Uranium aandelen

UraniumTen opzichte van goud, zilver en koper heeft uranium de neiging om een kleiner profiel te hebben onder beleggers echter na jaren van stagnatie is uranium het afgelopen jaar met meer dan 20 procent gestegen. Uranium, dat voornamelijk als nucleaire brandstof wordt gebruikt, was sinds de ramp in Fukushima in Japan in 2011 grotendeels uit de gratie bij de bredere markt. Maar aanbod tekorten en de wereldwijde verschuiving naar koolstofarme energiebronnen hebben de sector onlangs aantrekkelijk gemaakt als een nichebeleggingssegment. Vanwege COVID was er een tekort aan aanbod waardoor vrijwel iedereen in de sector het goed doet.

De uraniummarkt, die wordt gedomineerd door een handvol producenten, is veel kleiner en ondoorzichtiger dan andere energie- of metaalproducten en doet zijn eigen ding. De zoektocht naar schonere, meer milieuvriendelijke brandstoffen heeft de groei van de nucleaire industrie met betrekking tot het opwekken van elektriciteit gestimuleerd. Wereldwijd winnen mijnwerkers jaarlijks ongeveer 60.000 ton uranium. Als gevolg hiervan is uranium een steeds waardevoller product op de wereldmarkten geworden. Ondanks de verwachte groei van kernenergie en een daarmee samenhangende toename van de vraag naar uranium, kan het best moeilijk zijn om hierin te investeren. Uranium wordt met een geringe liquiditeit verhandeld op futures beurzen en er zijn eigendomsrestricties in verband met het gebruik ervan bij de productie van wapens.

Waarom is uranium waardevol?

Mining UraniumUranium is een zilverwit metallisch element dat kneedbaar en van nature radioactief is. Uranium heeft verschillende belangrijke industriële toepassingen, maar het wordt voornamelijk gebruikt als splijtstof voor de productie van nucleaire brandstof voor elektriciteitsopwekking. Kernenergie is een schone, efficiënte en essentiële elektriciteitsbron die wordt gebruikt om aan de groeiende vraag naar energie in de wereld te voldoen. Kernenergie kan op grotere schaal elektriciteit produceren terwijl de uitstoot van broeikasgassen tot een minimum wordt beperkt. Dit helpt landen hun elektriciteitsnet en -gebruik uit te breiden, terwijl de luchtvervuiling wordt beperkt.

Uraniumbrandstof stelt kerncentrales in staat elektriciteit op te wekken. Een enkele uranium pellet, iets groter dan een potloodgummetje, bevat de energie van een ton steenkool, drie vaten olie of 17.000 kubieke voet aardgas.2 De vraag naar de grondstof wordt grotendeels aangedreven door de mondiale output van kernenergie. Zolang kernenergie een groeiende energiebron voor elektriciteitsopwekking blijft, zouden de uraniumprijzen moeten profiteren van een sterke economische groei.

Wat drijft de prijs van uranium?

De prijs van uranium wordt voornamelijk bepaald door vier factoren. De vraag naar kernenergie, wereldwijde leveringsbronnen en inventarissen oftewel vraag en aanbod en macro-economische factoren. Er zijn echter veel andere factoren die deze vraag kunnen vergroten of verkleinen, bijvoorbeeld de kostprijs van fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas. Kostenstijgingen maken kernenergie-opwekkers aantrekkelijker, terwijl kostenverlagingen kernenergie minder aantrekkelijk maken

Op welke manier kan ik in uranium investeren?

Uranium prijsIn tegenstelling tot de meeste grondstoffen, zoals goud of olie, kunnen beleggers vanwege de radioactieve aard geen fysiek uranium kopen. Daarom moeten beleggers naar alternatieve opties kijken, zoals aandelen die uranium ontginnen, of uitwisselingsfondsen (ETF’s) die waarde ontlenen aan het investeren in uraniumaandelen of het kopen van de fysieke grondstof. Investeren in een cruciale hulpbron zoals uranium is een prima manier om diversificatie aan een portefeuille toe te voegen. Veel van de factoren die de vraag naar kernenergie beïnvloeden, zijn anders dan de factoren die de aandelen- en obligatiekoersen beïnvloeden. Er zijn meerdere manieren om in uranium te investeren en het ligt aan jouw eigen doelstelling en capaciteit om het beleggings product te kiezen wat daarop het best aansluit.

Futures

Gelouterde investeerders kunnen kiezen om in futures te handelen. Futures zijn een afgeleid instrument waarmee handelaren met hefboomwerking op grondstoffenprijzen kunnen wedden. Als de prijzen dalen, moeten handelaren extra marge storten om hun posities te behouden. Bij afloop worden al deze contracten financieel afgewikkeld. Handelen in futures vereist een hoge mate van ‘know-how’, aangezien er rekening gehouden moet worden met veel factoren zoals opslagkosten en rentetarieven welke allemaal van invloed zijn op de prijsstelling. De Chicago Mercantile Exchange (CME) biedt een contract aan voor uranium en wordt wereldwijd verhandeld op het CME Globex-platform.

Uranium ETF’s

Eenvoudiger is investeren in uranium ETF’s. Deze financiële instrumenten kan je vergelijken met een fonds en worden op dezelfde manier als aandelen op beurzen verhandeld. Er zijn verschillende EFT’s die zich bezighouden met uranium, bijvoorbeeld de Global X Uranium ETF (URA) welke investeerders toegang biedt tot een breed scala aan bedrijven die betrokken zijn bij uranium ontginning en de productie van nucleaire componenten, inclusief die in de winning, raffinage, exploratie of fabricage van apparatuur voor de uranium- en nucleaire industrie.

