aandelen te kopen op een veilige manier.

Tussen brokers bestaan ook veel verschillen, het verschil zit met name in de verschillende producten en diensten dat zij aanbieden en de kosten welke zij hanteren. Elke broker hanteert namelijk andere tarieven voor het kopen en verkopen van aandelen. In het overzicht hiernaast vindt je alleen betrouwbare brokers om aan de slag te gaan.

Overzicht van betrouwbare brokers

1

5/5

2

5/5

3

4.5/5

4

4.5/5

5

4/5