Lees hier alles over dividend aandelen!

DividendrendementIn ons artikel over dividend zijn we ingegaan op alle verschillende aspecten die met dit onderdeel van beleggen te maken hebben. Het is belangrijk om te weten dat dividend de belangrijkste wijze is waarop de gerealiseerde winst van een onderneming wordt uitgekeerd aan de eigenaren/ aandeelhouders. Als aandeelhouder bent u eigenlijk voor een stukje eigenaar van een onderneming, waardoor u het recht heeft op de winst die er overblijft na eventuele herinvesteringen.

Dividend aandelen zijn aandelen waarbij er bovenop de potentiële winst door koersschommelingen, ook nog eens in de zoveel tijd dividend wordt uitgekeerd. Het is belangrijk om te beseffen dat het dividend van bepaalde aandelen zelfs hoger is dan de spaarrente van de meeste spaarrekeningen. Beleggen in dividend aandelen is hierdoor zeker de moeite waard!

Dividend aandelen kopen doet u hier!

Doel van dividend aandelen

Het uitkeren van dividend heeft als doel om beleggers aan te trekken. Het kan dan ook gezien worden als beloning voor mensen die gedurende langere tijd de aandelen vasthouden. Voor veel bedrijven is het belangrijk om met regelmaat dividend uit te keren. Zonder dividend is het minder aantrekkelijk om een aandeel vast te houden. In dat geval kunnen beleggers besluiten om de aandelen te verkopen met een koersdaling als gevolg.

Altijd dividend?

Niet elk bedrijf keert dividend uit. Het bestuur van een bedrijf bepaald uiteindelijk of het al dan niet wordt uitgekeerd. Wanneer het bijvoorbeeld niet zo goed gaat met het bedrijf, kan er worden besloten om geen dividend uit te keren. Vooral in minder goede tijden is er geen vermogen beschikbaar om dividend aan de aandeelhouders uit te keren.

Dividenduitbetaling

De koers van het aandeel daalt na een dividenduitbetaling vaak met het bedrag van de uitbetaling. Wanneer u daar over nadenkt, is dat ook vrij logisch. Zo krijgt de aandeelhouder het dividend immers gestort op een vaste datum en dat feit is bekend bij de mensen die handelen in aandelen. Op het moment dat het dividend uitbetaald is, wordt de cashflow niet meer gestort, waardoor het aandeel (weliswaar tijdelijk) in prijs verlaagd.

Deel van de winst

Doorgaans zal een bedrijf niet alle winst als dividend uitkeren. Een bedrijf moet namelijk kunnen groeien. Voor de groei is vermogen nodig. Om die reden wordt een deel van de winst behouden om in de toekomst de investeringen te kunnen doen. Met name bij een hoog rendement op investeringen is het aantrekkelijk om geen dividend uit te betalen. De waardestijging van het aandeel in de toekomst ten gevolge van de dividenduitbetaling, is dan waardevoller dan de uitbetaling van dividend.

Dividendstabilisatie

Ook moet een bedrijf reserves opbouwen. Denk aan reserves voor groot onderhoud of slechtere tijden. Daarnaast doen veel bedrijven aan dividendstabilisatie. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Het gaat eigenlijk om geld opzijzetten. Middels het opzijzetten van geld kunnen bedrijven de aandeelhouders ook in minder goede tijden een appeltje voor de dorst bieden.

Soorten dividend

Er zijn verschillende soorten dividend. Zo kunnen bedrijven ervoor kiezen om dividend in geld uit te keren. In dat geval wordt er gesproken over cashdividend. Anderzijds in aandelen. In dat geval gaat het om stockdividend. De meeste bedrijven keren eenmaal per jaar dividend uit. Echter zijn er ook bedrijven die tussentijds winst uitkeren. In dat geval wordt er gesproken over interimdividend. Dat is een gedeelte van het definitief vast te stellen dividend over het boekjaar. Aan het einde van het jaar wordt vastgesteld hoeveel dividend er nog uitbetaald moet worden.

Ex dividend datum

Wanneer een bedrijf dividend uitkeert, wordt er eerst een aankondiging gedaan. Hierbij wordt aangegeven hoeveel dividend er wordt uitgegeven en op welke datum. Een belangrijke datum is de ex dividend datum. Dat is het moment waarop er wordt bepaald wie er recht op dividend hebben. Alle mensen die voor het moment van ex dividend aandelen in het bedrijf bezitten, ontvangen het dividend.

Prijs van het aandeel

Dividendaankondigingen hebben invloed op de prijs van een aandeel. Wanneer een verwacht dividend niet uitgekeerd wordt, is er een grote kans dat de prijs van het aandeel op dat moment daalt. Anderzijds kan een bovengemiddeld dividend (ten gevolge van een hoge winst) de prijs doen stijgen. Let wel: dividend is alleen een winstuitkering en zegt dus niet noodzakelijk wat over het succes van een bedrijf.

Rendement behalen

Eigenlijk is dividend dus een andere manier om winst te maken. En dat met het vasthouden van aandelen. Ondanks een daling van de koers is het op die manier dus mogelijk om een positief rendement te behalen op aandelen. Vooral wanneer de aandelen meerdere jaren op een vermogensrekening worden aangehouden, zal het dividend meedragen aan een positief rendement. Voor u als particuliere belegger is dat natuurlijk interessant.

Belasting over aandelen met dividend

In Nederland betaald iemand 15% belasting over het dividend dat uitgekeerd wordt. Dat is een bedrag wat automatisch wordt ingehouden voordat een bedrijf het geld uitkeert. Uiteindelijk is dat bedrag aan te geven en af te trekken op de inkomstenbelasting. In andere landen worden andere percentages gehanteerd.

Dividend aandelen kopen

Als belegger kunt u kiezen voor bedrijven die dividend uitkeren. Bij de CFD-broker Plus500 kunt u beleggen in tal van bedrijven die dividend uitkeren. Nu is het niet verstandig om zomaar in te stappen in een bedrijf. Zo is het belangrijk om een goede technische- en fundamentele analyse te doen. Wanneer u daar een goede start mee wilt maken, kunt u een van onze Basiscursussen doornemen. Ook raden wij de demo account van Plus500 aan. Daar kunt u met een fictief vermogen experimenteren met beleggen op de beurs.

Welke dividend aandelen kopen?

Aandelen dividend is een leuke extra aanvulling op de koersrendementen die u kunt realiseren. In veel gevallen is het zelfs zo dat het dividend van aandelen hoger ligt dan de spaarrente bij uw bank. Het zoeken naar hoge dividend aandelen is dus ook een belangrijk onderdeel bij het beleggen in aandelen op de beurs. Overigens moet u bij het kopen van dividend aandelen ook letten op de koers-winstverhouding en andere fundamentele aspecten. Het zou natuurlijk zonde zijn als u een aandeel koopt dat 6% jaarlijkse dividend uitkeert, maar ook 6% aan waarde moet inleveren door een lagere beurskoers.

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
Brookfield Infrastructure NYSE $60,88 29-11-2021 +1,72% $754.919 $59,85 $61,22 $59,03
Coca-Cola NYSE $54,58 29-11-2021 +0,99% $22.712.471 $54,05 $54,73 $53,93
Lowe`s Cos. NYSE $248,58 29-11-2021 -0,69% $3.209.064 $250,31 $252,49 $248,38

Het volgende overzicht geeft de AEX aandelen weer. Achter elk AEX aandeel staat het dividendrendement voor het jaar 2017. Het dividendrendement is voor het laatst vastgesteld op 11 januari 2017. Mocht de koers sinds die datum zijn opgelopen, zal het dividendrendement lager uitvallen. Op basis van deze gegevens van het dividendrendement kan het dus aantrekkelijk zijn om deze aandelen in uw portefeuille op te nemen.

Wat zijn aandelen met hoog dividend?

Hoog dividend aandelen zijn aandelen die veel aan dividend opleveren. Welke dit precies zijn zal blijken uit een analyse van de AEX aandelen overzicht. Let bij het kopen van aandelen met hoog dividend op de koers-winstverhouding van een aandeel en andere fundamentele aspecten die hierin van invloed zijn

[table “16” not found /]

Dividend aandelen kopen!

Wanneer u interesse heeft in het beleggen in aandelen met een hoog dividend, is het verstandig om direct een account aan te maken bij Binckbank. U kunt daar alle mogelijkheden op de beurs bekijken en analyseren! Het is belangrijk om bij het beleggen in aandelen zoveel mogelijk winsten te behalen. Anders heeft het beleggen natuurlijk geen nut. Dividend van een aandeel kan een belangrijke inkomstenbron zijn bij de totale winst. Zorg er dus voor dat u zoveel mogelijk zoekt naar aandelen met hoge dividend!

Koop hier talloze dividend aandelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *