AEX aandelen

De AEX is de graadmeter van de Amsterdamse beurs, waarmee het voor Nederland een belangrijk instituut is. Aan de beurs vinden we de grote ondernemingen in Nederland, waar onder andere ABN AMRO, Shell, Heineken en Unilever goede voorbeelden van zijn.

AEX

De AEX geeft een overzicht van de 25 grootste aandelen op de beurs, op basis van hun handelsvermogen. Naast de AEX maken we in Nederland ook gebruik van de AMX (Amsterdam Midkap Index) en de AScX index. Samen geven deze graadmeters een goed beeld van de ontwikkeling van de grote ondernemingen die in Nederland actief zijn.

 

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

AEX aandelen

De AEX bestaat uit een lijst van de 25 grootste aandelen en aandelenfondsen, zoals die aan de Amsterdamse beurs worden verhandeld. Dit zorgt voor een goed inzicht in de algehele ontwikkeling op de beurs. De fondsen worden op basis van hun handelsomzet gerangschikt, waardoor het op basis daarvan mogelijk is om een indeling te maken en de 25 grootste aandelen te selecteren. Er wordt voor de berekening van de AEX gebruik gemaakt van een gewogen gemiddelde, om bepaalde ondernemingen wat meer gewicht te geven in het berekenen van de beursgraadmeter.

De volgende ondernemingen zitten in de AEX:

 

AEX verwachtingen – De toekomst van AEX

In deze tijden is het erg lastig om uitspraken te doen over de toekomst. Het team van Aandelenkopen.nl heeft besloten om zich daarom hier ook niet aan te wagen.

Het is momenteel niet mogelijk een goed beeld van de AEX verwachtingen de komende jaren. Zo blijft het koffiedik kijken voor deze verwachtingen in 2021 – 2025.

Over de AEX

De AEX is eigendom van Euronext, dat bovendien de eigenaar is van Amsterdamse effectenbeurs. De AEX werd in 1983 opgericht, al kreeg het toen de naam EOE-index. Dit stond toen voor European Options Exchange en was een idee van Tjerk Westerterp. Hij had dit idee in Amerika opgepikt en besloot het in deze vorm ook in Nederland aan te gaan bieden. Het werd mogelijk om opties te gaan verhandelen, iets dat tot op dat moment in Nederland nog niet mogelijk was. Dankzij de AEX werd het mogelijk om opties te nemen op de index als geheel, in plaats van op de verschillende aandelen die er aan de Amsterdamse beurs worden verhandeld.

Het Damrak

Beurs als geheel

Bij de start van de AEX zaten er 13 verschillende ondernemingen in de index. Deze aandelen waren: ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd. Inmiddels zitten er 25 aandelen in de AEX en er hebben dan ook een aantal mutaties plaatsgevonden. De naam AEX wordt sinds 1994 gebruikt, waardoor de index wat dat betreft nog behoorlijk jong is. Net als andere indices loopt de AEX volgens analisten ongeveer een half jaar voor op de ontwikkelingen in de echte economie, waardoor dit een goede indicatie geeft van wat het land te wachten staat.

In vergelijking tot veel andere indices werkt de berekening van de AEX eigenlijk op een heel eenvoudige manier. Men gaat uit van een eigen wegingsfactor van de verschillende fondsen binnen de AEX. Het is vervolgens van belang om de fondsen te vermenigvuldigen met hun wegingsfactor, om de totale score daarna door het totaal van de wegingen te delen. Op die manier ontstaat er een AEX-index, aan de hand waarvan het mogelijk is om de ontwikkeling van het land in te schatten. De wegingsfactoren worden aangepast op het moment dat zich belangrijke gebeurtenissen voordoen, om deze zo actueel mogelijk te houden en te zorgen voor een goede afspiegeling.

AEX aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in AEX? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de AEX koers, de verwachtingen en toekomst van AEX en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in AEX aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in AEX aandelen. Als je AEX aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers AEX – Wat is de waarde van aandelen AEX?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van AEX kost. Het aandeel AEX is te vinden op de INDEXEURO, de afkorting op de beurs is AEX.

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een AEX aandeel te kopen.

AEX kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een AEX aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in AEX en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van AEX. Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen AEX kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,8Meer informatie

9,6Meer informatie

9,4Meer informatie

8,6Meer informatie

AEX aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.