Coca-Cola aandelen

Coca-Cola, wie kent dit merk nou niet? The Coca-Cola Company is een internationaal bekende frisdrank- en voedselproducent. Het concern is in 1886 opgericht en heeft sindsdien een enorme groei gerealiseerd.

Coca-Cola Company is opgericht door Asa Griggs Candler in 1892. Candler kocht het Coca-Cola recept in 1888 van de apotheker John Pemberton die het drankje in 1886 had ontwikkeld. Tegenwoordig is Coca-Cola het meest herkende merk van de wereld. Het staat ook bekend om het geheime recept dat sinds het bestaan maar bij enkele bekend is.

De Coca-Cola Company verkoopt naast Coca-Cola ook vele andere bekende dranken. Denk hierbij aan Fanta, Sprite, Fuze Tea, Aquarius en nog veel meer. Ooit is Coca-Cola met één drank begonnen, maar tegenwoordig biedt het bedrijf wereldwijd meer dan 500 verschillende dranken aan. Met al deze drank merken is het bedrijf de grootste frisdrank producent en distributeur van de wereld.

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Over Coca-Cola

Het belangrijkste product van The Coca-Cola Company is uiteraard Coca-Cola. Dit product is in 1886 uitgevonden door John Sith Pemberton in Columbus, Georgia. Het product is uitgegroeid tot één van de meest gedronken frisdranken ter wereld. Met meer dan 500 verschillende merken en met zo’n 1,7 miljard drankjes die dagelijks worden geconsumeerd heeft Coca-Cola een flinke stempel in de wereld gezet.

Cola is een suikerhoudende en koolzuurhoudende frisdrank. De exacte samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar we weten wel dat er koolzuurhoudend water, fructosestroop, sacharose, fosforzuur, sulfiet-ammoniakkaramel, cafeïne, arabische gom, kolanoten en cocabladeren in zitten.

De reguliere versie van Coca-Cola wordt al sinds 1886 verkocht. De laatste jaren hebben er echter veel innovaties plaatsgevonden. Sinds 1983 is de light versie op de markt, sinds 2002 bestaat er Vanilla, Sinds 2005 Zero en sinds 2013 Life. Naast deze nieuwe producten bestaan er nog tientallen andere soorten Cola die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.

Coca-Cola heeft een pH-waarde van ongeveer 2,6. Het is daarmee een zeer zuur drankje en erg slecht voor het tandglazuur. Doordat er zoveel suikers in het product zijn toegevoegd, wordt de zure smaak verdrongen. Ter vergelijking, azijn, wijn en zuurkool hebben een pH-waarde van ongeveer 3.0. Maagzuur en citroensap hebben een pH waarde van 2.0 (hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder iets is). We raden u dus aan om geen liters Cola per dag weg te drinken!

Wat gaat Coca-Cola doen in de toekomst?

Coca-Cola is sinds het bestaan al een enorm populair drankje en met de grote productielijn van dranken zal de populariteit van het bedrijf nog lang voortbestaan. Maar Coca-Cola heeft ook toekomstplannen.

  • This is Forward

Coca-Cola heeft een duurzaamheidsactieplan opgesteld. Het plan heet “This is Forward.” Het doel van dit plan is om het bedrijf duurzamer te maken en het is vooral gericht op het recyclen en verduurzamen van de verpakkingen.

Ben Bijnens is de directeur van Coca-Cola Nederland en hij heeft het volgende aangegeven “Wij willen naar een circulair model wat betreft het recyclen van Pet.

“World Without Waste” heet de verpakkingsstrategie onder het duurzaamheidsplan die voor het circulaire verpakkingsmodel moet gaan zorgen. Het doel voor 2025 is om alle verpakkingen die Coca-Cola Company verkoopt, weer terug te krijgen.

  • De evolutie van de Coca-Cola dranken

Coca-Cola verkoopt dus over de 500 verschillende dranken wereldwijd. Het bedrijf geeft aan dat er een zekere verandering in de ontwikkeling van de dranken zit. De helft van de Coca-Cola dranken die nu verkocht worden is suiker vrij. De verwachting voor de toekomst is dat door de zoetstoffen minder suiker in de frisdrank komt te zitten. Bij Coca-Cola zit er bijvoorbeeld in Fanta veel minder suiker en Sprite is zelfs compleet suiker vrij.

Wat kunnen we verwachten van de Coca-Cola aandelen?

Coca-Cola Company is dus een enorm bedrijf met een rijke geschiedenis. Het bedrijf staat ook al tientallen jaren beursgenoteerd en heeft over het algemeen een sterk stijgende lijn. Toch kunnen de aandelen flink fluctueren. Dit hebben we gezien tijdens economische recessies en het uitbreken van de Corona crisis. Hier heeft Coca-Cola zich echter bewezen door er steeds weer boven op te komen.

 

Coca-Cola is een sterk en stabiel bedrijf dat niet zomaar omvalt. Grote investeerders zoals Warren Buffet hebben ook aandelen in de Coca-Cola Company. Als u interesse heeft in het kopen van Coca-Cola Aandelen dan raad ik aan om goed op te letten wanneer het aandeel zakt. Het aandeel fluctueert regelmatig en niemand wil het aandeel op een hoogte punt kopen. Hiernaast is de kans groot dat het aandeel daarna weer gaat stijgen, aangezien Coca-Cola dit vaker heeft gedaan in de toekomst. Let bij het kopen vooral op het laatste nieuws

 

Als er naar de jaarcijfers van 2018 wordt gekeken, kunnen de volgende punten worden geconstateerd. Het balanstotaal komt uit rond de $90 miljard en het eigen vermogen dat hierbij hoort ligt rond de $25,5 miljard. De omzet en nettowinst zullen in 2018 op respectievelijk $30,9 miljard en $8,3 miljard uitkomen. Daarnaast zijn er de volgende kerncijfers per aandeel vast te stellen:

  • Eigen vermogen per aandeel: $5,8
  • Koers-/winstverhouding: 22,8
  • Winst per aandeel: $1,96

De onderstaande tabel geeft de werkelijke en/of geschatte omzet en nettowinst over de jaren 2015 tot 2020 weer. Het valt op dat de omzet in deze periode niet echt aan het stijgen is, sterker nog de omzet over 2020 ligt waarschijnlijk lager dan de omzet uit 2015. Gelukkig slaagt het management er wel in om de kosten terug te brengen. De kostenreducties zorgen ervoor dat de nettowinst wel aan het stijgen is.

De koers/winstverhouding ligt bij Coca-Cola op redelijke/prijzige niveaus. Voor een zeer betrouwbaar en stabiel concern zoals Coca-Cola is het echter ook logisch dat koers/winstverhoudingen wat hoger liggen. Het is overigens ook een geruststellende gedachte dat u als aandeelhouder in Coca-Cola een mooi dividendrendement kunt verwachten (2017 was een eenmalige uitzondering).

 201520162017201820192020
Omzet44 25741 85435 41630 96932 17333 559
Nettowinst7 3516 5271 2488 3718 8819 510
Koers/winst verhouding25,727,815822,820,719,6
Winst per aandeel ( $ )1,671,490,291,962,162,29
Dividend per aandeel ( $ )1,321,41,581,671,84
Dividendrendement3,07%3,38%3,53%3,72%4,11%

 

Warren Buffett

Één van de grootste fans van Coca-Cola is Warren Buffett. Superbelegger Buffett stopte na de beurscrash in 1987 ruim 1 miljard dollar in het concern. Prijzen waren in die tijd erg laag en Coca-Cola aandelen konden toen voor $2,45 worden aangeschaft. Sinds 1987 heeft Buffett zijn positie in Coca-Cola alleen maar vergroot. Momenteel bezit Berkshire Hathaway (Investeringsfonds van Buffett) ongeveer 10% van Coca-Cola. Buffett blijft zeer positief over deze frisdrankproducent en als er beursdipjes plaats vinden kan Buffett nog wel eens de neiging hebben om wat aandelen bij te kopen.

Hoeveel kon je zelf overhouden als je in Coca-Cola had geïnvesteerd? Investopedia heeft uitgerekend dat een investering van $1.000 in 1988 nu ruim $18.725 waard zou zijn. Het totale rendement komt daarmee uit op 1773%. Gemiddeld gezien kon je dan op een jaarlijks rendement van 11% rekenen. Probeer dat maar is bij de bank te krijgen. Buffett heeft sinds 1988 dus uitstekende rendementen met deze frisdrankproducten gerealiseerd. Laten we vooral niet vergeten dat Buffett ruim 1 miljard dollar in Coca-Cola heeft gestoken!

Coca-Cola aandelen

Professionals zijn positief over de onderneming. Coca-Cola aandelen hebben in het verleden erg goed gepresteerd. Het is de vraag hoe het de komende maanden zal gaan met de multinational. De verwachtingen voor kwartaalcijfers zijn positief en er bestaat dan ook een grote kans dat de aandelen flink door kunnen gaan stijgen. Analisten geven een koopadvies voor Coca-Cola. Het is belangrijk dat u hoe dan ook altijd uw eigen beslissingen neemt. Laat u niet teveel beïnvloeden door de adviezen van analisten of professionals.

 

Hoe kunt u Coca-Cola aandelen kopen?

Interesse gekregen om in Coca-Cola aandelen te handelen? Het is dan allereerst van belang dat u zich aansluit bij een broker. Een broker maakt het mogelijk om aan- en verkooptransacties uit te voeren op de beurs. Onze favoriete broker is de CFD-aanbieder Plus500. Het is bij de CFD broker Plus500 mogelijk om te handelen in duizenden verschillende beleggingsproducten. Handel eenvoudig in cfd’s op aandelen, grondstoffen, valuta’s, indexen en opties. Het is hier direct mogelijk om een account aan te maken bij de broker. Als u slim bent maakt u nu een account aan, u kunt dan direct beginnen met het beleggen in Coca-Cola aandelen! *CFD service. 76,4% verliest geld