Hema aandelen

Een beursgang van Hema?

Hema beursgang

Hema (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een Nederlandse warenhuisketen. Met ruim 700 filialen en ongeveer 10.000 medewerkers is Hema een grote speler op het gebied van mode, etenswaren, woninginrichting, fotoservice en nog een aantal andere categorieën.

Topman Tjeerd Jegen van Hema zou het ”heel mooi” vinden als de warenhuisketen naar de beurs gaat. Een beursgang is dus niet uitgesloten en zou mogelijk kunnen plaatsvinden.

 

Hema aandelen kopen?

 

Over Hema

Hema is opgericht door Leon Meyer en Arthur Isaac. Op 4 november 1926 opende de eerste Hema vestiging zijn deuren in de Kalverstraat in Amsterdam. Al snel volgde een tweede vestiging in de Oude Hoogstraat. Hema groeide uit en opende snel meer vestigingen. Hema werd gezien als een warenhuis voor iedereen. Het assortiment was ruim, maar ondiep. Verder ging het bij het assortiment van Hema om goedkope en praktische producten.

Op dit moment beschikt Hema over zo’n 700 vestigingen verspreid over Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De meeste vestigingen staan echter gewoon in Nederland. Het is interessant om op te merken dat zo’n 250 van de 700 vestigingen eigenlijk franchisenemers zijn. Deze vestigingen dragen wel de Hema naam, maar vallen eigenlijk niet onder het moederbedrijf. Er werken momenteel ongeveer 10.000 mensen bij Hema en de warenhuisketen is dus geen kleine onderneming meer.

Tegenwoordig is Hema onderdeel van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Hema werd in 2007 door de investeringsmaatschappij overgenomen voor €1,1 miljard. In september 2010 maakte Lion Capital bekend dat er wordt nagedacht over een eventuele verkoop van Hema. Tot nu toe zijn er echter nog geen geïnteresseerden gevonden.

 

Beursgang van Hema

Topman Tjeerd Jegen van Hema zei dat hij het heel mooi zou vinden als de warenhuisketen naar de beurs zou gaan. De eigenaar van Hema (investeringsmaatschappij Lion Capital) probeerde de warenhuisketen al eens te verkopen, maar dit was tevergeefs. In 2014 maakte Hema een verlies van €189 miljoen. In 2015 werd een verlies van €72,5 miljoen geboekt. Pas als Hema weer winstgevend kan worden, zullen er meer geïnteresseerden zijn voor een eventuele overname.

Het zou kunnen dat Lion Capital geen zin heeft om zolang te wachten. In dat geval zou een beursgang een goede optie zijn. Een beursgang zorgt er ook voor dat er meer kapitaal beschikbaar komt om eventuele nieuwe investeringen te doen.

In mei 2017 werd bekend dat er al op redelijk korte termijn een verkoop van Hema kan gaan plaatsvinden. Het is nog wel even afwachten wanneer dit precies zal gaan gebeuren. Het is nog niet duidelijk wanneer de beursgang precies gaat plaatsvinden. We houden u hier uiteraard over op de hoogte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google