Een cryptocurrency wallet is een medium service op een blockchain netwerk dat voorziet in het opslaan, versleutelen, en toewijzen van Bitcoin of een andere cryptocurrency. Met andere woorden, het is een programma dat publieke en private sleutels gebruikt om cryptocurrency transacties op te slaan, te versleutelen, toe te wijzen en te autoriseren op het blockchain netwerk.
Hoe werkt een cryptocurrency wallet?
Een cryptocurrency wallet werkt ongeveer hetzelfde als een bankrekening. Dat betekent, je kunt een cryptocurrency wallet gebruiken om cryptocurrency op te slaan, te versturen en te ontvangen. Volgens de definitie is cryptocurrency “een programma met publieke en private sleutels om cryptocurrency te verzenden en te ontvangen.
Een publieke sleutel is vergelijkbaar met je bankrekeningnummer dat je met iedereen of instellingen kunt delen om hen te machtigen geld naar je te sturen of van je af te nemen. Tegelijkertijd fungeren je privésleutels als je wachtwoord of pincode en die zijn uniek is voor u.
In tegenstelling tot een bankrekening zijn de publieke en private sleutels van een crypto wallet versleuteld op een blockchain netwerk waardoor de crypto wallet de bank is die je controleert met je sleutels en niet in handen is van een derde partij. Of, meer specifiek, je crypto wallet bevat enkele publieke sleutels die je gebruikt om cryptocurrency in dezelfde wallet te ontvangen. Met andere woorden, je kunt meerdere publieke adressen uit je wallet verspreiden en deze gebruiken om cryptocurrency te ontvangen.
Gebruikers kunnen publieke sleutels gebruiken om een verzoek voor een specifieke hoeveelheid cryptomunten of activa van een andere partij te verzenden of te ontvangen. Het blockchain systeem zal dan een adres/Quick Response code QR-code maken waarnaar de crypto zal worden verzonden. De QR-code slaat financiële informatie op die uniek is voor elke gebruiker en wordt gemaakt telkens wanneer een verzoek wordt ingediend.
Gebruikers kunnen ook cryptocurrency inwisselen voor andere cryptocurrency tokens of activa en vice versa. Gebruikers krijgen echter een quote te zien die aangeeft hoeveel ze moeten ruilen op basis van de huidige wisselkoers en dit omdat crypto verschillende waarden heeft op het blockchain netwerk.
Ten slotte is je crypto wallet beveiligd met wachtwoorden; het blockchain-netwerk slaat echter geen gebruikerswachtwoorden op en kan ze niet resetten als ze verloren gaan. Dit is te wijten aan het ontwerp van de crypto wallet, die bedoeld is om insiders van het bedrijf ervan te weerhouden het te stelen. Als je je wachtwoord verliest of vergeet, kunt je het herstellen door een mnemonic seed te gebruiken.
De mnemonic seed is een zin of een reeks van Engelse woorden die, net als een wachtwoord, alleen dient voor het herstel van je account. Als je je mnemonic seeds vergeet of verliest, zult je nooit in staat zijn om je account te herstellen, omdat blockchain netwerken of bedrijven geen mnemonic seeds bewaren.
Hoe gebruik maken van een Crypto Wallet
Je begrijpt nu de rol van publieke en private sleutels in je cryptocurrency wallet. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat je crypto wallet geen valuta opslaat. In plaats daarvan houdt het transacties bij op het blockchain netwerk. Bovendien kan je je crypto wallet integreren met verschillende blockchain netwerken, waardoor je je saldo kunt controleren, geld kunt verzenden en andere bewerkingen kunt uitvoeren. Wanneer je digitale valuta koopt of iemand je digitale valuta stuurt, ondertekent u of de verzender het eigendom van de specifieke digitale valuta in de transactie.
Stel dat je crypto wilt ontvangen, dan moet je de publieke sleutels van je wallet delen. Om dit te doen, zoek de “maak adres” functie, klik erop, en kopieer de QR-code of het alfanumerieke adres dat je vervolgens moet delen met de verzender of individu die je crypto wil sturen. Als je crypto wilt versturen, ga je naar de “verstuur” functie van je wallet, voer je de publieke sleutels of adressen van de ontvangers in, voer je het bedrag in en klik je op “bevestig”. In ruil voor het verwerken van de transactie, wordt je een fee in rekening gebracht.
Zijn cryptocurrency wallets veilig?
