Warren Buffett: Amerikaanse belegger en investeerdersicoon

Warren Buffett

Warren Buffett (87 jaar) is al decennialang de bekendste Amerikaanse belegger en investeerdersicoon. Hij is oprichter en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway. Daarnaast is hij ook grootaandeelhouder van merken als Coca-Cola, Gillette en Kraft Heinz. Warren Buffett is erg bekend in de beleggingswereld. Met zijn vermogen van $85,4 miljard (2018) is hij één van de rijkste mensen ter wereld. We vertellen u graag meer over de principes die hij hanteert.

Warren Edward Buffett is geboren op 30 augustus 1930 in Omaha (Nebraska). Als er iemand is die met beleggen verbonden kan worden, dan is het deze man wel. Vanaf zijn 11e levensjaar was de kleine Buffett al bezig met aandelen. Op zijn 16e had hij in tegenstelling tot bijzonder weinig anderen, al een vermogen opgebouwd van 53.000 dollar. In 1964 investeerde hij 1000 dollar in Berkshire Hathaway. Een Berkshire Hathaway aandeel kostte toen 19 dollar. Nu is het bedrijf goed voor maar liefst 487 miljard dollar.

De manier waarop Warren Buffett rijk is geworden is ongekend en veel beleggers zijn hier ook erg jaloers op. Zijn principes zijn echter algemeen bekend en iedereen kan dus in theorie net zo rijk worden als Buffett (als u nog jong bent).

Begin hier met beleggen zoals Warren Buffett! *CFD service. 80,5% verliest geld

 

Warren Buffett in het kort

Warren Buffett is de op één na rijkste persoon ter wereld (op Bill Gates na). Zijn vermogen werd in januari 2018 op maar liefst $85,4 miljard dollar geschat. Hij heeft de bijnaam “het orakel van Omaha” gekregen, deze bijnaam heeft hij doordat hij op een hele bijzondere manier zijn vermogen heeft weten te laten exploderen. Dit heeft hij allemaal op een legale manier gedaan, tegelijkertijd heeft hij ook duizenden anderen miljonair gemaakt, (dit zijn personen die in zijn investeringsholding hebben geïnvesteerd).

Buffett is nu de CEO en bestuursvoorzitter van Berkshire Hathaway, hij bezit dan ook een groot gedeelte van de aandelen van deze investeringsholding. Buffett heeft een gigantisch vermogen opgebouwd met het kopen van aandelen. Door het toepassen van een bepaalde strategie lukte het hem keer op keer om goede beslissingen te maken. Geld maakt geld en zijn vermogen bouwde zich dan ook steeds verder en verder uit tot ongekende hoogtes.

Buffett is ondanks zijn enorme succes uiterst normaal gebleven. Dat zien we ook terug in zijn dagelijkse activiteiten. Hij gaat liever met het openbaar vervoer. Ook speelt hij bijvoorbeeld liever bridge dan het geven van exorbitante feestjes. Niet voor niets wordt deze superinvesteerder door veel mensen geliefd. Hij houdt zich ook bezig met goede doelen en heeft zelfs in één keer 37 miljard dollar aan de Bill & Melinda Gates foundation geschonken. Daarnaast zet hij zich in voor het verhogen van de belastingen voor de rijkste personen in de Verenigde Staten.Voor iemand met zo’n enorm vermogen, leeft Buffett nog steeds bescheiden in hetzelfde huis als wat hij in 1958 kocht (gekocht voor 31.500 dollar).

 

Warren Buffett’s strategie

Buffett richt zich op individuele bedrijven met een sterke naam, een goed management, een groot marktaandeel, gedegen cijfers en tegelijkertijd nog veel groeimogelijkheden. In Buffett’s jonge jaren ging het dan om bedrijven zoals bijvoorbeeld Microsoft en Coca-Cola.

Bedrijven die geen concurrentievoordeel hebben ten opzichte van andere bedrijven zijn niet interessant en kunnen ook beter niet worden gekocht. Buffett heeft altijd een aantal bedrijven in zijn portefeuille. Het ging nooit om veel verschillende bedrijven, maar altijd maar om een paar. Hierdoor kon Buffett zich echt goed verdiepen in die bepaalde bedrijven waar de belegger aandelen van ging kopen en aandelen van bezat. Het is dus zeker belangrijk om te spreiden, maar doe dit niet teveel!

