AScX

AScX: beleggen in deze jonge index

AScX index

AScX is de afkorting voor de Amsterdam Small Cap Index. Het is de nieuwste index van Euronext Amsterdam. Hij bestaat namelijk pas sinds 2005. De AScX wordt gevormd door 25 fondsen, van Arcadis tot Wegener. In tegenstelling tot de andere twee bestaat de AScX ook uit lokale fondsen. Deze vallen net buiten de criteria voor een toelating tot de AMX. De AScX bestaat dus eigenlijk uit een groot aantal ondernemingen uit verschillende branches.

De AScX is de derde index van de Amsterdamse effectenbeurs. Na de AEX en AMX is de AScX de jongste index. Hierin vinden we na de eerste en tweede 25 grootste ondernemingen de derde 25 ondernemingen met de grootste marktkapitalisatie. Het betreft ondernemingen met een grote omzet in onder andere Nederland, met een notering aan de beurs. De AScX geeft aan hoe deze ondernemingen zich ontwikkelen en geeft daarmee een indruk van de economische situatie in Nederland.

In de AsCX handelen? Open een account bij CFD-broker Plus500! *CFD service. 76,4% verliest geld

 

AEX, AMX en AScX

Nu we de AEX, de AMX en de AScX genoemd hebben, is het leuk om een vergelijking te maken. En dat doen we met het voetbal. De AEX wordt gevormd door de 25 grootste en meest verhandelbare bedrijven van Nederland. Het is de top ofwel de eredivisie. De AMX is de eerste divisie. Het is de kweekvijver met alle talenten die het al dan niet tot de AEX kunnen schoppen. De AScX is als het ware het opstapje naar de AMX.

 

De bedrijven

De AScX bestaat uit een groot aantal ondernemingen, binnen verschillende branches. Deze zijn over het algemeen minder goed bekend dan de ondernemingen in de AEX of de AMX. Voorbeelden van bedrijven binnen de AScX zijn: Heijmans en Binckbank. Het zijn geen ondernemingen waar veel consumenten mee te maken hebben, zoals dat met de ondernemingen binnen de AEX wel het geval is. In plaats daarvan gaat het in veel van de gevallen om ondernemingen die actief zijn binnen de bedrijfssector en daar de nodige bekendheid hebben.

De volgende ondernemingen zitten in de AScX:

AandeelSectorIndexweging
Accell GroupConsumenten goederen10,52%
AMGIndustrie6,10%
Amsterdam CommoditiesConsumenten goederen13,46%
Beter Bed HoldingConsumenten diensten9,02%
BinckFinanciële dienstverlenersOnbekend
Koninklijke BrillConsumenten diensten0,88%
BrunelUitzendbureausOnbekend
DPA GroupUitzendbureaus0,97%
FagronGezondheidszorgOnbekend
HeijmansIndustrie7,44%
ICTTechnologieOnbekend
KAS BANKFinanciële dienstverlening4,46%
KendrionIndustrie9,14%
Kiadis PharmaFarmacieOnbekend
Lucas BolsVoeding & DrankOnbekend
NedapIndustrie3,66%
Neways ElectronicsIndustrie1,29%
OrdinaTechnologie3,90%
PriobiodrugFarmacieOnbekend
Refresco GerberVoeding & DrankOnbekend
Stern GroepConsumenten diensten0,77%
Telegraaf Media GroepConsumenten diensten2,32%
Value8Financiële dienstverlening0,93%
Van LanschotFinanciële dienstverlenersOnbekend
WessanenConsumenten goederen10,58%

Aandelenkopen.nl heeft ervoor gekozen om maar een select aantal ondernemingen die in de AScX zitten te beschrijven. De meeste ondernemingen in de AScX zijn niet zo bekend bij beleggers en deze ondernemingen werden dan ook maar weinig bekeken. Wij hopen dat u dit kunt begrijpen.
 

Minder aanzien

In vergelijking tot de AEX en de AMX kent de AScX relatief weinig aanzien. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het gaat om kleinere ondernemingen, maar ook omdat de index pas sinds 2005 bestaat. De combinatie van deze elementen zorgt er ook voor dat ondernemers hier minder vaak in beleggen.

De AScX brengt voor indexbeleggers iets meer risico met zich mee dan de AEX, aangezien er sprake is van een grotere mate van volatiliteit. Dit zorgt voor meer schommelingen in de koers. De schommelingen lijken vooral te maken te hebben met het feit dat de ondernemingen binnen de AScX iets minder stabiel zijn dan die binnen de AEX of de AMX.

 

Beurswaarde van de onderneming

De AScX wordt samengesteld op basis van de beurswaarde van de verschillende ondernemingen. Men kijkt daarnaast naar zowel de omzet als de verhandelbaarheid van het aandeel, aangezien dit inzicht geeft in wat de onderneming voor Nederland betekent en hoe de aandeelhouders hiermee om kunnen gaan. Vervolgens is het de beurswaarde die bepaalt welke positie de onderneming op de AScX in kan nemen.

 

Stand van de AScX

De AScX wordt ieder jaar opnieuw samengesteld, waardoor ondernemingen de mogelijkheid hebben om hier onderdeel van uit te gaan maken. Aan de andere kant kunnen er nieuwe ondernemingen in de lijst worden opgenomen, wanneer de marktkapitalisatie hier aanleiding toe geeft. Niet altijd is een beursgang op de AScX succesvol. Soms wordt een fonds verwijderd. Dat gebeurt meestal één keer per jaar. Dat gebeurt niet spontaan, maar wordt van te voren aangekondigd.

In bovenstaand geval gaat het al langere tijd slecht met een aandeel. U kunt dit online in de gaten houden met de koersen van de AScX. Deze koersinformatie geeft u een duidelijk overzicht van de aandelen die het al dan niet goed doen. Vervolgens kunt u dit online vergelijken met de historische koersinformatie op de website van de CFD-broker Plus500. *CFD service. 76,4% verliest geld

Het is bij Binck mogelijk om de precisie stand van de AScX te zien. Ook kunt u de koers van alle aandelen van de AScX zien, evenals de koers van de onderliggende aandelen waaruit deze index is opgebouwd. De aandelen in de AScX hebben een beperkte marktkapitalisatie, waardoor een relatief neutraal bericht voor een grote koersuitslag kan zorgen. Houd hier als belegger wel rekening mee.

 

Handelen in de AScX

Handelen in AScX kan zeker interessant zijn. Het is echter wel belangrijk om realtime koersinformatie te gebruiken. Pas zeker ook een technische analyse toe en kijk naar de mogelijkheden van aandelen om te groeien. Voor de actuele koersinformatie alsmede de historische informatie, kunt u een persoonlijke account aanmaken bij de CFD-broker Plus500. Registratie is helemaal gratis en het is direct mogelijk om online te gaan handelen. Dat kan al vanaf 100 euro. *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Geef een reactie