Een overzicht van crypto-terminologie van A tot Z

Cryptocurrency begint een steeds groter marktaandeel in de financiële wereld te veroveren, zowel als beleggingsinstrument als een internationaal transactiemiddel. Meer en meer mensen richten dan ook hun ogen op crypto. Net als andere financiële instrumenten heeft crypto een heus jargon, wat voor een beginner erg complex kan lijken!

Het is mede hierdoor niet eenvoudig om te weten welke crypto kopen slim is, waar je rekening mee moet houden, en hoe je hier überhaupt aan moet beginnen.  

Weet je niet waar te beginnen en begrijp je niet goed wat al die crypto termen betekenen? Lees dan snel verder, want wij hebben een beknopt maar erg helder overzicht opgesteld, waarin we de crypto-terminologie van A tot Z uitleggen.

Basisbegrippen

Om maar meteen bij het begin te beginnen, gaan we eerst over enkele basisbegrippen in de crypto wereld. Je hoeft ze niet in detail te begrijpen, maar op zijn minst een idee hebben van de concepten is cruciaal.

  • Cryptocurrency: een vorm van digitale (virtuele) munteenheden die gebruikmaken van cryptografie voor hun beveiliging en transacties. Enkele bekende voorbeelden zijn Bitcoin, Ethereum en Dogecoin.
  • Blockchain: dit is de onderliggende software waarop de meeste cryptomunten zijn gebouwd. Het is een digitaal, gedecentraliseerd en openbaar grootboek waarin alle transacties op een bepaald blockchainnetwerk worden vastgelegd in de vorm van digitale blokjes, die met elkaar zijn verbonden via cryptografie. Bij elke blok kan je een “hash” van het vorige blokje vinden, waardoor de volgorde en dus ook de integriteit en onschendbaarheid van de keten wordt gewaarborgd.
  • Bitcoin: de eerste, duurste en nog steeds populairste cryptomunt. Ontstaan rond 2009, met een huidige piekwaarde van meer dan €60.000 per stuk.
  • Altcoins: alle andere cryptomunten behalve Bitcoin. Voorbeelden zijn Litecoin, Solana, Ripple en Monero.
  • Crypto mining: crypto transacties op een blockchain moeten worden geverifieerd, en dit kan gebeuren via een aantal verschillende protocollen. Een daarvan, en tot nu toe de populairste optie, is “Proof-of-Work”. Door een cryptografisch proces waarbij ingewikkelde algoritmes moeten worden opgelost, worden transacties gevalideerd en toegevoegd aan de blockchain. Miners ontvangen beloningen in de vorm van nieuwe cryptomunten voor hun bijdrage aan het netwerk.
  • Wallet: je kan “crypto wallet” zien als een digitale portemonnee waarin je cryptomunten kan opslaan, ontvangen en verzenden. Er zijn offline en online opties, zowel in de vorm van software als hardware. Een betere manier om een wallet te begrijpen is een sleutelbos, want de digitale sleutels van je crypto worden hierin opgeslagen.
  • Private key/public key: een private key is je privésleutel, een geheime code die je kan gebruiken om toegang te krijgen tot een crypto-wallet. In de crypto wereld is eigendom alles, en om het even wie een private key heeft, heeft toegang tot die cryptomunten. Public keys daarentegen worden gebruikt om transacties te ontvangen, je kan dit zien als je bankrekeningnummer.

Technische concepten

De volgende termen zijn niet meteen noodzakelijk om grondig te begrijpen als beginner of als amateurbelegger in de cryptowereld, maar het loont desondanks om er toch ietwat bekend mee te zijn.

