Google

Hang Seng

De Hang Seng index!

Hong KongDe Hang Seng werd al op 24 november 1969 opgericht, maar is bij het grote publiek in Nederland en de rest van Europa pas een aantal jaren goed bekend. Dat heeft onder andere te maken met de geografische afstand, maar ook met het feit dat particuliere beleggers in Nederland nog niet zo lang heel actief zijn.

De Hang Seng is gevestigd in Hong Kong en is dan ook gebaseerd op de fondsen aan de Hong Kong Stock Exchange. Wilt u graag een investering doen in een van de Aziatische landen en uw risico daarbij goed spreiden? Dan is de Hang Seng een interessante index, bijvoorbeeld als alternatief voor de Nikkei.

De Hang Seng geeft een uitstekend beeld van de algehele ontwikkeling van Hong Kong. De economie is hier de laatste jaren hard gegroeid en het lijkt er voorlopig nog niet op dat de rek eruit zou zijn. In plaats daarvan is er meer ruimte voor groei, iets dat er onder andere voor zal zorgen dat er meer fondsen onderdeel uit gaan maken van de Hang Seng. De index werd in 1969 opgezet door Hang Seng Services. Dit was een volle dochter van de Hang Seng Bank, waarmee deze een belangrijke rol heeft gespeeld in het opzetten van de index.

 

40 van de grootste aandelen

De Hang Seng vormt een overzicht van de 40 meest belangrijke fondsen aan de beurs van Hong Kong. Het gaat om de nationale index, die gebruik maakt van een marktgewogen mechanisme om de index samen te kunnen stellen. Momenteel zijn er 40 ondernemingen aanwezig binnen de index, maar men heeft plannen om dit op korte termijn uit te breiden naar 50. Dit maakt het beter mogelijk om een goede afspiegeling te geven van de beurs in Hong Kong. Uiteraard heeft dit ook te maken met het feit dat de ondernemingen aan de beurs van Hong Kong uitstekende cijfers laten zien, dankzij de economische ontwikkeling.

 

Koersontwikkeling

De Hang Seng is in 1964 van start gegaan op een beginwaarde van 100 punten. Deze waarde kunnen indices zelf kiezen, veel van de andere indices zijn bijvoorbeeld van start gegaan op 1000 punten. De AEX in Nederland is ook op 100 punten van start gegaan, waardoor het mogelijk is om deze twee indices met elkaar te vergelijken. In 1967 bereikte de Hang Seng een dieptepunt, aangezien de index op dat moment helaas niet verder kwam dan bijna 59 punten. Het is hieronder direct mogelijk om de Hang Seng index live te volgen!

Puntengrenzen

Het is vervolgens echter stukken beter verlopen met de Hang Seng, waardoor er in 1993 een prachtig record behaald werd. Destijds was de koers van de index geklommen naar 10.000 punten, een belangrijke mijlpaal voor zowel de index als de rest van de economie van Hong Kong. De rek bleek er echter nog lang niet uit, aangezien in 2006 voor het eerst de grens van 20.000 punten bereikt werd. Slechts een jaar later behaalde de Hang Seng een koers van 30.000 punten, al kwam daarna de economische crisis voorbij. Dit heeft ook de Hang Seng behoorlijke klappen opgeleverd, al lijkt het erop dat de index zich de laatste tijd weer goed weet te herstellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Open een oefen-account

Buitenlandse aandelen

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.