Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Nasdaq koers

Nasdaq Inc, beter bekend als Nasdaq, is gevestigd in Verenigde Staten aan 151 W. 42Nd Street, 10036, te New York. Er werken 4.099 medewerkers bij het bedrijf wereldwijd. De CEO van het bedrijf is Robert Greifeld.

Inhoudsopgave

New York, Canada en Japan

Vanaf 1971 was de Nasdaq de eerste en enigste elektronische beurs in de wereld. De naam komt ook voort uit het feit dat het de eerste beurs was waar transacties volledig door computers werd verwerkt. Het duurde 24 jaar voordat de 1.000 puntengrens werd doorbroken. Het ging vanaf dat moment erg snel. Internet was aan het eind van de jaren 90 dé oplossing voor vrijwel alle problemen. Nasdaq heeft de groei mede te danken aan soepelere toetredingseisen waardoor ICT-bedrijven zoals Intel en Microsoft hun beursgang konden maken.

Het hoofdkantoor van NASDAQ zit in New York, al heeft men ook elders in de wereld vestigingen. Het gaat hierbij om Canada en Japan. Bovendien heeft men vanuit NASDAQ banden met enkele Europese beurzen en bijvoorbeeld goede contacten met Hong Kong. Op die manier slaagt men erin om wereldwijd in aandelen te kunnen handelen en ervoor te zorgen dat de verschillende technologiebedrijven er op een uitstekende manier terecht kunnen. De NASDAQ werd gesloten op 11 september 2001, vanwege de aanslagen in de stad. Dit duurde tot 14 september. Eerder nam de NASDAQ in 2007 en 2009 OMX en Philadelphia Stock Exchange over, waardoor we nu spreken van de NASDAQ OMX Group.

Achttien jaar geleden bereikte de index zijn hoogste waarde ooit. De waarde stond toen op 5.048,62. De index verloor daarna bijna 80% van zijn waarde. Dit door de uiteen spatting van de internetzeepbel evenals de aanslagen in 2011 op 11 september. De Nasdaq heeft vandaag de dag het hoogste volume van de VS. Er staan meer dan 3.000 bedrijven genoteerd met een totale waarde van om en nabij 11 biljoen.

Schermenbeurs

De NASDAQ wordt ook wel de schermenbeurs genoemd, omdat een groot deel van de transacties er via de schermen plaatsvindt. Veel van de handelaren maken er gebruik van de communicatie-infrastructuur en ze doen dat bovendien veelal tegelijkertijd. met name dit laatste zorgt ervoor dat de beurs een goede plaats tot handelen te bieden heeft, waar veel van de handelaren over te spreken zijn.

De naam ‘schermenbeurs’ heeft de NASDAQ te danken aan het grote aantal schermen dat er hangt waarmee men ervoor zorgt dat de transacties op de juiste manier worden uitgevoerd. Er gebeurt nog maar weinig via menselijke handelingen, waardoor de beurs al op een veel meer moderne manier in elkaar zit dan veel van de andere instellingen ter wereld. Anders dan op de NYSE is er daarom geen sprake van een grote chaos met door elkaar roepende handelaren. In plaats daarvan handelen de schermen de verschillende transacties in volledige stilte af.

Beurs en index

De NASDAQ is een beurs zoals we die in Amsterdam kennen in de vorm van Euronext, maar ook de index van de NASDAQ wordt op deze manier aangeduid. Het gaat echter om de NASDAQ Composite (beurs) en de NASDAQ-100 (index). Dit laatste is een index van de 100 meest belangrijke fondsen aan de beurs, gerangschikt op basis van hun grootte. Met name de derivaten met betrekking tot de NASDAQ-100 doen het over het algemeen erg goed onder handelaren. Zij gaan er graag mee aan de slag om op die manier in de index te beleggen en interessante rendementen te maken.

Beurskoers Nasdaq | Wat hebben analisten als koersdoel?

Financiële analisten van banken en andere organisaties geven met regelmaat hun koersdoelen uit over een aandeel. Dit is een Nasdaq verwachting namens hun of hun bedrijf. Hieronder vindt je de laatste adviezen van analisten en experts. Zo zijn ervoor vrijwel alle bekende aandelen kortere en langere termijn adviezen van analisten. De aandelen zijn verkrijgbaar op de beurs bij eToro en DEGIRO.

De NASDAQ is een beurs van de Amerikaanse National Association of Securities Dealers. NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations, waarbij dit laatste aangeeft dat er zoveel mogelijk geautomatiseerd gebeurd. Het wordt ook wel de technologiebeurs genoemd, omdat er aandelen van vooral technologische bedrijven worden verhandeld.

De NASDAQ ging op 8 februari 1971 van start en was op dat moment de eerste elektronische handelsplaats in aandelen. Sinds 1999 is de NASDAQ bovendien de grootste aandelenbeurs ter wereld, onder andere onder invloed van de grote ondernemingen op het gebied van technologie.

Op dit moment wordt meer dan de helft van de fondsen in Amerika verhandeld aan de NASDAQ. De totale beurs bestaat uit een Nationale markt en een Smallcap markt.

Het is natuurlijk mogelijk om te beleggen in aandelen en opties van de bedrijven genoteerd op de Nasdaq, of ETF’s op deze Amerikaanse beurs. Indien u aandelen koopt van een bedrijf dat in de Nasdaq zit, dan wordt u als het ware mede-eigenaar van dat bedrijf. U krijgt dan ook inspraak op de Vergaring van Aandeelhouders. Zoals vermeld kunt u er ook voor kiezen te beleggen in ETF’s. Met ETF’s is het mogelijk de gehele index te volgen. Afhankelijk van de resultaten van de Nasdaq leveren ETF’s een bepaald rendement op.