Olie aandelen

Olie aandelenDe olie- en gasindustrie heeft de afgelopen jaren veel ups en -nog meer- downs gekend, waardoor menig belegger zich afvroeg of deze maatschappijen een plek in hun portefeuilles verdienden. Maar is het nu tóch een goede lange termijn investering of niet?

Op welke manieren kan ik beleggen in de olie en gas sector?

Ruwe olie is een essentiële grondstof die energie en aardolie producten levert aan de wereldmarkt. Beleggers hebben veel opties en kunnen de oliemarkten op meerdere manieren bespelen door te investeren in olie boormachines en olie dienstenbedrijven of ETF’s die gespecialiseerd zijn in deze sector. Verschillende beleggingsproducten brengen verschillende mate van risico met zich mee en variëren van directe investeringen in olie als grondstof welke de ruwe olieprijs volgt tot indirecte participatie in de vorm van energie gerelateerde aandelen of optiecontracten. Je kunt voor elk van deze investeringstypes toegang krijgen via een online beleggingsapp of rechtstreeks via een beleggins makelaar

Een rechtstreekse manier om olie te bezitten, is door het kopen van olie futures of olie opties. Futures brengen een hoog risico met zich mee en het beleggen in futures vergt wat huiswerk voordat je een grote hoeveelheid van je kapitaal investeert.

Een andere veelgebruikte methode om olie te bezitten is dus door de aankoop van op grondstoffen gebaseerde olie-exchange-traded funds (ETF’s). ETF’s worden op een beurs verhandeld en kunnen op dezelfde manier als aandelen worden gekocht en verkocht.

Aandelen van bedrijven in olie:

 

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
BP NYSE $29,07 28-06-2022 -0,89% $13.501.467 $29,33 $29,53 $28,79
Shell NYSE $51,06 28-01-2022 +0,41% $3.438.961 $50,85 $51,16 $50,29
TTEC Holdings Nasdaq $67,06 28-06-2022 -4,43% $75.827 $70,17 $70,17 $66,96
Exxon Mobil NYSE $91,50 28-06-2022 +0,42% $33.123.000 $91,12 $93,24 $90,35

Is het veilig om in olie en gas te investeren?

Geen enkele belegging is natuurlijk volkomen veilig. Het kopen van aandelen brengt altijd een bepaald risico met zich mee, en je kunt 100% van je investering verliezen als het bedrijf waarin je aandelen hebt gekocht bijvoorbeeld ten onder gaat. Echter hebben de op aardolie gebaseerde brandstoffen en aardgassen doorgaans een kostenvoordeel ten opzichte van andere brandstoffen voor verwarming en transport, en een enorm infrastructuur voordeel ten opzichte van opkomende brandstoffen voor schone energie. Dat gezegd hebbende, heeft de sector ook enkele negatieve kenmerken die het risico voor investeerders vergroten.

De olie- en gasmarkt bestaat doorgaans uit cyclische aandelen, wat betekent dat beleggers waarschijnlijk afwisselend hoge en lage resultaten zullen zien, waarbij hun beleggingen wellicht ondermaats kunnen presteren. De olie- en gasprijzen worden bepaald door vraag en aanbod, en de prijs van olie en gas speelt een belangrijke rol bij de waardering van olie- en gasvoorraden.

Dat betekent dat wanneer de olieprijzen laag zijn de markt de neiging heeft om olievoorraden te bestraffen. In 2020, toen Saudi-Arabië en Rusland een olieprijzen oorlog begonnen die ervoor zorgde dat de olieprijzen wereldwijd kelderden, stortten ook de olie aandelenprijzen in en bleef de sector maandenlang depressief te midden van een daling van de vraag als gevolg van de coronavirus-pandemie.

Ook de ontwikkeling en productie van olie en gas zit vol met factoren. Een bedrijf moet de rechten kopen om een ​​stuk land te ontwikkelen, vervolgens testen uitvoeren om te zien of er potentieel is, testputten boren om de kwaliteit van de afzettingen te bepalen en vervolgens productie putten boren en investeren in de bijbehorende infrastructuur, allemaal voordat het een cent van winst ziet. Dat kan leiden tot grote afschrijvingen op investeringen die niet wellicht niet helemaal uitkomen.

Verder zijn er de veiligheidsoverwegingen: olie en gas zijn ontvlambaar en giftig, en de pijpleidingen die ze vervoeren kunnen honderden – zo niet duizenden – kilometers lopen. De machine die olie en gas uit de grond of onder de zeebodem haalt, is zowel zwaar als complex. Dit kan leiden tot grote veiligheidsproblemen voor olie- en gasbedrijven en dure catastrofes zoals olievlekken welke een enorme impact hebben op het milieu. Gezien al deze factoren is de olie en gassector dus relatief risicovol. Dat gezegd hebbende, binnen de sector zijn sommige bedrijven veiliger dan andere.

Waar moet ik op letten?

Olie is een economisch en strategisch cruciale hulpbron voor veel landen vanwege de basis voor veel van de energie die we verbruiken. Landen als de Verenigde Staten houden grote reserves aan ruwe olie aan voor toekomstig gebruik. De mate van deze oliereserves fungeert als een indicator voor investeerders; veranderingen in de olie voorraden zijn weerspiegelingen van trends in productie en consumptie.

Olie- en gas investeerders zoeken naar specifieke economische indicatoren om hen te helpen toekomstige bewegingen in de petroleumindustrie te begrijpen. Zoals elke grondstoffenmarkt zijn olie- en gasbedrijven gevoelig voor voorraad, productie, wereldwijde vraag en rentebeleid.

Afgezien van vraag- en aanbod, is een andere drijvende kracht achter de olieprijzen de investeerders die bieden op oliefutures contracten zoals pensioen- en kapitaalfondsen en andere grote institutionele beleggers.

