Investeren in Zilver

Zilver ruwZilver is al honderden jaren een waardevol handelsmiddel en hoewel het doel ervan door de geschiedenis heen is veranderd, heeft het nooit zijn plaats op de markt verloren. Zilver is erin geslaagd zich aan te passen aan de veranderende tijden en zijn waarde -zelfs vandaag de dag- hoog te houden.

Zilver ‘en-sec’ is geen echte investering omdat het geen product of dienst oplevert. Zilver heeft op zichzelf een waarde, zowel als edelmetaal als industrieel metaal. Maar verder levert het niets op en genereert geen cashflow. Zilver heeft meer te maken met speculatie dan met investeringen en als je ervoor kiest om in zilver te beleggen, moet je dit benaderen met de mentaliteit van een speculant.

Zilver heeft een aantal toepassingen waardoor het in veel moderne industrieën een gewild bezit is. Het belangrijkste verschil tussen beleggen in fysiek zilver en aandelen in de zilverindustrie is dat je wordt blootgesteld aan dezelfde risico’s die gepaard gaan met het kopen van aandelen in een bedrijf, zoals -in het ergste geval- een faillissement. Hetzelfde geld natuurlijk voor de eventuele extra voordelen zoals dividenduitkeringen of mogelijk hogere opbrengsten.

In wat voor soort zilver producten kan ik beleggen?

ZilverEen veelgebruikte manier om in zilver te beleggen, is via de aandelenmarkt. Wanneer je aandelen koopt in een zilvermijn- (of aanverwant) bedrijf, kun je doorgaans verwachten dat je aandelen in waarde stijgen naarmate de prijs van zilver stijgt.

Door in zilverfutures te beleggen, ga je ermee akkoord deze activa tegen een in de toekomst vastgestelde prijs te kopen. Met andere woorden, je gaat ermee akkoord de prijzen van vandaag te betalen voor een activa dat ergens in de toekomst wordt geleverd.

Als de prijs stijgt tussen het moment dat het futures contract ingaat en de vervaldatum van het contract, is kopen tegen de huidige prijzen dus een winstgevende transactie. Het verschil tussen de prijs die je voor je zilver hebt betaald en de prijs op het moment van levering, is de winst. Dit systeem laat handelaren ook profiteren van dalende prijzen. Als een handelaar denkt dat de prijzen zullen dalen, kan hij ook een ‘kort contract’ kopen. Dit betekent dat je een order plaatst om het zilver de huidige prijzen te verkopen, voor levering in de toekomst. Als de prijzen dan dalen tussen het moment waarop het korte contract werd gekocht en de vervaldatum is het prijsverschil jouw winst.

Zilver aandelen kopen

Zilver 2In plaats van te beleggen in zilver aandelen, opties of futures kan je ook gewoon besluiten om te beleggen in fysiek zilver, in de vorm van bijvoorbeeld zilverstaven of -munten, om op een later tijdstip op jouw eigen voorwaarden te verkopen. “Edelmetaal” verwijst naar hoog zuiver zilver dat officieel wordt erkend als ten minste 99,5% puur zilver. Wanneer je edelmetaal koopt, is het belangrijk om te onthouden dat je op gewicht koopt, ongeacht of het in de vorm van een zilverstaaf of een munt of iets anders is.

Andere verzamelvormen, zoals zilveren herdenkingsmunten, zijn vaak veel duurder per gram dan de aankoop van puur edelmetaal dus het is belangrijk om te controleren hoeveel je qua gewicht betaalt voordat je zilver koopt.

Hoewel het voordeel van fysiek zilver is dat je de volledige controle hierover hebt moet je rekening houden met het feit dat het meestal een investering op langere termijn is en je zelf een koper moet vinden om uiteindelijke winst te maken. Net als andere investeringen worden de fysieke zilverprijzen nog steeds beïnvloed door de markt. Ook moet je zelf je fysieke zilver bewaren en dat brengt risico’s en wellicht kosten met zich mee.

Zoals met alles op de markt, heeft beleggen in zilver zowel voor- als nadelen, en wat de ene belegger aanspreekt, is misschien geen goede keuze voor de ander. Telkens wanneer de zilverprijs stijgt, groeit de interesse van beleggers in de zilvermarkt en hoewel zilver vluchtig kan zijn, wordt het edelmetaal ook gezien als een vangnet, vergelijkbaar met zijn zuster metaal.

Ten tijde van economische moeilijke periodes kan het beleggen in zilver een goede keuze zijn voor diegenen die hun rijkdom in deze moeilijke tijden willen behouden, het is een redelijk veilige activa welke investeerders kan beschermen in tijden van onzekerheid

Voordelen van investeren in zilver

Zoals gezegd kan zilver -economische- bescherming bieden. In tijden van onrust trekken beleggers vaak naar edelmetalen en wanneer er politieke en economische onzekerheid heerst kan het zelfs

als een vervangend betaalmiddel worden gezien. Hoewel contanten, mijnbouw aandelen, obligaties en andere financiële producten geaccepteerde vormen van rijkdom zijn, zijn ze in wezen niet echt tastbaar. Een edelmetaal als zilver is daarentegen een tastbaar bezit wat betekent dat fysiek zilver waarschijnlijk niet volledig waardeloos zal worden en minder kwetsbaar is voor marktschommelingen zoals andere grondstoffen, er is immers een reële waarde.

Een ander voordeel is dat het goedkoper is dan goud – en omdat het minder duur is is het ook beter verkrijgbaar en makkelijker in gebruik. Zilver is praktischer en veelzijdiger dan fysiek goud, waardoor dit type belegging aantrekkelijker wordt. Zilver biedt verder een hoger rendement dan goud omdat het een fractie van de goudprijs waard is waardoor het kopen van zilver procentueel een hogere winst kan opleveren wanneer de zilverprijs stijgt.

De geschiedenis staat ook aan de kant van het zilver. Zilver wordt al duizenden jaren als wettig betaalmiddel gebruikt, en die afkomst geeft het metaal een gevoel van stabiliteit. Wanneer je in fysiek zilver investeert is er een zekere geruststelling dat de waarde ervan is en altijd zal blijven bestaan.

Tot slot biedt zilver anonimiteit. Of je nu je privacy wel of niet waardeert blijft het feit dat zilver hetzelfde voordeel heeft als contant geld namelijk dat het de gebruiker een zekere mate van anonimiteit geeft met betrekking tot uitgaven. Niet iedereen wil immers dat al zijn transacties openbaar worden gemaakt.

Nadelen van investeren in zilver

Om te beginnen is daar het gebrek aan liquiditeit. De kans bestaat natuurlijk dat als je fysiek zilver aanhoudt, het niet onmiddellijk liquide is. Om gewone aankopen te doen, zoals boodschappen, kunt je immers geen zilveren muntstuk gebruiken dus je moet dat eerst in valuta omrekenen. De mogelijkheid om snel te verkopen kan dan een probleem zijn. Als je in de penarie zit zijn er opties als pandjes huizen en juweliers maar deze zijn niet noodzakelijk de best betalende partijen. Ook is er is er het geval van diefstal. In tegenstelling tot de meeste andere beleggingen, zoals aandelen, kan het bezitten van fysiek zilver beleggers kwetsbaar maken voor diefstal. Je bezittingen beschermen tegen plunderingen door een kluisje in een bank aan te houden brengt natuurlijk weer extra kosten met zich mee.

Verder is er altijd een risico en hoewel zilver een goede veilige haven kan zijn, presteert het mogelijk niet zo goed als andere investeringen – bijvoorbeeld onroerend goed of aandelen in bedrijfssectoren.

Wat zijn de verwachtingen?

Hoewel er een aantal variabelen zijn die van invloed kunnen zijn op de zilverprijs zijn de koersverwachtingen op korte termijn positief te noemen. Ongeveer de helft van al het zilver gaat naar een verscheidenheid aan industriële toepassingen (en nog eens een derde naar sieraden). De vraag van industriële gebruikers fluctueert meestal niet zo veel, maar de komende vier jaar zullen waarschijnlijk een substantiële toename te zien zijn als gevolg van het ‘groene’ beleid in de VS van President Biden.

Dat komt omdat zilver een sleutel component is in veel groene technologieën en sowieso een basismateriaal is voor veel moderne industrieën en er zijn een aantal routes beschikbaar om erin te investeren. Het gebruik van zilver in de snelgroeiende sector van schone energie is opwindend, vooral met betrekking tot groene waterstof, waarvoor enorme hoeveelheden elektriciteit nodig zijn om te produceren. Als die elektriciteit schoon moet worden opgewekt, speelt zonne-energie een sleutelrol, waardoor fotovoltaïsche zonne-energie met zilver belangrijk is.

Hoe gedraagt de Zilver markt zich?

De zilvermarkt blijkt buitengewoon veerkrachtig in het licht van vele uitdagingen. Terwijl COVID-19 daalde op de meeste grondstoffen, liet zilver zijn beste prestatie in tien jaar zien.

Van het laagste naar het hoogste punt dit jaar klom zilver maar liefst 137 procent; dat is vergeleken met de toename van goud met 38 procent in dezelfde tijdshorizon oftewel vooralsnog heeft zilver een zeer goed rendement laten zien.

Een factor die kan bijdragen aan hogere prijzen in de komende jaren is de impact van COVID-19-gerelateerde sluitingen in het afgelopen jaar. Oftewel de vraag en aanbod van zilver zal grote invloed hebben. Het feit dat er LockDown maatregelen in belangrijke zilver producerende landen zijn geïmplementeerd zal natuurlijk van invloed zijn op de omvang van het mijn aanbod, wat de prijsgroei zou kunnen stimuleren.

Ondanks dat de vraag blijft groeien naar zilver en ongeacht de positieve verwachtingen moet je altijd rekening houden met het feit dat investeren in zilver alsnog risico’s met zich kan meebrengen door fluctuerende prijzen, opslag, fraude en politieke en ecologische kwesties welke het mijnbouw-, raffinage- en handelsproces duurder maken voor bedrijven, wat dus prijsschommelingen kan veroorzaken en jou uiteindelijk winst kan doen zakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.