Heineken aandelen

Heineken NV is ontstaan op 15 februari 1864 en de geschiedenis gaat dan ook erg ver terug. Het hoofdkantoor van Heineken staat in Amsterdam en bij de multinational werken ongeveer 80.000 mensen. In 2017 bedroeg de omzet bijna 22 miljard euro en hier werd een winst van 2 miljard euro bij gerealiseerd.

Heineken is actief in 178 landen en behoort tot de grootste brouwerijen ter wereld. Alleen de brouwerijen Anheuser-Busch InBev en SABMiller zijn groter dan Heineken. Heineken richt zich niet alleen op bier, maar ook op cider, de multinational is daarmee ook de grootste ciderproducent ter wereld.

Heeft Heineken nog een introductie nodig? De Nederlandse bierbrouwer is inmiddels wereldwijd gekend en is het tweede meest waardevolle bier qua opbrengst ter wereld, net na Budweiser.

Als investeerder zul je misschien denken waarom je überhaupt zou overwegen om in een bierbrouwer te investeren. En dat is terecht, want een bedrijf als Heineken is geen “growth stock” en zal dus niet opeens met baanbrekende technologie komen, waardoor de aandelenprijs door het dak gaat. Echter zijn er momenteel wel een aantal interessante zaken die je als potentiële investeerder kunnen overtuigen om Heineken toe te voegen aan je portfolio.

Heineken aandelen kopen

 

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Heineken verwachtingen – De toekomst van Heineken

Heineken maakt gebruik van start-ups voor digitale innovaties. Heineken lanceerde een programma voor technologische innovators om samen digitale diensten te ontwikkelen die stadsbewoners helpen hun avondje uit te verbeteren.

Samenwerking met Dentsu Red Star

Vanaf 2021 verplaatst Heineken alle media inkoop en planningsdiensten naar het bedrijf, Dentsu Red Star. Dit wordt het enige mediabureau waar Heineken mee gaat samenwerken. Deze verandering is bedoeld om de wereldwijde media-investeringen te maximaliseren en om een duurzame bedrijfsgroei te stimuleren. Door deze samenwerking krijgt Heineken toegang tot meer specialistische capaciteiten en talent om de groei van het merk te verbeteren.

Strategische evaluatie

Door de huidige corona crisis moet Heineken zich richten op het versnellen van een terugkeer naar winstgevende groei in een snel veranderende post-Covid wereld. De prestaties worden nog steeds beïnvloed door de corona crisis, ondanks versoepelde lockdowns heeft de crisis nog veel invloed op Heineken en zal het bedrijf dit in het komende jaar nog steeds ondervinden. De situatie is dan ook zeer onstabiel en onzeker voor het bedrijf. Ook de potentiële recessie zal in de toekomst hier invloed op hebben.

Ontslaggolf

Vanwege de coronacrisis ziet Heineken geen andere uitweg om kosten te besparen dan te snijden in zijn personeelskosten. Ontslagen die gedwongen zijn, zijn dan ook niet uitgesloten. Op dit moment heeft Heineken zo’n 1700 werknemers in de hoofdkantoorvestigingen, hoeveel banen er zullen verdwijnen is nog onduidelijk. Er zal een kostenreductie bij het hoofdkantoor moeten plaatsvinden van 20 procent. Ook bezuinigingen op lonen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hierbij niet uitgesloten. Ook toekomstige restricties met betrekking tot het coronavirus zijn niet onmogelijk, wat enorme onzekerheid met zich mee brengt.

Samenwerking Rijnland en Groene Cirkels Heineken

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor ons en onze waterhuishouding. Daarom heeft Rijnland besloten om samen te werken met Groene Cirkels Heineken. Dit is een duurzaamheidsprogramma van Heineken waar ze samenwerken met de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstituten om samen aan innovatieve oplossingen te werken. Om te beginnen heeft Heineken heeft al een klimaat neutrale brouwerij in Zoeterwoude staan. Kortom Groene Cirkels Heineken is een aantrekkelijk platform dat innovatie en samenwerking stimuleert om tot een klimaat neutrale regio te komen.

Over Heineken

Wanneer we het hebben over een bedrijf met een rijke geschiedenis, dan hebben we het natuurlijk over ons eigen Heineken. In februari 1864 kocht Gerard Adriaan Heineken de Hooiberg in Amsterdam. Deze jonge ondernemer maakte er een bedrijf van genaamd: Heineken & Co. In 1873 werd de Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij (HBM) opgericht. Vandaag de dag is Heineken een wereldwijd bekende en onafhankelijke brouwer. Afgelopen jaar draaide de bierbrouwer een omzet van bijna 22 miljard euro.

Heineken zette in 1933 voet op Amerikaanse bodem en werd 6 jaar later al genoteerd op de Nederlandse effectenbeurs. Een van de daaropvolgende maalpijlen was de overname van haar grootste concurrent Amstel in 1968 en Brand in 1989. In 2003 wist Heineken het bedrijf Brau Union in Hongarije, Tsjechië, Roemenië, Polen en Oostenrijk over te nemen. Mede door die overname werd Heineken op dat moment de grootste brouwer in acht van de dertien landen in centraal Europa.