  • Consensusalgoritme: transacties op een blockchain moeten worden geverifieerd. Dit kan gebeuren door een mechanisme om overeenstemming te bereiken over de geldigheid van de transacties, en vervolgens de toevoeging van nieuwe blokken aan de blockchain. Proof-of-Work is een voorbeeld, en dit wordt gebruikt bij Bitcoin en andere cryptomunten, maar er zijn meer energievriendelijke opties, zoals Proof-of-Stake, waarbij je zelfs passief inkomen kan verdienen.
  • Hash: een wiskundige functie die een willekeurige invoer omzet in een reeks tekens van een vaste lengte. 
  • ICO: ICO staat voor Initial Coin Offering. Dit is een vorm van crowdfunding die voornamelijk wordt gebruikt door startende cryptoprojecten om kapitaal te werven. Tijdens ICO’s biedt een bedrijf of project tokens of munten aan in ruil voor investeringen, meestal in de vorm van cryptocurrency zoals Bitcoin of Ethereum. Deze tokens vertegenwoordigen vaak een belang in het project of recht op toekomstige winsten, vergelijkbaar met aandelen in traditionele bedrijven.
  • Smart contracts: met “slimme” zelf uitvoerbare contracten komen we aan bij een innovatieve toepassing van blockchain technologie. Smart contracts zijn geprogrammeerd om automatisch bepaalde acties uit te voeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Hier kan je echt heel veel interessante toepassingen mee bedenken, bijvoorbeeld erfenisrecht.
  • Decentralized Finance (DeFi): gedecentraliseerde financiële applicaties die werken op blockchain technologie, zonder inmenging van traditionele financiële instituties zoals banken. Denk bijvoorbeeld aan leningen, staking (passief inkomen verdienen door crypto vast te houden), yield farming, bepaalde DeFi-applicaties, enzovoort.
  • Non-Fungible Token (NFT):  een uniek digitaal token dat niet uitwisselbaar is met andere tokens vanwege zijn unieke eigenschappen. Je kan NFTs gebruiken voor digitale kunst, verzamelobjecten, ingame items bij videogames, enzovoort. Maar dit is slechts het tipje van de ijsberg, want met NFTs kan je de huidige werkwijze van materiële zaken zoals distributieketens en eigendomsrecht volledig omgooien.
  • Fork: een splitsing in een blockchain die resulteert in twee afzonderlijke ketens met een gemeenschappelijke geschiedenis tot aan het punt van de splitsing. Dit kan resulteren in een hard fork of een soft fork, met navenante gevolgen.

Beleggingsgerelateerde termen

Tot slot gaan we nog even dieper in op enkele beleggingsgerelateerde termen. Als je interesse hebt om te beleggen in cryptomunten, kan je deze maar beter goed doornemen!

  • Crypto-exchange: een handelsplatform waar je cryptomunten kan kopen, verkopen en verhandelen. Let er wel op dat je alleen bij betrouwbare exchanges je financiële gegevens invoert.
  • Market cap: de totale waarde van alle munten van een bepaalde crypto. Dit wordt berekend door de huidige prijs per eenheid te vermenigvuldigen met het totale aantal uitstaande eenheden.
  • Tokenomics: de economie en waarde van een cryptocurrency token. Onder tokenomics vallen zaken zoals het aanbod, vraag, prijsstelling, distributie en functies.
  • ATH (All-Time High): de huidige piekwaarde van de prijs van een cryptocurrency.
  • FOMO (Fear of Missing Out): een overkoepelend psychologisch fenomeen dat je in alle beleggingsmarkten kan vinden. Investeerders hebben angst om een lucratieve kans te missen, wat vaak kan leiden tot impulsieve en ondoordachte beleggingen.
  • FUD (Fear, Uncertainty, Doubt): een methode die wordt gebruikt om negatieve sentimenten te verspreiden over een cryptocurrency of de markt in het algemeen, vaak met als doel de prijs te manipuleren.
  • Altseason: een economische periode waarin altcoins een sterke prijstoename ondervinden ten opzichte van Bitcoin. Het wordt vaak geassocieerd met een “bullish” markt voor alternatieve cryptocurrencies.
  • HODL: een slangterm die ofwel afkomstig is van een typfout van het Engelse “Hold”, of een acroniem is van “Hold On for Dear Life”, wat concreet betekent dat je je cryptomunten vasthoudt in je wallet in plaats van ze te verkopen, met als hoop om er in de toekomst winst mee te maken.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

augustus 30, 2024

Goud heeft door de eeuwen heen altijd een bijzondere plaats ingenomen in de harten en economieën van mensen over de hele wereld. Het is