Er zal moeten worden belegd met gezond boerenverstand. Wanneer u dit verstand niet heeft, kunt u beter geen aandelen kopen voor de lange termijn. De principes zijn eigenlijk ontzettend simpel, maar tegelijkertijd zijn ze ook cruciaal en bepalen ze het verschil tussen een vermogen van miljarden of een reeks verliezen bij het aandelen kopen. Buffett stelt dat een belegger hetzelfde naar een onderneming moet kijken als de ondernemer zelf. Het moet in het belang van de belegger zijn dat het goed gaat met de onderneming en hierdoor zal er ook als een ondernemer naar de onderneming moeten worden gekeken.

 

Het succes van Warren Buffett

Warren Buffett heeft in zijn beginjaren erg veel geleerd van Benjamin Graham en Phil Fisher. Benjamin Graham is de grondlegger van value investing en stelde dat de beurs vaak gekke dingen doet. Soms is de markt erg negatief en worden aandelen veel te goedkoop verhandeld en soms is de markt juist veel te positief en zijn aandelen veel te duur. Philip Fisher stelde dat er moest worden geïnvesteerd in goede individuele bedrijven met een groot marktaandeel, met groeimogelijkheden, een goed management en gedegen cijfers. De combinatie van Graham en Fisher heeft Warren Buffett succesvol gemaakt!

Het succes van Buffett is volgens hem ontstaan door drie kernaspecten. Deze zijn:

Buffett begon met een goed startkapitaal op een jonge leeftijd. Doordat Buffett zo vroeg begon, kon er ook op een goede wijze gebruik worden gemaakt van het “geld maakt geld principe”. Er wordt als het ware rente over rente ontvangen. Dit zorgt ervoor dat het vermogen zich dusdanig opbouwt dat er een cumulatief voordeel ontstaat. Een structureel hoog rendement zorgde er vervolgens voor dat het vermogen van Buffett exponentieel toenam.

Tip: Bekijk hieronder Warren Buffett’s levensloop, zo krijgt u inzicht in hoe hij zo rijk is geworden!

 

Levensloop

0-20 jaar

Warren Buffett is geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, Nebraska. Toen Buffett 6 jaar was had hij al zijn eerste baantje, hij ging huizen langs om kauwgom te verkopen. Naast het verkopen van kauwgom was Buffett ook al bezig met het verkopen van magazines en Coca Cola van deur tot deur. Het verkopen van de kauwgom, magazines en Coca Cola deed hij met een winstpercentage van 20%. Al met al was Buffett dus zelfs op zo’n jonge leeftijd al bezig met het verdienen van geld.

In 1941 kreeg de VS te maken met de aanval op Pearl Harbor, Buffett’s vader hield zich sinds kort bezig met politiek en om die reden verhuisde de familie Buffett naar Washington. Buffett ging daar na verloop van tijd elke ochtend zo’n 500 kranten van de Washington post bezorgen. De krantenwijk zorgde ervoor dat hij elke maand $175 aan inkomsten had. $175 dollar was in die tijd erg veel en stond gelijk aan een normaal salaris. Het geld dat hij verdiende investeerde hij weer en hij begon te kijken naar investeringen in landbouw, gokautomaten en uiteindelijk ook de aandelenmarkt. Gokautomaten zette hij neer bij kappers en zo verdiende Buffett steeds meer en meer. Toen Buffett 16 was zei hij dat hij miljonair wilde zijn op een leeftijd van 30 jaar. Op 17 jarige leeftijd besloot Buffett dat hij investeerder wilde worden, op aanraden van zijn vader ging hij wel studeren.

In 1950 ging Buffett naar Business School in Colmbia. Buffett’s favoriete docent was Benjamin Graham, hij was de auteur van het boek “The intelligent investor”. Benjamin Graham leerde Buffett het volgende: “aandelen zijn maar stukjes papier, maar ze vertegenwoordigen iets belangrijks. Ze vertegenwoordigen waarde van een onderliggende onderneming. Als u aandelen koopt, koopt u dus eigenlijk waarde van een onderneming”. Buffett leerde dat het cruciaal is om gewoon te kijken naar wat de onderneming doet en waar de onderneming voor staat. In 1950 was Buffett 20 jaar en hij had toen met zijn baantjes een bedrag van $10.000 verzameld. Wordt ook zoals Buffett. Ga net zoals hem beleggen in aandelen! *(CFD service. 80,5% verliest geld)

 

21-40 jaar

Toen Buffett 21 jaar was werd hij verliefd op Susan Thompson en in april 1952 trouwden ze en in de jaren die volgden kregen ze drie kinderen (Susan, Howard en Peter). In 1956 ging Buffett voor zichzelf werken en een jaar later kocht hij zijn eerste en enige huis met vijf slaapkamers voor $31.500. Tot op de dag van vandaag woont Buffett nog in dit huis.