Hiermee hield het niet op. Ook andere bedrijven zoals Scottish & Newcastle, FEMSA en Asia Pacific Breweries werden overgenomen. Heineken creëerde daarmee ook een sterke positie in Azië, Latijns-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. De brouwerij in Zoeterwoude is niet alleen Europa’s grootste brouwerij, maar ook nog eens de grootste binnen de Heineken Group wereldwijd. Er staan nog twee andere hoog moderne brouwerijen in Wijlre en Den Bosch.

De impact van corona op Heineken

De waarde van een bedrijf als Heineken, is bijna rechtstreeks verbonden aan de verkoopcijfers en bijgevolg de omzet die het bedrijf draait. Bij Heineken stegen de omzetcijfers gedurende de afgelopen 4 jaar, en ook de winst volgde.

Echter moeten we er geen tekeningetje bij maken dat de coronacrisis hard heeft toegeslagen voor Heineken. Door de sluiting van de horeca en heel wat sportevenementen, kreeg Heineken flinke klappen. Dat resulteerde dan ook in twee verlies kwartalen op rij en een flinke deuk in de aandelenprijs.

Kan Heineken zich herstellen?

Corona bracht veel met zich mee, en zo ook de geboorte van een nieuw soort aandelen: de zogenaamde “recovery stocks”. Dit zijn aandelen die rechtstreeks getroffen werden door de crisis, maar die wel het potentieel hebben om meteen weer recht te krabbelen eens de storm eindelijk gaat liggen. Heineken zal bijvoorbeeld meteen weer vlotjes over de toonbank gaan en misschien wel de hoogste verkoopcijfers ooit zien. Omdat het bedrijf de afgelopen jaren stabiele cijfers kon voorleggen, mag je er ook vanuit gaan dat ook het operationele weer snel op rails komt.

Daarnaast is deze organisatie meer dan het bier Heineken op zich. Heineken bezit meer dan 300 internationale, regionale én lokale bieren en ciders, in meer dan 190 landen. Naast Heineken zelf, maken grote biernamen zoals Amstel, Desperados, Sol, Tiger, Birra Moretti, Affligem, en Mort Subite een deel van het aanbod. Naast het bierassortiment bezit Heineken ook heel wat ciders, waaronder het welbekende Strongbow.

Is Heineken een stabiel aandeel?

Heineken is een kende in normale tijden ups en downs, maar herstelde zich altijd weer naar een niveau om een langdurige groei aan te houden. Hetzij soms gestaag, en gedurende de laatste 5 jaar is de aandelenprijs relatief stabiel gebleven. Daarnaast is er ook een de volatiliteit, wederom in normale tijden, stabiel. Heineken is dus over het algemeen een goede keuze voor langetermijnbeleggers, die sterk rekening houden met dividenden.

Is het dan interessant om Heineken aandeel nu te kopen?

Op dit moment staat de P/E ratio vrij hoog, maar die komt al gauw weer op een aangenaam niveau te staan eens de omzet terug stijgt. Daarvoor moet natuurlijk de wereld weer op gang komen, en daar hangt zowat alles van af voor Heineken. Ben je op dit moment geïnteresseerd om Heineken te kopen, dan kan het zijn dat je bij de komende jaar- en kwartaalcijfers wel een kleine tik te verwerken krijgt. Maar eens de wereld zich herstelt, zal ook het aandeel van Heineken dit doen, en heb je mogelijks wel een goede deal gedaan.

Kortom, Heineken is een goede optie voor langetermijnbeleggers die toch een klein beetje risico willen nemen. Met het oog op de heropflakkering van de economie, heeft Heineken een mooi opwaarts potentieel in het verschiet.

Totale productie

Als we naar de totale productie kijken, zien we dat zo’n 30% van de productie is bestemd voor de Nederlandse markt. Ongeveer 33,3% wordt geproduceerd in de VS en de rest van de productie wordt geëxporteerd naar meer dan 150 landen over de hele wereld. Alleen al in Nederland werken ruim 3.000 medewerkers die verdeeld zijn over acht regionale vestigingen, drie brouwerijen en één frisdrankconcern (Vrumona).   

Het marktaandeel van Heineken

Heineken behaalt meer dan de helft van de omzet in Europa. De rest vindt in andere landen plaats. Heineken is dus een gigantische multinational die wereldwijd ook zeer bekend is. Heineken NV bezit naast het gewone Heineken merk ook nog eens 250 andere merken zoals Amstel, Desperados, Sol, Star enz.