Crypto wallets zijn veilig zolang je je privésleutels privé houdt en je apparaat beschermt tegen cybercriminaliteit zoals hacking, phishing en malware-aanvallen. De veiligheid van je crypto wallet wordt bepaald door het type wallet dat je gebruikt, omdat ze zijn geprogrammeerd of ontworpen door verschillende technologie. Behalve van de ingebouwde beveiligingstechnologie van de crypto wallets, is de veiligheid van je crypto wallet volledig afhankelijk van je vaardigheden, veiligheidsmaatregelen en kennis van het apparaat dat je gebruikt om crypto te bewaren.
U kunt al je cryptocurrency verliezen als een van de volgende gebeurtenissen zich voordoet:
- Een computerstoring.
- Het gebruik van een oude versie van de crypto wallet software, een openbaar Wi-Fi-netwerk, of een onveilige internetverbinding om dagelijks en langdurig in dezelfde crypto wallet te mijnen, op te slaan en transacties te verrichten.
- E-mail phishing, hacking, en malware virusoverdracht via kwaadaardige advertenties.
- Het gebruik van dezelfde of soortgelijke op meer dan tien apparaten, apps, en sociale media accounts.
- Het niet beschermen van je crypto wallet met Two-factor Authentication of 2FA.
- Het verkeerd gebruiken van beveiligingstools of van je beveiligingswachtwoord.
- Het verkeerd invoeren van een transactieadres bij het verzenden van een transactie.
Met dit in gedachten, raden we je sterk aan om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je al je crypto’s verliest. Deze zijn als volgt:
- Maak regelmatig een back-up van je volledige crypto wallet en bestanden op meerdere veilige locaties, zoals een harde schijf, cd’s of een USB, zodat je geen crypto verliest wanneer je computer defect raakt of kapot gaat.
- Update je crypto wallet software regelmatig omdat het de meest recente en verbeterde beveiligingsupdates en protocollen bevat waardoor je wallet een moeilijk doelwit voor hackers wordt.
- Integreer een multi handtekening functie in je wallet die vereist dat 3-5 groepen van mensen die je transactie ondertekenen. Het resultaat is dat voordat de transactie kan worden goedgekeurd, alle ondertekenaars met je moeten bevestigen. Hierdoor wordt de dreiging van diefstal verminderd omdat één enkele controleur of server de transacties niet kan uitvoeren.
- Verdeel je cryptocurrency investeringen over meerdere wallets om je portefeuille te beschermen en het verlies van je crypto rekening te beperken. Gebruik één wallet voor transacties en bewaar de rest in een andere.
- Blijf weg van openbare Wi-Fi-netwerken. Gebruik in plaats daarvan een beveiligde internetverbinding of een VPN om je IP-adres te wijzigen, zodat je locatie en browse-activiteiten veilig en privé blijven voor hackers.
- Bescherm je apparaat door de recentste versie van antivirus- en firewall software te gebruiken om nieuwe kwetsbaarheden te detecteren en te voorkomen dat kwaadwillenden er misbruik van maken.
- Wijzig je wachtwoorden regelmatig, en als je meerdere wallets hebt, gebruik dan aparte of verschillende wachtwoorden. Zorg er echter wel voor dat je een complex en robuust wachtwoord gebruikt dat wordt beschermd door twee of meer factoren authenticatie.
- Om phishing te voorkomen blokkeert je schadelijke e-mails en vermijdt je het klikken op of openen van onbekende links en advertenties.
- Bewaar cryptocurrency niet onder je echte naam of een identificeerbaar adres.
- Controleer het adres dubbel voordat je een transactie verstuurt.
De voordelen van het gebruik van een crypto Wallet
Crypto wallets zijn letterlijk digitale wallets die bestaan buiten de jurisdictie van de overheid en veel voordelen bieden aan individuen die investeren in digitale valuta’s. Er zijn meerdere voordelen aan het gebruik van een crypto wallet in plaats van een traditioneel banksysteem. Deze zijn als volgt:
- Het is eenvoudig om aan de slag te gaan en klaar om digitale munten te kopen in een kwestie van minuten in plaats van te investeren in een traditionele brokerage account. Voordat je munten kunt kopen, moet je eerst worden geverifieerd.
- Als het gaat om investeren bieden de meeste bekende crypto wallets een overvloed aan opties om uit te kiezen. Dit is te wijten aan het feit dat crypto wallet transacties puur peer-to-peer transacties zijn van iedereen op het netwerk wereldwijd, tenzij ze worden verzonden of ontvangen van een gereguleerde exchange of instelling.
