Bel20 koers

De BEL 20 werd op 30 december 1990 opgericht, waarmee het nog een relatief jonge index is. Deze is jonger dan die van een aantal andere landen, waaronder de AEX in Nederland. Men is van start gegaan op een punt van 1000 punten en richt zich op de beurs Euronext.

De index opereert vanuit Brussel en zorgt er met 20 ondernemingen voor dat er een goed beeld ontstaat van de algehele ontwikkeling in België. Ieder jaar in maart vindt er een herweging plaats, om de BEL 20 op een actuele manier vorm te kunnen geven. Als hoofdfondsen in de lijst kunt u denken aan AB Inbev, GDF Suez en Solvay, waarvan die laatste in Nederland het minst bekend zal zijn.

De BEL 20 is de leidende index voor Euronext Brussel. De beurs wordt samengesteld door een aantal autoriteiten van Euronext, die hierbij verschillende criteria hanteren. Het is vooral de marktkapitalisatie, die samen met de vrije marktkapitalisatie een belangrijke rol speelt. Anders dan enkele andere indices gebruikt men daarnaast echter aanvullende criteria, waardoor het van belang is om ook daar rekening mee te houden. Een bedrijf kan een maximale weging van 12% krijgen, om te voorkomen dat er een scheve verhouding ontstaat. Op dit moment hebben zowel GDF Suez en AB Inbev te maken met de beperking van deze maximale invloed op de BEL 20.

Verschillende criteria

Naast de marktkapitalisatie en de vrije marktkapitalisatie zijn er een aantal andere criteria van belang, voor ondernemingen die onderdeel uit wensen te maken van de BEL 20. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de liquiditeit van een onderneming, aangezien dit iets zegt over de huidige positie en situatie, in vergelijking tot bijvoorbeeld de economische situatie in België. Ook de verhandelbaarheid speelt een belangrijke rol. Dit zijn de criteria waar men goed naar kijkt, bij het samenstellen van de BEL 20, om een zo waarheidsgetrouw mogelijke index voor het land op te kunnen stellen.

Diverse sectoren

Binnen de BEL 20 staan in totaal 20 verschillende ondernemingen, actief binnen verschillende sectoren. Het valt echter ok dat het vooral de financiële diensten en de holdings zijn die er een goede vertegenwoordiging hebben. Binnen de BEL 20 vinden we immers grootbanken als KBC en Ageas, met daarnaast bijvoorbeeld de holdings GBL en Ackermans & van Haaren. Verder komen we ook GDF Suez tegen als de vertegenwoordiger van de industrie en zorgt AB Inbev ervoor dat er een brouwer aanwezig is. Chemiebedrijf Solvay en materiaalbewerker Umicore maken de lijst compleet en zorgen er daarmee voor dat er binnen de BEL 20 ondernemingen actief zijn vanuit verschillende branches.

Samenstelling

Verder staan er in de lijst van de BEL 20 een aantal ondernemingen die we in Nederland minder goed kennen. Voorbeelden hiervan zijn Bekaert en Cofinimmo. Aan de andere kant vinden we er ondernemingen als Delta Lloyd en Belgacom, ondernemingen waarvan we over het algemeen beter weten hoe ze het doen en waar ze zich binnen hun dienstverlening op richten. Dit laatste is vooral interessant wanneer u het plan heeft te beleggen in de volledige index. Wilt u graag een positie nemen in een van de grote ondernemingen van België? Ook dan is het verstandig om op basis van de BEL 20 een keuze te maken.

Onze 5 topplatformen

9,9Meer informatie

Jouw kapitaal is in gevaar


9,8Meer informatie

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie