Duurzame aandelen kopen

De maatschappelijke en economische discussie over duurzaamheid blijft relevant. Dit valt ook in beleggingsland te merken. Particulieren kunnen door energie vergelijken of met zonnepanelen op het dak een steentje bijdragen, maar het is ook een goede optie om geld te investeren in een bedrijf dat duurzame producten maakt. Dit is wat je moet weten over duurzame aandelen kopen.

Wat houdt duurzaam beleggen in?

Duurzaamheid is een breed begrip en voor bijna alles wat je doet is er tegenwoordig een duurzame optie. Van de energie die je verbruikt tot het fruit dat je eet of het vervoermiddel dat je gebruikt. Op deze manier kun jij je geld investeren in een duurzaam bedrijf. Door te investeren in duurzame(re) bedrijven maak je niet alleen kans op financieel rendement, maar ook kun je zorgen voor rendement op ecologisch en sociaal gebied. Voor veel investeerders zijn dit belangrijke redenen om in een duurzame sector te investeren. Duurzame bedrijven richten zich niet enkel op winst voor de aandeelhouders, maar hebben ook aandacht voor het milieu en de mensen in de keten op basis van de drie P’s.

De drie P’s

De drie P’s staan voor people, planet en profit (mensen, planeet en winst). Bedrijven die hun bedrijfsvoering en businessmodel opbouwen volgens deze drie pijlers betrekken allereerst de lokale bevolking wanneer het zich in een ander land vestigt. Vaak krijgen mensen hierdoor de kans om onder betere arbeidsomstandigheden te werken, tegen een eerlijk loon. Daarbij zorgt een duurzaam bedrijf voor goede faciliteiten in het dorp of stadje waar het zich vestigt, zoals het plaatsen van drinkwatervoorzieningen of bouwen van scholen en woningen. Een onderneming die nadenkt over wat het beste is voor de planeet kiest bijvoorbeeld voor afbreekbare verpakkingen, voorkomt retouren en laat medewerkers zoveel mogelijk thuiswerken of reizen met de trein of fiets. Profit wordt niet alleen uitgedrukt als winst voor de onderneming, maar kan ook worden gemeten in eerlijke salarissen of financiële middelen voor een bananenboer om zijn bedrijf uit te breiden. Des te hoger een bedrijf op de drie P’s scoort, des te duurzamer het bedrijf is.

Duurzaam beleggen in deze bedrijven of producten

Er zijn vele manieren waarop je duurzaam vermogen op kunt bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld aandelen kopen in Fastned, Beyond Meat of Tesla. Het is over het algemeen meer risicovol om te beleggen in individuele aandelen. Veel beleggers kiezen voor gespreid beleggen door middel van een beleggingsfonds, oftewel een ETF. Er zijn diverse ETF’s die een mandje met duurzame aandelen hebben samengesteld. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in de Amundi Index MSCI World SRI UCITS ETF DR of de Xtrackers ESG MSCI World UCITS ETF 1C.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.