- Wanneer je een crypto wallet gebruikt, zijn je specifieke sleutels en ID versleuteld, als gevolg daarvan zijn al je crypto’s en gegevens niet onderhevig aan de jurisdictie van derden of de overheid.
- Wanneer je een cryptocurrency wallet heeft kan je op elk moment geld sturen naar iedereen in de wereld.
- Een crypto wallet geeft de gebruiker controle over zijn geld, omdat het buiten de jurisdictie van de overheid opereert, in tegenstelling tot banken, die door een gecentraliseerde overheid worden bestuurd.
- In tegenstelling tot traditionele bankkosten voor fiatvaluta’s zijn er bij een crypto wallet geen kosten voor het aanhouden van een rekening of minimumsaldo, geen kosten voor rood staan en geen kosten voor terugstorten.
- Transacties met een crypto wallet zijn mobiel zolang je maar een smartphone of computer met internettoegang hebt. Daardoor is het theoretisch toegankelijk voor gebruikers die geen toegang hebben tot traditionele banksystemen en is het niet meer nodig om naar een bank te gaan om transacties te voltooien.
- Omdat er geen intermediaire instellingen of overheden betrokken zijn bij transacties met crypto wallets, zijn de transactiekosten doorgaans lager dan die voor bankoverschrijvingen.
- Transacties tussen twee (of meerdere) adressen op via een crypto wallet zijn veilig omdat er geen fysieke valuta bij betrokken is, en de sleutels goed versleuteld zijn op het blockchain-netwerk.
Wallet classificaties
Er zijn verschillende soorten crypto wallets voor verschillende doeleinden met verschillende functies en beveiligingsniveaus. Ze werden met opzet ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor mining, transactie en lange termijn opslag van cryptocurrency. Crypto wallets worden ingedeeld in drie soorten: hardware, software, web of online wallets, en papieren wallets. Zowel hardware als software wallets worden echter verder onderverdeeld in cold en hot wallets.
Hardware wallets of cold wallets
Een hardware wallet is een klein USB hardware apparaat met een OLED scherm en knoppen aan de zijkant dat je crypto wallet sleutels individueel kan behandelen en crypto offline kan opslaan. Een ander type cold hardware wallet gebruikt een smartcard om offline private sleutels te genereren.
Wat hardware wallets onderscheidt van andere types is dat ze je niet blootstellen aan online veiligheidsrisico’s omdat ze niet verbonden zijn met het internet en alle transacties worden ondertekend zonder van je computer. Bovendien kunt je hiermee een seed phrase genereren om je te helpen bij het terugvinden van je cryptocurrency als de hardware wallet verloren gaat. Als je een grote hoeveelheid cryptocurrency wilt opslaan of van plan bent om cryptocurrency voor een langere periode vast te houden raden we je sterk aan om een hardware wallet te gebruiken. Het nadeel van cold hardware wallets is dat ze duur zijn, zo een €100 tot €150. Toch zijn ze het waard in termen van veiligheid en malware kwetsbaarheid.
Hoe werkt een cryptocurrency cold hardware wallet?
Een hardware wallet wordt geclassificeerd als een cold wallet, omdat het is ontworpen om je sleutels zonder je telefoon of computer op te slaan. Als je de hardware wilt gebruiken, moet je deze via een USB-stick aansluiten op een computer, laptop of een ander apparaat. De meeste hardware wallets werken op een van de volgende drie manieren samen met computers: een aparte op chroom gebaseerde software-app, een door het bedrijf gecreëerde app of een webgebaseerde interface om offline privésleutels op te slaan.
Derde partijen of slechte actoren kunnen niet infiltreren in cold hardware wallets omdat de autorisatie van transacties of het ondertekenen met private sleutels in een offline omgeving gebeurt. Als gevolg daarvan wordt elke transactie tijdelijk opgeslagen op een CD, USB, smartcard, offline computer of harde schijf. De transactie wordt digitaal toegewezen op het moment van ondertekening voordat het online wordt verzonden op het blockchain netwerk. Het proces is tijdrovend, maar het is het veiligst omdat je private sleutels niet in contact staan met of beschikbaar zijn op de server die online verbonden is tijdens het ondertekenings- of autorisatieproces.
De voordelen van het gebruik van een cold wallet
- Gebruikers zijn niet kwetsbaar voor phishing, malware, insider hacking, denial-of-service aanvallen. Als gevolg hiervan is het de meest veilige crypto wallet.
- Omdat muntinformatie onder je hoede en in een offline omgeving wordt opgeslagen staat je wallet onder je controle.
- Omdat cryptotransacties in een offline omgeving worden toegewezen is je computer immuun voor malware, keyloggers en virussen.
- -Het is ideaal voor het houden van een grote som crypto of ideaal als je van plan bent om crypto voor een lange tijd te houden.
- Hardware wallets ondersteunen vaak meerdere munteenheden.
Paper wallet
Een ander type cold wallet is de papieren wallet, waarbij de publieke en private sleutels op papier worden afgedrukt met een QR-code . De ingesloten code kan dan gemakkelijk worden gescand, toegevoegd aan een software wallet en ondertekend terwijl de transactie plaatsvindt. Het papieren document wordt afgedrukt met een offline printer vanuit de online crypto-paper wallet tool.
Een papieren wallet bevat in tegenstelling tot een cold wallet eenmalige sleutels wat betekent dat de veiligheid ervan cruciaal is, want als je het papier verliest, is de leesbaarheid ervan verloren en zult je je crypto verliezen of er nooit toegang toe krijgen. Daarom zou het voordelig zijn om de informatie op papier te versleutelen of te dupliceren als back-up.
Een ander nadeel van het gebruik van een papieren wallet is dat je geen betalingen kunt aanmaken of versturen. Stel dat je daarin slaagt, dan zal dat een aanzienlijk deel van je tijd in beslag nemen door de vele workarounds die daarbij komen kijken. Daarom raden we het gebruik van een papieren wallet sterk af.
Hot wallet
Een software wallet, hot wallet of online wallet is een downloadbare cryptocurrency wallet die publieke en private keys online opslaat en niet gekoppeld is aan een specifieke exchange. Om toegang te krijgen tot je hot wallet sleutels, moet je eerst je apparaat verbinden met het internet.
Ze zijn eenvoudig in te stellen, gebruiksvriendelijk en snel plus je fondsen zijn gemakkelijk toegankelijk wanneer u maar wilt dankzij de internetverbinding.Als je echter een hot wallet gebruikt, is het raadzaam om regelmatig een back-up te maken, want als er een fout optreedt met de software, het web of het apparaat, kunt je je privésleutels kwijtraken met als gevolg het verlies van alle cryptocurrency.
Het grootste nadeel van het gebruik van een software wallet is dat het onveilig is waardoor het kwetsbaar is voor cybercriminaliteit zoals malware-aanvallen, phishing-zwendel, hacking van binnenuit, DDOS-aanvallen. Software of hot wallets worden in twee soorten onderverdeeld:
Smartphonewallets
Mobiele wallets zijn crypto wallet applicaties die kunnen worden gedownload en gebruikt op je smartphone om toegang te krijgen tot je cryptocurrencies. Omdat het software is, is het volledig op internet gebaseerd waardoor je dagelijkse taken kunt uitvoeren. Ze zijn eenvoudig en snel te gebruiken omdat ze een handige QR-code bevatten voor het toewijzen van transacties.
Desktop wallets
Desktop wallets zijn de op twee na veiligste cryptocurrency wallets omdat ze gebruikers in staat stellen Bitcoin offline op te slaan. De desktop wallet kan worden geïnstalleerd op computers en laptops, het apparaat moet echter wel worden beschermd. Dit kan door het installeren van anti-virus, gebruik te maken van een VPN en firewall software. Regelmatige back-ups maken van het apparaat is ook aangeraden zodat je toegang hebt tot je fondsen als je weg bent of als er iets gebeurt met je computer.
De voordelen van het gebruik van een hot wallet
In tegenstelling tot hardware/cold wallets kunnen ze direct worden geïntegreerd in een exchange.
Web wallet
In tegenstelling tot mobiele en computersoftware wallets, kan een web wallet een groot aantal cryptocurrencies beheren omdat het kan communiceren met gedecentraliseerde applicaties en gedecentraliseerde finance (DeFi) protocollen. MetaMask, een Google Chrome blockchain wallet extensie die gratis is, is het beste voorbeeld van een populaire web wallet. We raden je echter sterk af om het merendeel van je cryptocurrency in web wallets op te slaan omdat ze kwetsbaar zijn voor DDOS aanvallen alsook de reden waarom ze de minst veilige van alle crypto wallet types zijn.
Waar kan ik een crypto wallet krijgen?
Hoewel veel blockchain crypto bedrijven downloadbare wallets aanbieden voor verschillende apparaten zoals Android, iOS, desktop en iPads, zijn ze niet zo veilig als cold/hardware wallets. Daarom raden wij je sterk aan om een cold/hardware wallet van te kopen.
Beoordelingen van de beste desktop en mobiele wallets wallets
Exodus
Exodus is een hot wallet die draait op smartphones en computers zoals iOS, Android, Mac, Windows, en Linux. Deze wallet biedt een exchange genaamd Exodus exchange, die meer dan 150 cryptocurrencies ondersteunt en gratis te gebruiken is, er worden echter wel transactiekosten in rekening gebracht als je gebruikmaakt van de exchange.
De interface van de desktopversie is veelzijdiger en gebruiksvriendelijker dan een smartphone app, maar het is beter geschikt voor beginners dan andere hot wallets. Exodus heeft het voordeel dat je de transactiekosten kan aanpassen en automatisch een betaling kan instellen. Hierdoor worden de transactiekosten laag gehouden en wordt de transactie snel voltooid.
Electrum
Electrum is een open-source hot wallet die vooral bekend is omdat het alleen Bitcoin kan opslaan en al in gebruik is sinds 2011. Electrum is de enige hot wallet met meer geavanceerde en krachtige beveiligingsfuncties. Deze wallet stelt gebruikers ook in staat hun tarieven aan te passen op basis van hoe lang ze bereid zijn te wachten tot een transactie is voltooid.
Electrum is snel en eenvoudig in te stellen en compatibel met hardware wallets voor cold storage zoals KeepKey, Ledger, en Trezor. Vanwege de complexe opties is Electrum beter geschikt voor gevorderde gebruikers, maar het biedt wel een Lightweight versie voor beginners. De Lightweight versie kan in enkele minuten worden opgezet en neemt minder ruimte in op je computer.
Mycelium
Naast Electrum is Mycelium de oudste open-source Bitcoin crypto wallet die in 2008 is geïntroduceerd en is de beste mobile only software optie voor Android en iOS apparaten. Mycelium biedt je de optie om je versie te dupliceren en te vergelijken met de originele versie om veiligheidsissues te herkennen.
Electrum en Exodus staan aangepaste betalingstransacties toe met vier aanbevolen niveaus: lage prioriteit, normaal, economisch, en hoge prioriteit. Je kunt ook de watch-only-modusfunctie gebruiken om uitgaande transacties uit te schakelen terwijl je je crypto en transacties in de gaten houdt. Mycelium ondersteunt momenteel alleen Bitcoin, Ethereum, en ERC-20 tokens en is compatibel met een hardware wallet voor cold opslag.
MyEtherWallet
Sinds 2015 is MyEtherWallet een gratis open-source hot wallet die veilig opereert op het Ethereum netwerk. MyEtherWallet is compatibel met alle grote desktop- en mobiele besturingssystemen waaronder Windows, Mac, Linux en anderen.De populariteit van MyEtherWallet is onlangs behoorlijk gegroeid vanwege zijn aanpassingsvermogen bij de ontwikkeling van gedecentraliseerde toepassingen.
Afgezien van het feit dat het een cryptocurrency wallet is ondersteunt het ook ETH en andere ERC-20 activa op het Ethereum exchangesplatform alsook cold storage van crypto. MyEtherWallet wordt meestal uitgevoerd vanaf de GitHub-servers, maar het kan ook vanaf je computer worden uitgevoerd als je geen internetverbinding hebt.
Beste online cryptocurrency wallets
Binance
Binance dat bekendheid heeft verworven als crypto exchange biedt een standaard en veilige online wallet die uiterst handig is voor dagelijks gebruik alsook voor het aanhouden van crypto op lange termijn. Of je nu de Binance wallet app of de browserversie gebruikt, in beide gevallen heeft het platform volledige functionaliteit ingebouwd waarmee gebruikers honderden cryptocurrencies kunnen uitwisselen. Als het op beveiliging aankomt, biedt deze wallet de volgende opties:
- 2FA (Multi-factor authentication)
- U2F (universele twee-factor)
- Beveiligd vermogensfonds voor gebruikers verzekeringsdekking
- Multi-handtekening functionaliteit
- Aangepaste PIN-codes
- Mnemonic seed herstelmethode
- Bovendien biedt deze wallet lage transactiekosten aan.
