Chinese aandelen

Noem het een comeback. Veel van de beste aandelen die je voor 2021 kunt kopen, zijn sterk verbonden met de vooruitzichten voor economisch herstel, nu de wereld terugvecht tegen COVID-19. De aandelenmarkt heeft altijd een paar verrassingen in petto, zoals elke belegger in 2020 zou beamen. Maar over het algemeen overwegen de grootste factor-experts, aangezien ze de beste aandelen identificeren om te kopen voor 2021, dezelfde factor is die in 2020 domineerde: COVID-19.

COVID-19 en aandelenverloop

Corono virusDe topaandelen van de laatste tijd waren doorgaans gekoppeld aan bedrijven die profiteerden van nieuwe en versnelde trends als gevolg van COVID-gerelateerde lockdowns. Er wordt echter grotendeels verwacht dat veel van de beste aandelen voor de komende paar jaar zullen profiteren van een “terugkeer naar normaliteit” en een genezende economie.

De voortdurende vooruitgang in de reactie op COVID-19 zal het verschil maken met betrekking tot het ondersteunen van het herstel van de economie. Een winstherstel en een sterke winstgroei gedurende de komende tijd kunnen ervoor zorgen dat aandelen kunnen uitgroeien tot hoge waarderingen en tevens kunnen bedrijven de kostenbesparingen die tijdens de pandemie zijn gerealiseerd proberen aan te houden.

Wanneer we dit rooskleurige scenario precies kunnen verwachten is natuurlijk een heel ander verhaal en hangt af van zaken zoals wanneer en hoe de overheden omgaan met het herstel echter zijn er voldoende redenen om hoopvol te zijn zoals een succesvolle uitrol van vaccinaties welke kan leiden tot meer beweging, handel en bestedingen. Ook gaan gesloten industrieën weer open (denk aan reizen en entertainment). Nieuwe industrieën: tech, e-commerce en biotech, bijvoorbeeld, hebben het goed gedaan tijdens de pandemie en de verwachting is dat deze zullen blijven groeien. Tot slot zijn daar nog de lage rentetarieven welke mensen zullen aanmoedigen om geld uit te geven of te investeren.

De ups en downs van de markt

Pas op voor marktvolatiliteit op dit moment. Ondanks dat de markt na het afgelopen jaar is gestegen was het een hobbelige weg om daar te komen.

Met al deze positieve berichtgeving lijkt het alsof je je alleen nog hoeft te bedenken wáárin te beleggen. Veel favoriete bedrijven zijn onlangs beursgenoteerd en het lijkt erop dat beleggers duidelijk en vooral enthousiast zijn over de Fintech sector, online retail, hernieuwbare energie en het vooruitzicht dat elektrische voertuigen het autolandschap gaan domineren.

Zo zou de verkoop van nieuwe energievoertuigen moeten stijgen van 5% in 2020 tot ongeveer de helft van alle voertuigen die in 2035 in bijvoorbeeld China worden verkocht. Aangezien China naar verwachting de grootste consument van elektrische voertuigen ter wereld zal zijn, zit NIO in de bestuurdersstoel van een uitzonderlijk snelgroeiende industrie en met de stijgende aandelenkoers heeft NIO van de gelegenheid gebruik gemaakt om extra kapitaal aan te trekken en financiering veilig te stellen voor innovatie en capaciteitsuitbreiding.

Aandelen die zijn gegroeid in China

Ook Tesla heeft grote kansen getrotseerd en consequent de verwachtingen overtroffen. China maakt een groot deel uit van het groeiverhaal van Tesla. Het is de drijvende kracht achter de grote verkoopstijgingen van Tesla in het afgelopen jaar en tevens de grote concurrent van NIO. Sowieso is de groei-economie en digitalisering in China een interessant fenomeen met aantrekkelijke bedrijven zoals Tencent welke de Chinese gaming- en sociale media-sector domineert. Analisten verwachten dat de omzet en winst dit jaar met respectievelijk 21% en 27% zullen stijgen. Dat zijn hoge groeipercentages voor een aandeel dat wordt verhandeld tegen slechts 25 keer de toekomstige winst.

Ook de in Beijing gevestigde retailer gigant JD.com heeft zich aangesloten bij rivalen als een Alibaba Group in het behalen van een omzetgroei met dubbele cijfers tijdens de pandemie, toen mensen massaal naar e-commerce websites gingen om te winkelen voor alles, van boodschappen tot luxegoederen. De netto-inkomsten van JD.com, qua omzet het grootste e-commercebedrijf van China, stegen met 39% en overtroffen daarmee de gemiddelde schatting.

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
Tian An China Investments HKEX HKD 3,71 07-12-2022 -2,37% HKD 2.000 HKD 3,80 HKD 3,80 HKD 3,70
China Automotive Interior Decoration Holdings HKEX HKD 0,46 07-12-2022 -20,69% HKD 414.000 HKD 0,58 HKD 0,58 HKD 0,45
Alibaba HKEX HKD 85,05 07-12-2022 -4,65% HKD 83.600.000 HKD 89,20 HKD 92,00 HKD 84,80
China Yuchai International NYSE $7,50 07-12-2022 -5,12% $55.122 $7,91 $7,91 $7,40
NetEase Nasdaq $68,40 07-12-2022 +3,03% $1.808.189 $66,39 $69,51 $66,32
360 DigiTech Nasdaq $16,84 07-12-2022 -0,71% $2.424.844 $16,96 $17,00 $15,91
Tencent Music Entertainment Group NYSE $7,34 07-12-2022 +2,09% $20.544.144 $7,19 $7,53 $6,94

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is éen van die sectoren die het goed zullen blijven doen, ongeacht het coronavirus. De krachtige trend van een kostendaling voor het bouwen van projecten voor hernieuwbare energie en tegelijkertijd een groter bewustzijn van de klimaatcrisis helpt deze sector en zal niet snel ontsporen. Deze activa zorgen voor betrouwbare inkomstenstromen, die vaak worden ondersteund door overheidssubsidies dus zeker de moeite waard om je te verdiepen in populaire aandelen zoals die van Plug Power of FuelCel.

Het geweldige afgelopen jaar van Plug Power kan worden herleid tot twee katalysatoren. Ten eerste heeft de COVID-19-pandemie mensen thuisgehouden en hen aangemoedigd om online te winkelen. Als gevolg hiervan hebben grote retailers die te maken hebben met online bestellingen het erg druk gehad. De waterstof/brandstof cel oplossingen van Plug Power worden vooral gebruikt in vorkheftrucks die worden gebruikt door grote retailers en supermarktketens. Met andere woorden, de vraag naar GenDrive-vorkheftrucks is enorm gestegen.

Ten tweede is er de voortdurende druk op weg naar mobiele en stationaire oplossingen voor schone energie en Plug loopt voorop op het gebied van milieuvriendelijke innovatie, waarbij het bedrijf een jaaromzet van $ 1,2 miljard voorspelt tegen 2024. In minder dan vier maanden tijd -begin dit jaar- vermenigvuldigde de prijs van FuelCell-aandelen zich met meer dan 10 keer echter, ondanks de toenemende belangstelling voor alternatieve energiebronnen.

En het feit dat brandstofcellen als betrouwbaarder worden beschouwd in vergelijking met zonne- of windenergie, en een kleinere ecologische voetafdruk bieden in vergelijking met traditionele op fossiele brandstoffen gebaseerde generatoren lijkt FuelCell Energy nog niet helemaal in topvorm te zijn. FuelCell mag op dit moment dan niet veel redenen geven om in een direct rendement te geloven toch kan het toch een aantal geweldige kansen bieden voor traders. De volatiliteit van het aandeel maakt het een goede optie om te handelen en te speculeren op de koersschommeling van elk aandeel, of het nu een opwaartse of neerwaartse beweging is.

Fintech en andere soortgelijke bedrijven

fintechOok de Fintech- en betalingssector – bedrijven die mensen helpen op afstand te werken of te betalen voor goederen of diensten, zijn het investeren waard. Op dit moment staat PayPal gebruikers nog niet toe cryptocurrency-holdings buiten het platform te verplaatsen, hoewel het klanten sinds oktober 2020 wel bitcoin en andere cryptocurrencies heeft laten kopen.

PayPal wil zijn consumenten echter keuzemogelijkheden bieden en hoewel het onduidelijk is wanneer de opname functie eraan komt is het wel reeds bevestigd dat PayPal van plan is om hun gebruikers de mogelijkheid te bieden om cryptocurrency op te nemen en te verplaatsen naar andere portefeuilles van derden wat natuurlijk een enorme boost gaat opleveren.

Ook MicroStrategy is druk in de weer met nieuwe functionaliteiten en gaat een blockchain-analyse team samenstellen. Daarbuiten heeft MicroStrategy’s aankoop van $ 425 miljoen in Bitcoin ook de gemoederen flink beziggehouden en de verwachtingen van de opmars van crypto currency is dan ook gekoppeld aan de eventuele waardestijging van de aandelen van MicroStrategy.

Wat gebeurt er met AirBnb en andere soortgelijke bedrijven?

airbnb logoTot slot zijn er hoge verwachtingen voor de vrijetijdssector. Na maanden van isolement willen mensen uitgaan en uitgeven. Idealiter zullen ze een sterke stijging van de consumenten uitgaven ervaren in een tijd van verminderde concurrentie. Tevens zullen ze de kans krijgen om goedkope, noodlijdende activa op te halen van rivalen die failliet zijn gegaan. De ‘last-standing’ zou het allemaal kunnen hebben en Airbnb is één van de nieuwste Nasdaq-namen die hoopt te profiteren van de stijging in vraag naar hun diensten in deze coronavirus-economie.

Aannemelijk is dat Airbnb-aandelen een sterke heropening positie zullen innemen naarmate de coronavirus beperkingen worden opgeheven tijdens de wereldwijde uitrol van vaccins. Ook de vraag naar privé huizen ten opzichte van drukke hotels met veel gasten om je heen draagt bij aan het optimisme. Het vakantieverhuur platform maakte zijn Nasdaq-debuut afgelopen december en Airbnb-aandelen kwamen begin van dit op de markt op een IPO-basis en de groeivooruitzichten zijn dit jaar sterk, met een verwachte omzetgroei van meer dan 40% en ongeveer 35% volgend jaar. Dit zou Airbnb-aandelen een topkeuze moeten maken voor investeerders die de eerste heropening willen spelen.

De slotsom

Investeren als mensen bang zijn en er veel onzekerheid is, is begrijpelijkerwijs ontmoedigend. Overweeg of je denkt dat we in een betere situatie zullen zijn tegen de tijd dat je het geld wilt hebben. Dingen kunnen altijd erger worden voordat ze beter worden. Beleggen is voor de lange termijn – onthoud dat een “verlies” alleen een verlies is als je de beleggingen verkoopt.

Jouw beslissing hangt af van hoe snel je het geld nodig hebt en of je begrijpt dat aandelen zowel kunnen dalen als stijgen. Oftewel kan jij het je permitteren om geld te verliezen als de markten blijven dalen. Als je alles in aanmerking hebt genomen zul je zeer waarschijnlijk tot de conclusie komen dat we de komende tijd en wellicht jaren aan het begin staan van interessante ontwikkelingen in verschillende -opkomende- sectoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.