In 1956 was Buffett druk bezig met het zoeken naar investeerders, hij wilde zijn eigen investeringsfonds oprichten. In 1958 ging het al goed met dit fonds en een jaar later ontmoette Buffet zijn toekomstige investeringspartner Charlie Munger. De balans van de investeringsholdings groeide snel en in 1962 (32 jaar) werd Buffett miljonair, dit is dus 2 jaar later dan gepland! Al zijn investeringsholdings voegde hij samen tot één holding. De holding had een balans van $7.178.500 en $1.025.000 daarvan was in het bezit van Buffett.

In 1962 kreeg Buffett oog voor Berkshire Hathaway, een textielfabriek, uiteindelijk nam hij daar de controle over. Berkshire Hathaway was een verliesgevende onderneming, maar Buffett kon hierdoor wel goedkoop instappen. Buffett wilde een winstgevende onderneming maken van de textielfabriek. Elke dollar winst die de textielfabriek maakte investeerde Buffett alleen niet in de fabriek. Hij kocht hiermee aandelen van verzekeringsmaatschappijen, persbureaus en een staalfabriek. Beetje voor beetje investeerde hij het kapitaal van de textielfabriek in sectoren die een betere toekomst zouden kunnen hebben. Uiteindelijk werd Berkshire Hathaway een holding voor al zijn investeringen.

In de jaren die volgde bleek Buffett ontzettend goed te zijn in investeren op de beurs. In 1965 versloeg Buffett de Dow Jones met maarliefst 33%. Eind jaren 60 ging het een stuk slechter met de beurs, Buffett vond het ook erg mogelijk om te zien wat de beste investeringen waren. In 1969 voelde Buffett dat er een grote crash aan zat te komen en hij haalde dan ook al het geld zichzelf en van zijn vennoten van de beurs af. Het ging toen al om maar liefst $104 miljoen. Hij betaalde uit in cash of in aandelen Berkshire Hathaway. Warren Buffett ging zich hierna meer bezig houden met politiek. Hij ging zich bezig houden met burgerrechten en andere sociale kwesties. Uiteindelijk kwam hij erachter dat dit toch niet echt zijn ding was en een paar jaar later ging hij dan ook weer flink aan de slag met geld verdienen en investeren op de beurs. In 1970 was Buffett 40 jaar oud en hij had toen een vermogen van $25 miljoen. Buffett bleef eenvoudig en kocht geen gekke dingen met het geld. Met zijn vrouw en kinderen leidde hij een normaal leven.

 

41-60 jaar

Begin jaren 70 ontstond er een crash op de beurs en Buffett speelde hier goed op in. Later kreeg Buffett interesse in The Washington Post. Buffettt had alles over The Washington Post geleerd en kende de onderneming dus door en door. Buffett leerde Katharine Graham, de nieuwe CEO van The Post alles over jaarrekeningen etc. en later werd Buffett ook de grootste aandeelhouder van The Post.

Buffett werd steeds bekender en hij begon steeds meer bij invloedrijke en vermogende mensen rond te kijken. In 1977 besloot Warren’s vrouw om te gaan zingen en ze had behoefte om ook een eigen leven te gaan leiden. Buffett had het hier erg moeilijk mee, maar uiteindelijk kwam het goed en ze bleven dan ook bij elkaar tot Susan’s dood in 2004.

Zakelijk ging het Buffett goed voor de wind. In 1979 ging Berkshire Hathaway naar de beurs en in het eerste jaar gingen de aandelen van $775 naar $1.310. Buffett bezat hierdoor een vermogen van $620 miljoen en hij kwam hiermee voor de eerste keer in Forbes.

Buffett kreeg intreresse in de Nebraska Furniture Markt en besloot dan ook om deze winkel te kopen voor $60 miljoen. De Nebraska Furniture Markt was een erg goede investering en in 15 maanden had Buffett meer met de Furniture Markt verdient dan in 19 jaar met de Berkshire Harthaway textielfabriek. In 1985 besloot Buffett dan ook de textielfabriek te sluiten, 400 medewerkers verloren hierbij hun baan.

