Wat is een Margin Call?Margin Call

De Margin Call zorgt ervoor dat u als belegger de risico’s kunt blijven dragen. Dit is van groot belang, om te voorkomen dat de verliezen te ver oplopen en u over zal blijven met een schuld. Het komt nauwelijks voor dat een aandeel de complete waarde zal verliezen, maar met name binnen de opties en de handel op basis van de hefboomwerking komen er vaker grote verliezen voor. Het is dan van belang om voldoende reserves achter de hand te houden. Dreigt de reserve die u achter de hand heeft te klein te worden? Dan is er sprake van een Margin Call en dient u kapitaal bij te storten, of zal de bank de positie uiteindelijk sluiten en er daarmee voor zorgen dat u het verlies tot op dat moment neemt.

 

Onderpand voor de belegging

Op het moment dat u een belegging doet eist de beurs daar een bepaald onderpand voor. Hiervan is nauwelijks sprake op het moment dat u een aandeel koopt, maar wanneer u kiest voor beleggingen aan de hand van opties of turbo’s loopt u meer risico op een aanzienlijk verlies. De beurs wenst er in dat geval zeker van te zijn dat u ook de verliezen kunt blijven dekken. Het is van belang om voor voldoende onderpand te zorgen, doorgaans aan de hand van kapitaal op een beleggingsrekening. op het moment dat het beschikbare kapitaal ten opzichte van uw positie te klein dreigt te worden, ontvangt u een Margin Call. Dit is het signaal dat het niet goed gaat met uw posities en u de positie dient te sluiten, of u meer kapitaal beschikbaar dient te maken.

 

Vijf dagen de tijd

Over het algemeen heeft u vijf dagen de tijd om het tekort aan te vullen, voordat de bank of broker de positie uiteindelijk zelf zal sluiten. Wat dat betreft heeft u na het ontvangen van een Margin Call meer dan voldoende de gelegenheid om het onderpand aan te vullen en er daarmee voor te zorgen dat u de investering aan kunt blijven houden. U heeft vijf dagen de tijd, omdat de Margin Call over het algemeen ruim op tijd komt. Niemand kan de koers van een bepaald aandeel voorspellen, maar de beurs wenst er zeker van te zijn dat u in het worst case scenario niet in de problemen komt.

 

Bericht aan de belegger

De term ‘Margin Call’ heeft overigens niets te maken met de handel in opties of turbo’s, of het gebruik van het hefboomeffect. Het is in plaats daarvan de benaming voor het bericht dat u ontvangt. In principe geeft het bericht aan dat de margin te klein wordt, tussen het door u beschikbaar gestelde kapitaal en de waarde van de onderliggende belegging. De call staat voor de oproep die men doet, om u tot actie over te laten gaan. Wat dat betreft zou de Margin Call ook iedere andere benaming kunnen hebben, maar geeft het aan dat u ervoor dient te zorgen dat er voldoende onderpand beschikbaar is.

 

Margin Call of Haircut

De term ‘Margin Call’ wordt vooral door particuliere beleggers gebruikt, binnen de professionele wereld wordt daar over het algemeen veel minder mee gewerkt. Zij spreken over het algemeen van een Haircut, met name op het moment dat ze spreken over de dekking die van belang is om optieposities in te kunnen nemen. Wat dat betreft doen er meerdere termen de ronde, waarmee men uiteindelijk hetzelfde aan wenst te geven.

Het is van belang om u hier goed over in te lezen, of op een andere manier informatie in te winnen. U zorgt er op die manier voor dat u weet wat u kunt verwachten en dat u in ieder geval niet voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens het handelen aan de beurs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *