Cryptovaluta en aandelen worden regelmatig in één adem genoemd. Het zijn tenslotte beide vormen van beleggen. Maar wat is precies het verschil tussen de twee fenomenen? We zetten de belangrijkste verschillen en een aantal overeenkomsten op een rij.
Je wordt met een aandeel deels eigenaar
Een aandeel is heel simpel gezegd een deel van een bedrijf. Bij aandelen met stemrecht heb je zelfs enige zeggenschap. Je mag dan meestemmen over beslissingen rondom het bedrijf. Dit is bij cryptovaluta niet het geval. Als je bitcoin of een andere cryptomunt koopt, heb je daarmee geen deel van het bedrijf in handen en je kunt ook zeker niet meebeslissen. Dat maakt de toekomst enigszins onzeker.
Het kopen van cryptovaluta is eenvoudiger
Het is over het algemeen redelijk eenvoudig om cryptovaluta aan te schaffen. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een zogenaamde wallet om je cryptomunten in op te slaan. Je kunt kiezen uit een wallet voor een smartphone, desktop of op hardware. Vervolgens koop je de digitale munten bij een broker, ruilbeurs of via een andere gebruiker. Deze stappen zijn in principe binnen een mum van tijd voltooid. Het kopen van aandelen is een ander verhaal. Daar komt vaak veel papierwerk bij kijken.
Koers van cryptovaluta wisselt sneller
De koers van aandelen ontwikkelt zich veel minder snel dan die van cryptovaluta. Vooral de bitcoin koers wordt gekenmerkt door volatiliteit. Ter illustratie: medio december 2017 werd de hoogste waarde van bitcoin tot nu genoteerd, maar liefst 18.000 euro. Slechts 24 uur later was de waarde alweer met een derde gedaald. Digitale valuta zijn dus ontzettend grillig. Dit zorgt ervoor dat je een hoog rendement kunt behalen, maar ook dat je er veel geld mee kunt verliezen. Voor aandelen geldt in principe ook dat hoe hoger het risico is, hoe hoger het rendement. Dit is vaak alsnog wel minder dan bij cryptovaluta.
Er heerst een strengere regelgeving rondom aandelen
Bitcoin, de eerste en bekendste cryptovaluta, is in 2008 ontsprongen uit het idee om banken buitenspel te zetten. De munt is dan ook volledig gedecentraliseerd: er komt geen centrale bank aan te pas. Dit heeft een hoop voordelen. Zo hoeven cryptovaluta aan minder strenge regels dan aandelen te voldoen. Cryptomunten zijn daardoor echter wel gevoeliger voor fraude en criminaliteit. De anonimiteit van een cryptomunt heeft dus ook nadelen. Er zit een hoop geld in cryptovaluta, dus trekt dat al snel kwaadwilligen aan. Omdat een aandeel op de naam van de eigenaar staat, is de kans klein dat hier iets mee gebeurt. Aandelen bieden dus de nodige veiligheid.
Je hebt meer kennis nodig voor aandelen
Hoewel het zeker geen goed idee is om ongeïnformeerd in cryptovaluta te stappen, is het toegankelijker dan aandelen. Bij aandelen kan het even duren voordat je dit helemaal onder de knie hebt. Niet voor niets geven veel mensen dit uit handen aan experts. Met cryptovaluta kun je na kennis te hebben opgedaan prima zelf aan de slag.
De aandelenmarkt is beperkt open
Bitcoin trading is 24 uur per dag en 7 dagen per week mogelijk. De cryptomarkt sluit namelijk nooit. De aandelenmarkt is daarentegen wel beperkt open. Dat de cryptomarkt nooit stopt, heeft zo z’n voor- en nadelen. Hoewel het fijn is dat je altijd cryptovaluta kunt kopen, kan het best stressvol zijn om de koersen steeds maar te willen checken. Zeker als je dit zelf niet goed los kunt laten. Het voordeel aan de beperkte openingstijden van de aandelenmarkt is dat er genoeg rustmomentjes zijn.
Tot slot: een aantal overeenkomsten tussen cryptovaluta en aandelen
We sluiten af met een aantal overeenkomsten. Zoals gezegd, zijn beide een vorm van beleggen. Er wordt momenteel veel uitgekeken naar alternatieven voor de spaarrekening. Dit komt omdat de spaarrente historisch laag is (en zelfs negatief kan worden) en er hyperinflatie boven het hoofd hangt. De centrale banken zijn momenteel geld aan het bijdrukken om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te beperken en dat leidt zeer waarschijnlijk tot forse inflatie. Zowel aandelen als cryptovaluta kunnen een goed alternatief voor de spaarrekening zijn. Bij beide beleggingen loont het om je er vooraf goed in te verdiepen. Weet waar je in investeert en houd ook het nieuws rondom hetgene waar je in belegt in de gaten.