1985 was het jaar waarin Buffett een belang kreeg in ABC, dit kostte hem $517 miljoen. In het eerste jaar verloor hij hiermee $90 miljoen, maar Buffett zat erin voor de lange termijn. 1987 was het jaar waarin Buffett een 12% belang in Salomon Inc. kost. Hiermee werd Buffett de grootste aandeelhouder en hij werd hierdoor ook een directeur van de onderneming.

Op 19 oktober 1987 vond “Black Monday” plaats. Berkshire Hathaway aandelen verloren 25% van hun waarde, Buffett zelf verloor hiermee $342 miljoen. Buffett wist dat hij in deze tijd op een hele goedkope manier aandelen kon kopen. In 1988 kocht Buffett dan ook zo’n 7% van de Coca-Cola Company. Dit deed hij voor een bedrag van $1.02 miljard, uiteindelijk bleek dit één van de meest winstgevende investeringen ooit te zijn en Buffett bezit deze aandelen dan ook nog steeds.

 

61-85 jaar

Op 29 mei 1990 werd Warren Buffett voor het eerst “op papier” een miljairdair doordat Berkshire Hathaway Klasse A aandelen uitgaf. De aandelen van Berkshire Hathaway bleven het ontzettend goed doen en Buffett bleef volop investeren in diverse ondernemingen. In 1995 kocht Disney ABC op voor $19 miljard. Buffett verdiende hier flink mee, aangezien Buffet een flink belang had in ABC. De jaren 90 waren goeie jaren voor Buffett, de aandelenmarkt steeg flink en Buffett profiteerde hier wel van, maar hij bleef wel op zijn hoede. Buffett heeft namelijk een hekel aan technologie aandelen. Toen de bom losbarste, had Buffett dus ook niet echt veel verloren.

In 2006 kocht Buffett voor $4 miljard een belang van 80% in het Israelische bedrijf ISCAR Metalworking. 2013 was het jaar waarin Buffett ook de resterende 20% voor een bedrag van $2.05 miljard kocht. In ditzelfde jaar waren Berkshire Hathaway aandelen maar liefst $100.000 per aandeel waard, dit was dan ook groot in het nieuws. In 2007 werd bekend dat Buffett op zoek was naar een opvolger voor hem als CEO van Berkshire Hathaway. Het zal nog moeilijk worden om een goede opvolger te vinden.

2008 was het jaar waarin Buffett de rijkste persoon ter wereld werd. Hij had toen een geschat netto vermogen van $62 miljard. Hiermee haalde hij Bill Gates in als rijkste persoon. De crisis van 2008 hakte er echter flink in bij Berkshire Hathaway. In het derde kwartaal van 2008 verloor Berkshire Hathaway maar liefst 77% van zijn waarde. Buffett zelf verloor $25 miljard gedurende 2008/2009. Berkshire Hathaway werd in juni 2009 benoemd als 18e grootste onderneming in de wereld, Berkshire had uiteraard veel waarde verloren, maar dit was het geval voor heel veel ondernemingen.

In november 2011 werd aangekondigd dat Buffett 64 miljoen aandelen van IBM in zijn bezit had, dit had een waarde van ongeveer $11 miljard. Velen vonden dit een rare investering, omdat Buffett nooit zo van de technologie aandelen was. Buffett zei echter dat hij onder de indruk was van de wijze waarop IBM zakelijke klanten kon behouden en ook vond hij dat IBM erg specifiek was in de diverse doelstellingen die de onderneming heeft.

In het tweede kwartaal van 2014 maakte Berkshire Hathaway weer een winst van $6.4 miljard, dit was een recordkwartaal. In augustus 2014 noteerde Berkshire Hathaway op een prijs van maar liefst $200.000 per aandeel. Hiermee was Berkshire Hathaway maar liefst $328 miljard waard. Na het weggeven van een flink gedeelte van zijn aandelen aan goede doelen, bezit Buffett nog steeds 321.000 aandelen, wat neer komt op ongeveer 20% van het gehele aandelenkapitaal van Berkshire Hathaway. Warren Buffett wordt nu steeds ouder, maar hij geniet nog volop van het leven en dit doet hij vooral door van de kleine dingen te genieten. Voor meer informatie over Warren Buffett, is het mogelijk om de onderstaande video te bekijken.

 

Net zo beleggen als Warren Buffett?

