Google
Google

AScX

Lees hier alles over de AScX!

AScX indexDe AScX is de derde index van de Amsterdamse effectenbeurs. Hierin vinden we na de eerste en tweede 25 grootste ondernemingen de derde 25 ondernemingen met de grootste marktkapitalisatie. Het zijn ondernemingen met een grote omzet in onder andere Nederland, met een notering aan de beurs. De AScX geeft aan hoe deze ondernemingen zich ontwikkelen en geeft daarmee een indruk van de economische situatie in Nederland. De AScX bestaat sinds 2005 en is daarmee de jongste index na de AEX en de AMX.

 

AScX aandelen

De AScX bestaat uit een groot aantal ondernemingen, binnen verschillende branches. Deze zijn over het algemeen minder goed bekend dan de ondernemingen in de AEX of de AMX. Bedrijven binnen de AScX zijn bijvoorbeeld Heijmans en Binckbank. Het zijn wat dat betreft geen ondernemingen waar veel consumenten mee te maken hebben, zoals dat met de ondernemingen binnen de AEX wel het geval is. In plaats daarvan gaat het in veel van de gevallen om ondernemingen die actief zijn binnen de bedrijfssector en daar de nodige bekendheid genieten.

De volgende ondernemingen zitten in de AScX:

AandeelSectorIndexweging
Accell GroupConsumenten goederen10,52%
AMGIndustrie6,10%
Amsterdam CommoditiesConsumenten goederen13,46%
Beter Bed HoldingConsumenten diensten9,02%
BinckFinanciële dienstverlenersOnbekend
Koninklijke BrillConsumenten diensten0,88%
BrunelUitzendbureausOnbekend
DPA GroupUitzendbureaus0,97%
FagronGezondheidszorgOnbekend
HeijmansIndustrie7,44%
ICTTechnologieOnbekend
KAS BANKFinanciële dienstverlening4,46%
KendrionIndustrie9,14%
Kiadis PharmaFarmacieOnbekend
Lucas BolsVoeding & DrankOnbekend
NedapIndustrie3,66%
Neways ElectronicsIndustrie1,29%
OrdinaTechnologie3,90%
PriobiodrugFarmacieOnbekend
Refresco GerberVoeding & DrankOnbekend
Stern GroepConsumenten diensten0,77%
Telegraaf Media GroepConsumenten diensten2,32%
Value8Financiële dienstverlening0,93%
Van LanschotFinanciële dienstverlenersOnbekend
WessanenConsumenten goederen10,58%

Aandelenkopen.nl heeft ervoor gekozen om maar een select aantal ondernemingen die in de AScX zitten te beschrijven. De meeste ondernemingen in de AScX zijn niet zo bekend bij beleggers en deze ondernemingen werden dan ook maar weinig bekeken. Wij hopen dat u dit kunt begrijpen.
 

Beurswaarde van de onderneming

De AScX wordt samengesteld op basis van de beurswaarde van de verschillende ondernemingen. Men kijkt daarnaast naar zowel de omzet als de verhandelbaarheid van het aandeel, aangezien dit inzicht geeft in wat de onderneming voor Nederland betekent en hoe aandeelhouders hiermee om kunnen gaan. Vervolgens is het de beurswaarde die bepaalt welke positie de onderneming op de AScX in kan nemen.

De AScX wordt ieder jaar opnieuw samengesteld, waardoor ondernemingen de mogelijkheid hebben om hier onderdeel van uit te gaan maken. Aan de andere kant kunnen er nieuwe ondernemingen in de lijst worden opgenomen, wanneer de marktkapitalisatie hier aanleiding toe geeft.

 

AEX en AMX

In vergelijking tot de AEX en de AMX kent de AScX relatief weinig aanzien. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het gaat om kleinere ondernemingen, maar ook omdat de index pas sinds 2005 bestaat. De combinatie van deze elementen zorgt er ook voor dat ondernemers hier minder vaak in beleggen. De AScX brengt voor indexbeleggers iets meer risico met zich mee dan de AEX, aangezien er sprake is van een grotere mate van volatiliteit. Dit zorgt voor meer schommelingen in de koers. De schommelingen lijken vooral te maken te hebben met het feit dat de ondernemingen binnen de AScX iets minder stabiel zijn dan die binnen de AEX of de AMX.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met een demo account kunt u goed oefenen!

Google

Een echt geld account is zeker aan te raden!

Google

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo met €20.000!  

Plus500 biedt een CFD service aan. Dit is alleen geschikt voor gevorderden en dus niet voor beginners. Zorg ervoor dat u alle risico's m.b.t. tot CFD's kent.

Plus500 is geautoriseerd en wordt gecontroleerd door de CySec (Cyprus Securities and Exchange Commision). Licentie nr. 250/14.

Plus500UK Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FRN 509909).

Google