Een groot aanbod van verschillende orders zoals:
Limietorders, marktorders, stop-limiet orders, trailing stop orders, post-only orders, peer-to-peer handel, margehandel, one-cancels-the-other orders, en andere ondersteunde functies.
Bitvavo
Bitvavo wallet is een van de beste online crypto wallets met een eenvoudig interface die eenvoudig te gebruiken is. Het is de meest populaire wallet in Europa omdat het een maximale handelsvergoeding van 0,25 procent heeft en meer dan 156 cryptocurrencies ondersteunt en opslaat zoals ETH Bitcoin en vele anderen.
Op het gebied van beveiliging biedt het 2FA en anti-phishing codes om je account te beschermen, offline cold wallets, en handmatige verificatie voor grote overschrijvingen die pas daarna worden goedgekeurd. Bovendien worden gebruikskritieke consumentengegevens opgeslagen in bank-grade kluizen met constante monitoring, verzekering van je crypto tot €250 miljoen en worden er regelmatig beveiligingsaudits uitgevoerd.
Bitpanda
Bitpanda, opgericht in 2014, is een Australisch webgebaseerd cryptocurrency exchange met een ingebouwde wallet. De wallet ondersteunt slechts enkele cryptomunten of tokens, waaronder Bitcoin, Ethereum, Dash, Litecoin, Bitcoin Cash, en Ripple.
Al deze munten worden in euro’s gekocht. In termen van veiligheid gebruikt deze wallet de meest recente encryptietechnologie om zijn website te beschermen tegen hackers en het ondersteunt twee-factor authenticatie voor logins en opnames. Het nadeel van het gebruik van Bitpanda wallet is dat het verschillende beperkingen en verificatieniveaus oplegt voor je grote bedragen kunt overmaken.
De beste hardware wallets zijn:
Nano-ledgers
De Nano Ledger is een cold hardware wallet die de beste offline beveiliging biedt en een hoog niveau van beveiliging voor je crypto. Bovendien ondersteunt het meer dan 1800 munten en tokens, waardoor het de grootste crypto wallet is, en kan het er tot 100 tegelijk beheren via de apps van het apparaat.
In tegenstelling tot de Ledger Nano S, heeft de nieuwste Ledger Nano X een ingebouwde batterij en Bluetooth. Je kunt het ook gebruiken met de Ledger Live-app op Android- en iOS-apparaten om te linken aan je exchange of om cryptocurrency te staken om zo inkomsten te genereren. Nano Ledgers hebben voldoende opslagruimte waardoor je meerdere cryptocurrencies tegelijk kunt opslaan, het verwijderen van een app naar een andere cryptocurrency heeft dus geen invloed op je vermogen.
Trezor
Trezor is een van de veiligste en gevestigde open-source hardware wallets voor het offline opslaan van digitale munten. De wallet komt in verschillende generaties maar de recentste generatie heeft een up-to-date beveiliging en veel functies. Trezor hardware ondersteunt meer dan 1800 cryptocurrencies en QR codes.
Het voordeel van het gebruik van Trezor is dat de touchscreen interface eenvoudig te gebruiken is en maximale veiligheid biedt dankzij multi-factor authenticatie. Trezor Hardware is beschikbaar in verschillende configuraties die ontworpen zijn om op je desktop en smartphone te draaien. Bovendien stelt het gebruikers in staat om direct toegang te krijgen tot exchanges zoals Changelly en CoinSwitch via de website-interface.
Keepkey
Keepkey cold hardware wallet is momenteel verkrijgbaar voor € 59,99 en beschikt over een eenvoudig te gebruiken interface die ideaal is voor beginners. De wallet houdt zich aan de hoogste veiligheidsnormen en ondersteunt ook QR-codes.
Keepkey ondersteunt 40 verschillende digitale activa en kan worden gebruikt met wallets zoals Electrum en Mycelium. In vergelijking met de Nano en Trezor wallets schiet Keepkey tekort, maar het is het waard als je op zoek bent naar een handige zakvriendelijke hardware wallet.
Conclusie
Omdat blockchain-netwerken kunnen worden gehackt, kunt je al je crypto verliezen als gevolg van een storing of een van de andere hierboven genoemde redenen. Bijgevolg moet u alvorens transacties toe te wijzen aan de blockchain, prioriteit geven aan de beveiliging van je cryptocurrency.
We raden je sterk aan dat je een hardware/cold wallet gebruikt en dat je je apparaat voorziet van de meest up-to-date anti-virus software alsook dat je je apparaat regelmatig update en dat je een veilige internetverbinding gebruikt.