Buffett werd natuurlijk niet zomaar zo’n grote belegger. Hij heeft een bepaalde visie ontwikkeld. Zo is een belangrijk streven voor het kopen van een aandeel voor Buffett dat de intrinsieke waarde boven de huidige marktwaarde ligt. Met andere woorden: een bedrijf is meer waard dan wat de huidige markt verteld. Ook krijgt Buffett de kriebels van korte termijn beleggingen. Het behalen van returns, zo stelt Buffett, kan alleen bereikt worden door goede research te doen naar een bedrijf. Wees geduldig en behoud je zelfdiscipline.

Hiermee doet Buffett duidelijk afstand van de speculanten. Want juist de speculanten zijn op zoek naar snelle winsten op de korte termijn. Hij zet de groep met value investors daarentegen vooraan. Als value investor ga je op zoek naar de daadwerkelijke waarde van een bedrijf en houd je dat bedrijf voor een langere periode in je beleggingsportefeuille. Dat is precies hetgeen wat hij zelf al jaren doet en hem enorm vermogend heeft gemaakt.

 

De principes van Buffett

Er zijn een aantal principes die Buffett gebruikt en adviseert bij het kopen van aandelen. En het opvallende is, dat deze adviezen helemaal niet zo diepgaand zijn. Zo geeft hij o.a. aan dat een bedrijf begrijpelijk en voorspelbaar moet zijn. Buffett heeft zich bijvoorbeeld nooit geïnteresseerd in technologie. Hij heeft er weinig verstand van en geeft er dus ook weinig om. Niet voor niets richtte Warren zich meer op bedrijven met producten in voedingsproducten en gebruiksgoederen: frisdrank, luiers, scheermesjes en ijs.

 

Systeembanken

Ook zou je volgens Buffett moeten vermijden om in te stappen bij bedrijven met grote kapitalen e/o onderzoek- en ontwikkelingsuitgaven. En laat dat nu juist het geval zijn in technologiebedrijven. Zij hebben juist op dat gebied enorme uitgavenposten. Financiële instellingen daarentegen zijn een stuk interessanter. Gezien hun marktpositie zijn ze haast onaantastbaar. Het zijn de zogeheten systeembanken.

 

Keuze voor een bedrijf

Naast de bovengenoemde factoren zegt hij nog een aantal andere zaken waar je op moet letten in de zoektocht naar het juiste bedrijf om in te beleggen. Zo zegt hij dat je op zoek moet gaan naar een bedrijf met een sterk management. Desalniettemin moeten deze bedrijven niet afhankelijk zijn van slechts één persoon. Ook moet een bedrijf stijgingen in de kosten kunnen compenseren met stijgingen in de prijzen. Winstmarges moeten tenslotte behouden blijven.

 

Op zoek naar koopjes

Wanneer niemand bang is voor een marktdaling, is dat volgens Buffett juist het moment om voorzichtig te zijn. Anderzijds, wanneer een markt daalt en de mate van beweeglijkheid van een belegging juist piekt, waardoor mensen in paniek raken, dan moet je op zoek naar de koopjes. Buffett zegt hier zelf over ‘’wijdverbreide angst is je vriend als beleggerszijde, omdat het juist koopjes oplevert’’. 

 

Eigen aandelen inkopen

Nog een interessant advies is dat een bedrijf zijn eigen aandelen inkoopt. Een voorbeeld is Apple. We hebben het dan echt over een groeiaandeel. Inmiddels is Apple bezig om hun eigen aandelen in te kopen. Een bedrijf ziet in dit geval hun eigen aandeel als een uitstekende investering voor de toekomst. Met andere woorden: ze vinden hun aandeel wat laaggeprijsd. Wanneer er sprake is van negatieve cashflows evenals hoge investeringsuitgaven, zou Buffett adviseren om niet in te stappen.

 

Aandelen kopen?

Aandelenkopen.nl is er om het kopen van aandelen makkelijker te maken voor u. Vanuit uw bureaustoel kunt u eenvoudig een account aanmaken bij de CDF-broker Plus500 *(CFD service. 80,5% verliest geld). Met deze broker wordt het mogelijk om op simpele wijze te handelen in Bershire Hathaway aandelen. En dan te bedenken dat dit al kan met een bedrag van 100 euro. Wij zeggen net als Buffett om dit absoluut nooit met geleend geld te doen. Zorg ten alle tijden dat u alleen belegt met geld wat u kunt missen.

Ga ook beleggen zoals Warren Buffett! *CFD service. 80,5% verliest geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *