Budgetteren voor beginners: Hoe begin je en waarom is het belangrijk?

budgetteren

Een bekend spreekwoord is dat geld moet rollen, maar hoe hard moet het eigenlijk rollen? Iedere week of iedere maand komt er geld binnen, maar hoe kan je dat wijs uitgeven zodat je ook nog genoeg over hebt aan het einde van de maand?  Budgetteren is hier de oplossing voor. In deze blog bekijken we hoe je als beginner kunt beginnen met budgetteren en waarom het zo belangrijk is.

Waarom is budgetteren belangrijk?

Een budget helpt je om je geld bewust te besteden en te sparen voor toekomstige doelen. Door middel van een budget is het mogelijk om overzicht te krijgen op alle plekken waar je geld heengaat. Doordat je overzicht hebt zullen er geen onnodige uitgaven plaatsvinden die niet belangrijk zijn. Zo stelt het jou in staat om controle te houden over je budget, maar vooral over jezelf! Door je inkomsten en uitgaven te plannen kan je spaardoelen stellen en werken aan het opbouwen van een noodfonds. Het afbetalen van schulden of het sparen voor een grote aankoop zoals een huis of reis. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden dat alles duurder wordt in Nederland. Door middel van de inflatie in Nederland in 2024 zijn de prijzen omhoog gegaan. Hierdoor is het logisch dat je misschien minder snel spaart, maar alle kleine beetjes helpen.

Hoe begin je met budgetteren?

De eerste stap die je moet zetten is een overzicht maken met je inkomsten en uitgaven. Begin met het opschrijven van je inkomsten zoals bijbaantjes, andere bronnen van geld en je salaris, maar houd hier rekening met het verschil tussen bruto en netto loon. Daarnaast noteer je alle vaste lasten zoals huur, hypotheek, energierekeningen, verzekeringen en abonnementen. Hierbij moet je ook de variabele kosten zoals boodschappen, transport en entertainment in opnemen. Als je dit hebt opgesteld wil je gaan bepalen welke doelen je wilt stellen. Als de doelen gesteld zijn kan je besluiten gaan maken met betrekking tot het budget plan. Zijn er dingen waar je op wilt en kan besparen? Zijn er uitgaven waar je niet op kan besparen? Dit zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Als dit is gebeurd kan je bepalen waar het overige geld heengaat. Ga je dit in bitcoin stoppen of ga je het sparen voor een grote aankoop? Dat zijn dingen waar je rekening mee moet gaan houden.

Budgetteren vergt misschien wat discipline en planning, maar het is een waardevol instrument om je financiële welzijn te verbeteren en je te helpen je geld effectiever te beheren. Of je nu net begint met werken of al een tijdje werkt, een goed budget kan je helpen om stabiliteit te bereiken op financieel gebied.

Nick

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2024

Polkadot, een innovatieve blockchain gecreëerd door Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum, heeft snel een prominente plek ingenomen in de wereld van gedecentraliseerde technologie.

juni 11, 2024

Geert Schaaij is een bekende Nederlandse belegger en financieel analist, voornamelijk bekend door zijn optredens op televisie en zijn betrokkenheid bij verschillende beleggingsprogramma’s. Vermogen