De doelstelling van het fonds is om beleggingsresultaten te bieden die in het algemeen overeenkomen met de prijs- en opbrengstprestaties, vóór aftrek van vergoedingen en kosten, van de Solactive Global Uranium & Nuclear Components Total Return Index. In een enkele transactie levert URA efficiënte toegang tot een mandje van bedrijven die betrokken zijn bij de winning van uranium en de productie van nucleaire componenten.

Een andere EFT is VanEck Vectors Uranium + Nuclear Energy ETF (NLR) die zowel in uraniummijnbouw- als kernenergiebedrijven investeert. Het fonds werd gelanceerd in 2007, toen de uraniumprijzen een recordhoogte bereikten en volgt zowel uraniumbedrijven als andere uranium gerelateerde voorraden, waaronder energieproducenten, bouw- en servicebedrijven. In tegenstelling tot de andere nieuwkomers, waarvan de grootste deelnemingen mijnbouwbedrijven zijn, zijn de belangrijkste belangen van NLR Duke Energy Corp. en Dominion Energy Inc., die beide het afgelopen jaar aan waarde hebben ingeboet, wat de prestaties van de ETF ten opzichte van die van zijn concurrenten drukt.

Uranium CFD

Een andere manier om te handelen in aandelen van uraniumbedrijven is door gebruik te maken van een contract voor het uiteindelijke verschil in prijs (CFD). Met CFD’s kunnen handelaren speculeren op de prijs van bedrijven die betrokken zijn bij de uraniumindustrie. De waarde van een CFD is het verschil tussen de prijs van de aandelen op het moment van aankoop en hun huidige prijs. Sommige gereguleerde makelaars bieden CFD’s aan op aandelen van uraniumbedrijven. Klanten storten geld bij de makelaar, die als marge dienen. CFD’s zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van hefboomwerking. Zorg dat je begrijpt hoe CFD’s werken en of je het je kunt veroorloven om risico te lopen en je geld te verliezen.

Aandelen

Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks aandelen aankopen van uraniumbedrijven. Er zijn veel beursgenoteerde bedrijven die uranium delven, verwerken en verkopen. Cameco is verreweg het grootste beursgenoteerde aandeel, maar bedrijven als Paladin, Energy Resources of Australia en Denison Mines hebben allemaal productieactiviteiten en de meeste hebben ongebruikte capaciteit klaar om te lanceren wanneer de uraniumprijzen stijgen. Hou rekening met het feit dat veel van deze bedrijven reageren op andere factoren, zoals de vraag naar hun specifieke producten, concurrentie, productiekosten en rentetarieven. Factoren zoals bedrijfsbeheer en de algemene aandelenmarkt kunnen deze transacties beïnvloeden en daarmee jouw eventuele winst.

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
AZZ NYSE $41,49 07-12-2022 1,87% $102.707 $42,28 $42,64 $41,47
Cameco NYSE $21,53 07-12-2022 0,55% $7.005.848 $21,65 $21,94 $21,33

Wat zijn eventuele risico’s?

Handelaren moeten ook rekening houden met de risico’s van de handel in uranium. Een wereldwijde recessie zou de vraag naar energie kunnen verzwakken. Lagere kolen- en aardgasprijzen zouden de acceptatie van kernenergie door energiebedrijven kunnen vertragen. Een ander ongeval met een kernreactor zou een ernstige tegenslag kunnen zijn voor de uraniumindustrie net als wereldwijde economische of politieke onrust wat de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld zou kunnen versterken en de vraag naar grondstoffen kunnen verzwakken.

De Prognose

De prijs van uranium zal waarschijnlijk sterk worden beïnvloed door trends in het gebruik van kernenergie voor elektriciteitsopwekking. De World Nuclear Association voorspelt een toename van 30% in de elektriciteitsopwekking uit kernenergie tegen 2030 en een toename van 35% tegen 2035. Deze trends voorspellen veel goeds voor de uraniumprijzen. Volgens het Internationaal Energieagentschap zal in 2035 meer dan 90% van de netto energievraag afkomstig zijn van opkomende economieën.

Na een decennium van lage prijzen en moeilijke beslissingen, beginnen de zaken er goed uit te zien voor de uraniummarkt – maar er zijn nog genoeg tegenwind om rekening mee te houden. Demografische trends over de hele wereld laten migratiepatronen zien van plattelandsgebieden naar steden. In plaatsen zoals China ging de toenemende industrialisatie gepaard met deze bevolkingsverschuivingen. Kernenergie genereert ongeveer 10% van de elektriciteit in de wereld en landen als China en India bouwen agressief meer kerncentrales. Bovendien blijft het een feit dat de meeste landen niet van plan zijn om meer kerncentrales te bouwen en dat de landen die sterk afhankelijk zijn, zoals Frankrijk, aan het kappen zijn.

Maar kernenergie wordt beschouwd als een betrouwbare en schone energiebron die de kloof naar hernieuwbare energiebronnen kan overbruggen. Bijna twee derde van de energie in de wereld wordt opgewekt door fossiele brandstoffen dus er moeten grote beslissingen worden genomen over hoe aan de toegenomen vraag kan worden voldaan en tegelijkertijd de uitstoot kan worden verlaagd. Kernenergie is een manier om op lange termijn substantiële schone capaciteit toe te voegen en is een goede optie om als back-up te hebben voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld wanneer de wind niet waait of de zon niet schijnt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.