Cyclische aandelen

‘Cyclisch’ heeft betrekking op de marktbewegingen die eens in de zoveel tijd plaatsvinden. We spreken van een cyclus als er sprake is van groei, stabilisatie, krimp, stabilisatie en weer groei, om vervolgens tot in het oneindige door te blijven gaan. 

Het is uiteraard de kunst om de cyclische aandelen ten tijde van groei of juist ten tijde van krimp (als u short gaat) in uw bezit te hebben, zodat u daar een maximaal rendement mee kunt maken. 

Houd er bij cyclische aandelen rekening mee dat u een relatief groot risico neemt, bijvoorbeeld ten opzichte van de meer stabiele aandelen die er beschikbaar zijn.

Start met beleggen via een online broker - Stappenplan

1

Kies een broker

Vind de juiste broker voor jouw handelsstrategie (wij raden DEGIRO aan!)

2

Geld storten

Stort eenvoudig geld via een tal van betalingsmethodes!

3

Zoek aandeel

Vind aandelen binnen het handelsplatform

4

Handelen in aandelen

Start met handelen in aandelen!

Klaar om te beleggen in aandelen of andere aandelen over heel de wereld? Start met DEGIRO!

Wat zijn cyclische aandelen?

Cyclische aandelen zijn sterk afhankelijk van de huidige staat van de economie. Op het moment dat we te maken hebben met groei laten deze aandelen een duidelijke koerswinst zien, terwijl ze ook het eerst dalen op het moment dat er een recessie plaatsvindt. 

Het is geen aparte soort aandelen, maar een label dat handelaren op de aandelen kunnen plakken, op basis van bewegingen vanuit het verleden. Daarnaast kan de bedrijfsstructuur of de sector waarin men actief is aanleiding geven om te spreken van cyclische aandelen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Het voordeel van cyclische aandelen is dat er sprake is van een relatief heftige koersbeweging (volatiliteit), waardoor het mogelijk is er een aantrekkelijk rendement mee te maken. Op het moment dat een economie groeit of het zich herstelt van een recessie zullen deze aandelen het eerst winsten laten zien en deze kunnen behoorlijk oplopen. 

Heeft u de cyclische aandelen op het juiste moment in uw bezit? Dan is de kans groot dat uw kapitaal flink toe zal nemen in waarde.

Nadelen

Heeft u de cyclische aandelen in uw bezit op het moment dat de markt een neergaande beweging laat zien? Dan is de kans groot dat het kwaad voor u al geschied is. De aandelen bewegen het eerst omlaag op het moment dat het economisch tegenzit en we bijvoorbeeld te maken krijgen met een recessie. 

Het grote nadeel van de cyclische aandelen is daarmee de heftige reactie op ontwikkelingen van de economie. Op het moment dat het minder gaat bent u bij de eersten die daar last van zullen hebben, in tegenstelling tot bij de stabiele aandelen.

Voorbeelden cyclische aandelen

Voorbeelden van cyclische aandelen kunnen we onder andere op de AEX vinden. Denk hierbij aan bedrijven zoals Aperam, ArcelorMittal en bijvoorbeeld Randstad. Om Randstad als voorbeeld te nemen. Het uitzendbureau staat in het centrum van de economie en ondervind direct de gevolgen van een groeiende of dalende economie. 

Gaat het economisch minder? Dan is Randstad een van de eerste aandelen die dit in de koers laat zien. Het is via de link hieronder direct mogelijk om de Aperam, ArcelorMittal en Randstad aandelen te kopen.

Betrouwbare brokers

Aandelen kopen start bij het vinden van een betrouwbare belegger die geschikt is voor jou wensen en doelen. In Nederland zijn er verschillende brokers actief die hierin kunnen voorzien. Alle brokers in dit overzicht zijn gereguleerd en voldoen aan de wetgeving. Deze brokers bieden verschillende diensten en producten aan, maar allemaal bieden ze de optie om aandelen te kopen op een veilige manier.

Tussen brokers bestaan ook veel verschillen, het verschil zit met name in de verschillende producten en diensten dat zij aanbieden en de kosten welke zij hanteren. Elke broker hanteert namelijk andere tarieven voor het kopen en verkopen van aandelen. In het overzicht hiernaast vindt je alleen betrouwbare brokers om aan de slag te gaan.

Overzicht van betrouwbare brokers

1

5/5

2

5/5

3

4.5/5

4

4.5/5

5

4/5