Investeren in de olie- en gasindustrie brengt dus een aantal aanzienlijke risico’s met zich mee zoals enorme schommelingen van de grondstofprijzen, het verlagen van dividendbetalingen voor de bedrijven die ze betalen en de mogelijkheid van een olielekkage of een ander ongeval tijdens de productie van olie of aardgas. Verder is het investeren in of kopen van een oliebron zowel een grote investering als een lange termijn investering, dit is dus niet voor iedereen geschikt.

Wat is de toekomst van olievoorraden?

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de wereldwijde behoefte aan olie en gas snel zal verdwijnen, zien olie- en gasvoorraden eruit als een steeds meer onzeker wordende ‘lange termijn gok’. Het wereldwijde aanbod van ruwe olie, andere vloeibare koolwaterstoffen en biobrandstoffen zal naar verwachting toereikend zijn om tot 2050 aan de wereldwijde vraag naar vloeibare brandstoffen te voldoen.

Echter is de meting methode van de toekomstige beschikbaarheid van hulpbronnen gebaseerd op de huidige verhouding reserves versus de productie, die wordt berekend door alleen de volumes van de totale bewezen reserves te delen door het volume van het huidige jaarlijkse verbruik. Bewezen reserves zijn gebaseerd op bekende projecten en het is wellicht kort door de bocht om enkel deze bewezen reserves als basis van de totale beschikbaarheid van hulpbronnen op lange termijn te gebruiken. Het is immers vrij aannemelijk dat nieuwe technologieën de productie op bestaande velden verhogen en nieuwe projecten worden ontwikkeld.

Het blijft echter gissen en dus krijgen alternatieven voor het creëren van schone energie daarom steeds meer momentum en kunnen zo maar eens het omslagpunt worden. In 2020 werd Tesla het grootste autobedrijf ter wereld qua marktkapitalisatie, ondanks -of dankzij- de verkoop van alleen batterij-elektrische voertuigen. Een aantal andere elektrische auto- en vrachtwagenbedrijven zijn inmiddels naar de beurs en alle grote autobedrijven begonnen met het uitrollen van elektrische modellen. Zelfs olie-supermajor BP lijkt de tekenen aan de muur te zien en kondigde aan dat het zijn olie- en gas investeringen tegen 2030 met 40% zou verminderen en $ 5 miljard per jaar zou besteden aan investeringen in hernieuwbare energie.

Welke voordelen heeft deze sector beleggers te bieden?

De handel in ruwe olie biedt uitstekende kansen om in bijna alle marktomstandigheden te profiteren vanwege zijn unieke positie binnen de economische en politieke systemen van de wereld. Ook is de volatiliteit van de energiesector de afgelopen jaren sterk gestegen, wat zorgt voor sterke trends die consistente rendementen kunnen opleveren voor korte termijnhandel alsmede lange termijnstrategieën.

Verder zijn in de olie- en gasindustrie de boorkosten – van uitrusting tot arbeid – tot wel 100% fiscaal aftrekbaar. Olie- en gasinvesteringen zijn dus een uitstekende afschrijving van inkomsten of winsten. Hierdoor is olie voor velen nog steeds een zeer goede investering. Afgezien van de belastingafschrijvingen, zorgt beleggen in olie en gas voor diversificatie van je portefeuille en kan het worden gezien als een indekking tegen inflatie. Bovendien kunnen bepaalde soorten olie- en gasinvesteringen zorgen voor een consistente cashflow, vergelijkbaar met onroerend goed.

Top olie- en gasbedrijven bieden nog steeds aantrekkelijke dividendrendementen en zullen dividend beleggers waarschijnlijk nog jaren, zo niet decennia aanspreken. De grote oliemaatschappijen bevinden zich in de beginfase van één van de grootste transformaties in welke bedrijfstak dan ook in decennia. Bijna allemaal zijn ze reeds begonnen met te investeren in koolstofarme bedrijven en wind-, zonne- en waterstofstroom en proberen ze zichzelf in feite gedeeltelijk opnieuw uit te vinden als hernieuwbare energiebedrijven. De stijgende kosten van de winning van koolwaterstoffen vormen tegelijkertijd ook een stimulans om de gedeeltelijke transitie naar hernieuwbare energie te versnellen. Met andere woorden proberen de grote oliemaatschappijen uit te zoeken hoe ze zichzelf het best kunnen positioneren in de markt ten behoeve van hun eigen duurzame toekomst.

De conclusie

Als je op de oliemarkten wilt spelen, kan deze belangrijke grondstof een zeer liquide activaklasse bieden waarmee je verschillende strategieën kunt verhandelen. Bepaal eerst wat geschikt is voor je; een directe investering in olie en welk soort, een afgeleid product zoals futures of opties; of een exchange-trade product zoals een ETF. Concentreer je vervolgens op de basis-fundamentals van de oliemarkt en wat vraag en aanbod aandrijft, evenals technische indicatoren.

Hou rekening ermee dat de prijs van ruwe olie zich beweegt door vraag en aanbod en beïnvloed wordt door zowel de wereldwijde productie als de wereldwijde economische welvaart. Overaanbod en afnemende vraag moedigen handelaren aan om markten voor ruwe olie te verkopen, terwijl stijgende vraag en dalende of vlakke productie handelaren aanmoedigt om ruwe olie hoger te bieden.

Verder is het verstandig om de “super-majors” zoals BP, Shell, Chevron, Total, Eni en Exxon te volgen en vooral de diversificatie strategieën. Velen van hen hebben miljarden gepompt in projecten voor schone energie ter voorbereiding op een koolstofarme toekomst. Wellicht óók een goede strategie voor jou als belegger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.