Beursplein 5

Beursplein 5: ontmoetingsplaats vraag en aanbod

Beleggen op de Amsterdamse beursBeursplein 5 is hét plein in Amsterdam als het gaat om aandelen. Het is niet alleen in begrip in eigen land, maar ook op internationaal niveau. Aan het Damrak in Amsterdam werden de eerste aandelen verkocht. Hendrick de Keyser ontwierp in 1661 het eerste beursgebouw. Zo’n 170 jaar later werd datzelfde gebouw gesloopt. Jan David Zocher ontwierp in 1848 een nieuw gebouw wat 36 jaar later al een bouwval was. Reden om opnieuw een nieuw gebouw te bouwen.

Na het ontwerp van Berlage wat afgekeurd werd, kwam de architect AW Weissman een plan om het gebouw van Jan David Zocher. Het ontwerp fungeerde later als basis voor de beurs van Berlage. De effectenbeurs vertrok in 1912 naar Beursplein 5. De effectenhandel groeide namelijk in grote getalen. Het gebouw was nieuw en lag naast de beurs van Berlage.

Beleggen bij beursplein 5? Open een account bij CFD-broker Plus500! *76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

Jos Cuypers

Beursplein 5 was een creatie van Jos Cuypers. Zo’n eeuw geleden opende Beursplein 5. De wens van de Amsterdamse effectenhandelaren was duidelijk: een eigen beursgebouw voor een gezonde groei van de effectenhandel. De handel werd gestart in 1914 en vanaf dat moment ontwikkelde het eigen huis van de effectenhandel zich tot een begrip in Nederland. Het werd een Nederlandse ontmoetingsplaats van zowel vraag als aanbod van kapitaal. En dat is het vandaag de dag nog steeds!

 

Euronext NV

In 1878 verhandelden de European Options Exchange de eerste opties. Zij fuseerden later met de Amsterdamse Vereniging voor de Effectenhandel tot de Amsterdam Exchange. De AEX en de Parijse- en Brusselse Effectenbeurs fuseerden in 2000 tot Euronext NV. Verderop gaan we o.a. in op de afkorting AEX.

 

Openen effectenrekening jaren 80

Waar het in de jaren 80 nog rustig was op de beursvloer, kregen steeds meer particulieren eind jaren 80 interesse in de beurs. Het openen van een effectenrekening was voor de particuliere belegger destijds niet makkelijk. Je werd alleen toegelaten met veel geld. Desalniettemin besloot de bank of er een effectenrekening geopend kon worden.

 

Particuliere beleggers

In de jaren 90 steeg de aandelenmarkt verder. Steeds meer particuliere beleggers richtten zich op de wereld van beleggen. Banken verstrekte hypotheken die gerelateerd waren aan de aandelen (beleggingshypotheek). In de jaren 2000 en de jaren erop ging de vloerhandel over naar de schermhandel.

 

Komst van internet

De komst van internet maakte het mogelijk om de order rechtstreeks door te geven op de beurs. Het openen van een effectenrekening werd vrij makkelijk voor de mensen. Deze kon online aangevraagd worden. Wel kwamen er strenge voorlichtingsregels. Tenslotte moesten de mensen weten dat beleggen risico’s met zich meebracht.

Aandelen kopen via Beursplein 5  

Amsterdam Exchange Index (AEX)

De AEX is ingesteld in 1983 en is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse beurs. De afkorting komt van Amsterdam Exchange Index. Simpel gezegd geeft de AEX aan hoe de koersen van de 25 meest verhandelbare fondsen zich ontwikkelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Het gemiddelde van deze koersen levert de stand van de AEX op.

 

Amsterdamse Midkap Index (AMX)

De AMX ofwel de Amsterdamse Midkap Index bestaat sinds 1995 en is een aandelenindex van de beurs in Amsterdam. De 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen zijn daarin opgenomen. Eigenlijk is de AMX de kleineren broer van de AEX. De naam Midkap komt van de samentrekking van kapitalisatie en midden. Inmiddels is het al een aantal jaren mogelijk om in de AMI te beleggen of opties af te sluiten met het oog op de ontwikkeling ervan.

 

Amsterdam Small Cap Index (AScX)

Dan hebben we ook nog de AScX, wat de afkorting is voor Amsterdam Small Cap Index. Het is de nieuwste index van Euronext Amsterdam. Hij bestaat namelijk pas sinds 2005. De AScX wordt evenals gevormd door 25 fondsen. In tegenstelling tot de andere twee bestaat de AScX ook uit lokale fondsen. Deze vallen net buiten de criteria voor een toelating tot de AMX. De AScX bestaat dus eigenlijk uit een groot aantal ondernemingen uit verschillende branches.

 

Plus500 account aanmaken

De CFD-broker Plus500 maakt het mogelijk om in alle bovenstaande indexen te beleggen. Meedoen met handelen kan door daar een persoonlijke account aan te maken. Het wordt dan mogelijk om in indexen aandelen te kopen of afzonderlijke bedrijven. Meedoen op de beurs kan al met een bedrag vanaf 100 euro. Wilt u liever eerst oefenen met beleggen? Dat kan ook. U maakt dan eerst een demo account aan waarmee u de kans krijgt om met 40.000 euro aan oefengeld te handelen. Superhandig wanneer u de persoonlijke handelskwaliteit wilt verbeteren. *76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.