ASML aandelen kopen

ASML Holding N.V. is wereldmarktleider op het gebied van chips die nodig zijn voor de productie van o.a. computers, tablets en smartphones. ASML bouwt geavanceerde machines die nodig zijn voor de productie van deze chips. Het hoofdkantoor bevindt zich in Veldhoven. ASML heeft zo’n 14.000 mensen in dienst, van wie de helft in Nederland. De twee belangrijkste klanten zijn Samsung en Intel. ASML is ontstaan door een joint venture tussen ASM International en Koninklijke Phillips Electronics.

ASML aandelen

 

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

ASML verwachtingen – De toekomst van ASML

In deze tijden is het erg lastig om uitspraken te doen over de toekomst. Het team van Aandelenkopen.nl heeft besloten om zich daarom hier ook niet aan te wagen.

Het is momenteel niet mogelijk een goed beeld van de ASML verwachtingen de komende jaren. Zo blijft het koffiedik kijken voor deze verwachtingen in 2021 – 2025.

Over ASML

ASML is een wereldwijde multinational, maar de meeste klanten van de onderneming bevinden zich in Azië. In 2015 werd dan ook ongeveer 66% van de omzet in Azië behaald. 6,69% van de AEX is gebaseerd op de koers van deze multinational. Bekijk de onderstaande video om meer kennis op te doen over de operationele werkzaamheden van deze onderneming.

Beursagenda ASML 2018

  • 18-04: Resultaten 1e kwartaal 2018
  • 25-04: Algemene Aandeelhoudersvergadering
  • 27-04: Notering ex-dividend
  • 18-07: Resultaten 2e kwartaal
  • 01-11: Resultaten 3e kwartaal

ASML cijfers

In 2016 behaalde ASML een recordomzet van €6,89 miljard, hierbij werd een nettowinst van €1,47 miljard geboekt. De winstmarge lag in 2016 op 44,8%. Dit is een winstmarge waar veel bedrijven jaloers op kunnen zijn. ASML is er de afgelopen tijd in geslaagd om stabiele en mooie cijfers te presenteren. Jaar op jaar neemt de omzet en winst toe en er zit nog veel groei in dit aandeel.

Eind 2016 bedroeg het balanstotaal van ASML €13,3 miljard, met een eigen vermogen van €8,4 miljard. Daarnaast zijn er de volgende kerncijfers per aandeel vast te stellen:

  • Eigen vermogen per aandeel: €19,39
  • Koers-/winstverhouding: 25,75
  • Winst per aandeel: €3,21

 

ASML is één van de weinige ondernemingen die voor zichzelf een prognose voor het jaar 2020 vaststelt. De onderneming wil dan een jaaromzet van €11 miljard behalen. Daarnaast wil de multinational dat de winst per aandeel dan is verdrievoudigd tot ruim €9,-. Ook wordt er begonnen met het inkopen van 1 miljoen eigen aandelen.

Op 19 oktober 2016 werden de 3e kwartaalcijfers gepubliceerd. Uit het kwartaalrapport hebben we de onderstaande grafiek gehaald. Er is te zien dat het 3e kwartaal van 2016 erg goed was. Het heeft de lagere omzet van de 1e en 2e kwartalen van 2016 goed gemaakt. Het zal erom spannen of de omzet in 2016 hoger komt te liggen dan in 2015. De brutowinst lag in het 3e kwartaal van 2016 op 46% en het lijkt erop dat de totale nettowinst van 2016 hierdoor wel hoger komt te liggen dan in 2015.

net-sales-asml

ASML aandelen

Wanneer er grondig wordt gekeken naar de aandelenkoers van deze onderneming, kan er maar één woord worden gezegd…wow! In 2008 zakte het aandeel met 40%, maar alle jaren daarna is er een mooie winst behaald. In 2009 steeg het aandeel met maar liefst 85%. In 2012 was er een stijging van 48%. 2014, 2015 en 2016 waren ook redelijke jaren voor de onderneming.

De multinational heeft de afgelopen jaren zijn technologische voorsprong op concurrenten enorm vergroot. De aanstelling van de nieuwe CEO Peter Wennink is ook iets dat als positiefs kan worden gezien. ASML heeft de afgelopen jaren de operationele efficiëntie verbeterd en hierdoor is de winst minder cyclisch. De komende jaren zijn er nog meerdere technische hobbels die moeten worden genomen. Het is nog de vraag in hoeverre ASML zijn goede marktpositie en zijn technische voorsprong kan behouden. ASML is wel goed op weg om zeer geavanceerde machines te ontwikkelen die werken met extreem ultaviolet licht, op deze manier kunnen er nog kleinere chips worden geproduceerd en dit komt de marktpositie zeker ten goede. De toekomst ziet er hoe dan ook erg goed uit en er geldt daarom een koopadvies voor dit aandeel.

ASML aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in ASML? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de ASML koers, de verwachtingen en toekomst van ASML en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in ASML aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in ASML aandelen. Als je ASML aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers ASML – Wat is de waarde van aandelen ASML?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van ASML kost. Het aandeel ASML is te vinden op de AMS, de afkorting op de beurs is ASML.

 

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een ASML aandeel te kopen.

ASML kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een ASML aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in ASML en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van ASML. Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen ASML kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

ASML aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.