Kooptip: PostNL aandelen!

PostNL aandelenHet bedrijf PostNL, is de afgelopen tijd behoorlijk in het nieuws geweest. Eén van de onderwerpen was de opsplitsing van TNT N.V. in de aparte beursgenoteerde bedrijven TNT Express N.V. en PostNL N.V. Daarnaast liep de bezorging van brieven achteruit en werd het bedrijf vanwege een nieuwe pensioenwaardering gedwongen om het dividend te schrappen. Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws. PostNL heeft aangekondigd dat de reorganisatie sneller afgerond kan worden dan verwacht. Hoe ga je als belegger om met al deze informatie?

Door de jaren heen is gebleken dat goede rendementen werden behaald uit bedrijven met een duurzaam competitief voordeel ten opzichte van de haar concurrenten. Een van de kenmerken van bedrijven met een duurzaam competitief voordeel, is dat de winst per aandeel toeneemt. Als we kijken naar TNT N.V. zien we dat de winst per aandeel van 0,63(2003) tot 0,85(2008), dit is een groei van meer dan 100%.

Echter is het wel belangrijk om hier een opmerking te maken. TNT.N.V. bevatten de bedrijven TNT Express en PostNL samen. Dit is nu niet meer het geval, maar het bedrijf PostNL bezit nog steeds 14,5% van de aandelen TNT Express. Daarnaast heeft PostNL een indrukwekkend marktaandeel van 80% in Nederland, en een marktaandeel van 23% in de VK, 10% in Italië en 8% in Duitsland.

PostNL vrachtwagen

 

Analyse en advies op PostNL

Om een goed beeld te krijgen of PostNL een goede investering is, kijken we naar de Winst- & verliesrekening. PostNL behaalde in 2012 een omzet van 4,317 miljard. Na aftrek van alle kosten blijft er een solide winst over van 678 miljoen euro. Als we dit bedrag delen door het aantal uitstaande aandelen, krijgen we de winst per aandeel. Dit bedraagt in 2012 € 1,54 per aandeel. Als dit gehele bedrag als dividend zou worden ontvangen, is er een rendement van 37,5%, bij een koers van € 4,50. Dit gebeurt in de praktijk echter niet, maar dit laat wel zien dat het bedrijf rendabel is.

Op balansniveau gebeurde er in 2012 iets raars. PostNL gaf aan dat het vanwege de pensioenverplichting uitkwam op een negatief eigenvermogen. Dit had te maken met een nieuwe manier van pensioenwaarding. Het gevolg was dat PostNL bedwongen werd om dit op de balans op te nemen. Het bedrijf mag hierdoor geen dividend uitkeren. Op de langere termijn verwacht het bedrijf dit probleem op te kunnen lossen. De periode hiervoor zal enkele jaren bedragen. Mocht het bedrijf de overige 14% van TNT Expres weten te verkopen, dan zou dit wel eens in een eerder stadium gerealiseerd kunnen worden.

Echter, door alle hausse rondom het dividendbeleid werd het aandeel massaal van de hand gedaan. Het resultaat was een historisch laag koersniveau. De lage koerst biedt een zeer gunstig instapmoment.

Wij hanteren voor het aandeel PostNL dan ook een positief advies. Door het duurzame competitief voordeel ten opzichte van de concurrentie, is het zeer waarschijnlijk dat PostNL ook in de toekomst een zeer rendabele bedrijfsvoering houdt. Het is hieronder direct mogelijk om PostNL aandelen te kopen. Het is dan ook zeker verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden die deze onderneming te bieden heeft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.