In 2011 had Heineken een wereldwijd marktaandeel van 8,8% als het gaat over bier. In Nederland heeft Heineken een veel groter marktaandeel van 34,4% in 2015. Dit marktaandeel is wel gedaald in vergelijking met eerdere jaren. In 2010 had Heineken nog een marktaandeel van 38,1% in Nederland. Op jaarbasis produceert Heineken maar liefst 200 miljoen hectoliter en dit aantal lijkt alleen nog maar verder te kunnen gaan groeien. Hieronder vindt u één van de vele grappige Heineken commercials.

Plannen aankomend jaar

Vorig jaar introduceerde Heineken haar eerste alcoholvrije bier met de naam Heineken 0.0. Aankomend jaar wil Heineken het snelst groeiende bedrijf zijn met natuurlijk gebrouwen dranken. Ze willen een bedrijf zijn die niet alleen de meeste, maar vooral ook de beste innovaties op de markt brengt. Heineken staat met hun drie merken (Heineken, Amstel en Brand) voor verschillende waardes. Zo staat Heineken voor beleving en avontuur. Amstel staat voor vriendschap en Brand is een ode aan het bier.

Duurzaamheid

Ook op het gebied van duurzaamheid steekt Heineken graag de handen uit de mouwen. Zo stapte de bierbrouwer dit jaar deels nog over op biogas. Ook maken ze gebruik van het binnenvaartschip van Nedcargo. Daarnaast is er getekend voor de intentieverklaring van Groene Corridor. Heineken is samen met andere bedrijven een project gestart om een drop-in hernieuwbare brandstof te demonstreren in de binnenvaart. Als laatste voorbeeld heeft Heineken op dit moment al vier windturbines op eigen terrein in gebruik.

Cijfers Heineken

Gedurende de jaren heeft Heineken zich dus enorm ontwikkeld en is het vandaag de dag een enorm groot en toonaangevend merk in binnen- en buitenland. Heineken wist 2017 af te sluiten met meer winst en een hogere omzet. Er werd deels geprofiteerd van overnames. Toch wist de bierbrouwer zelf ook goede groeicijfers te realiseren. Op jaarbasis viel het biervolume 3% hoger uit.

De omzet van Heineken kwam in 2017 uit op bijna 22 miljard euro. Dat was een stijging van 5% ten opzichte van het jaar ervoor. Er bleef onderaan de streep een winst over van een ruime 2 miljard euro. In vergelijking met 2016 was dat een stijging van een ruime 9%. Deze financiële groei ging dus gepaard met een hogere productie. De productie van Heineken bier ging omhoog met 4,5% en dat is de grootste stijging in jaren. Het jaar 2016 was in tegenstelling tot 2015 ook al een beter jaar.

Heineken201520162017201820192020
Omzet20 51120 79221 88822 66023 62024 556
Nettowinst1 8921 5401 9352 1872 4072 594
Koers/winst verhouding23,926,425,622,420,218,6
Winst per aandeel ( € )3,32,73,393,834,244,62
Dividend per aandeel ( € )1,31,341,471,571,71,84
Dividendrendement1,65%1,88%1,69%1,82%1,98%2,15%

Veel groeipotentie

Uit de cijfers en historie blijkt dat Heineken duidelijk groeipotentie heeft. Dat betekent dat een buy en hold strategie een slimme tactiek kan zijn. Uiteraard bepaalt u de juiste strategie helemaal zelf. Heineken weet haar omzet en winst te verhogen en doet enorm veel op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Beleggen in Heineken aandelen kan daarom een slimme zet zijn. De bierbrouwer verwacht zelf dat de omzet- en winstgroei door zullen zetten. Echter wel met een kleinere groei dan eerder verwacht. Dat heeft o.a. te maken met de overname in Brazilië.

Heineken aandelen

De aandelen van de bierbrouwerij hebben het de afgelopen jaren erg goed gedaan. In 2009 stond de koers rond de €20,- per aandeel. Momenteel staat de koers echter rond de €73,- (op het moment van schrijven). Dit is dus een enorme stijging in waarde. Overigens is het zo dat er in 2008 wel een flinke daling plaatsvond van 50%. Wanneer u na deze daling was ingestapt kon u dus een grote winst behalen!

Doordat er vanuit het management is gekozen voor een strategie waarbij er een zo groot mogelijk marktaandeel moet worden behaald, is de multinational erin geslaagd om internationaal erg succesvol te worden. Er is op dit moment echter een gemengd beeld bij analisten over Heineken door de grote stijging in de aandelenkoers en door de “deels” verzadiging van de markt.

Heineken aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

9,1Meer informatie
8,6Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in Heineken ? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de Heineken koers, de verwachtingen en toekomst van Heineken en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in Heineken aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in Heineken aandelen. Als je Heineken aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers Heineken – Wat is de waarde van aandelen Heineken?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van Heineken kost. Het aandeel Heineken is te vinden op de AMS, de afkorting op de beurs is HEIA.

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een Heineken aandeel te kopen.

Heineken kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een Heineken aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in Heineken en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van Heineken. Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen Heineken kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

9,1Meer informatie
8,6Meer informatie

Heineken aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.