Wat is een beursgang nou precies?Beursgang op het Damrak

Een onderneming die haar aandelen aan de beurs wil laten verhandelen zorgt voor een beursgang. We duiden dit in het Engels ook wel aan als een Initial Public Offering, een IPO.

Een beursgang biedt veel voordelen voor een onderneming. Het belangrijkste voordeel is dat er met een beursgang kapitaal kan worden opgehaald. Zo kunnen er bijvoorbeeld nieuwe investeringen worden gedaan of schulden worden afgelost.

Een beursgang creëert ook kansen voor de belegger. Het is als belegger mogelijk om u in te schrijven op een beursgang om zo mooie rendementen te behalen. Een belegger kan profiteren van koersrendementen en dividendrendementen.

 

Meedoen met een beurgang? Dat kan bij de Nederlandse aandelen broker DEGIRO

Zo werkt een beursgang

Het management van een onderneming kan besluiten om de stap naar de beurs te zetten om meer kapitaal op te halen. Als een onderneming naar de beurs wil gaan, zal zij dit eerst in de pers duidelijk maken. Vaak komen er echter eerst geruchten naar buiten en in veel van deze gevallen blijken de geruchten waarheid te worden.

Ondernemingen die voor een beursgang willen gaan, dienen allereerst een prospectus op te stellen. Dit gebeurt over het algemeen in samenwerking met een begeleidende bank. De bank zorgt ervoor dat de onderneming de mogelijkheid heeft om zich aan de beurs te laten noteren.

Euronext stelt een aantal voorwaarden aan de prospectus, om ervoor te zorgen dat zowel particuliere als institutionele beleggers de mogelijkheid hebben om de onderneming door te lichten. Men dient onder andere helder te zijn over de financiële cijfers, maar bijvoorbeeld ook over de activiteiten van dit moment en de plannen die er bestaan voor de toekomst. Wat dat betreft is de prospectus een heel belangrijk document die u als mogelijk geïnteresseerde belegger goed moet doornemen.

De combinatie van informatie over de onderneming zelf en de introductie op de beurs die eraan zit te komen zorgt ervoor dat aanstaande beleggers zich een goed beeld kunnen vormen van wat zij kunnen verwachten. Past de onderneming binnen uw mandje met aandelen en hoe zit het met het risico dat u loopt door hierin te investeren? Dankzij het uitgebreide prospectus kunt u de waarde van de aandelen inschatten en heeft u de mogelijkheid om na te gaan of deze passen binnen uw risicoprofiel.

Aankomende beursgangen in 2021

In 2021 zijn er enkele beurgangen te verwachten die zeker het in de gaten houden waard zijn. Dit zijn de meest interessante:

  1. Coinbase
  2. Instacart
  3. Transferwise
  4. Coolblue
  5. Darktrace
  6. Checkout.com
  7. Deliveroo
  8. Stripe
  9. Gitlab

Om mee te doen aan een beursgang is het handig om alvast een account aan te maken bij een broker zoals DEGIRO of eToro, dit om vanaf de eerste dag van de beursgang verzekerd te zijn van een aandeel van een bedrijf.

Majoreren

Houd er rekening mee dat het aan beurzen als die van Euronext niet is toegestaan om te majoreren. U dient zich wat dat betreft in te schrijven voor het aantal aandelen dat u daadwerkelijk wilt kopen na de beursgang van de onderneming. Is er sprake van een (zeer) grote vraag naar de aandelen? Dan zal de beurs deze op basis van een eerlijke verdeling toekennen en dient u genoegen te nemen met een beperkt pakket aan aandelen.

Voorbeelden van recente beursgangen

Voorbeelden van recente beursgangen, zijn die van ABN AMRO, Basic Fit, ASR en Thuisbezorgd.nl. Een beursgang van een bekend bedrijf komt vaak groot in het nieuws en levert ook veel nieuwsgierige beleggers op. De wat minder bekende bedrijven krijgen uiteraard ook minder aandacht. Als belegger kunnen deze bedrijven toch ook mooie kansen bieden.

Tips bij beursgangenbeursgang werkt zo

Het is erg interessant om mee te doen met een beursgang. Op de eerste handelsdagen van een nieuw aandeel is er vaak veel volatiliteit. Dit betekent dat de koers op deze dagen grote bewegingen maakt. Voor korte termijn beleggers liggen er dan veel kansen voor het oprapen. Even kort een trend meepakken is zeker de moeite waard.

Ook voor lange termijn beleggers bestaan er veel kansen bij een beursintroductie. In veel gevallen wordt een aandeel relatief goedkoop in de markt gezet, zodat de koers vervolgens kan oplopen. De beursgang wordt dan positief in het nieuws gebracht. Een erg slimme tactiek van het management dus!

Blijf hoe dan ook altijd kritisch naar het prospectus kijken en probeer de werkelijke waarde van het bedrijf in te schatten. Als de introductiekoers van het aandeel boven uw verwachting ligt, is het verstandig om niet mee te doen met de beursgang. Als belegger moet u er altijd voor zorgen dat u uzelf niet laat meeslepen in de waan van de dag. Luister niet naar de adviezen van anderen en zorg ervoor dat u achter uw eigen keuzes staat.

 

Meedoen met een beursgang?

Meedoen met een beursgang is mogelijk bij een broker. Dit is een partij waarbij u aandelentransacties kunt uitvoeren. Onze favoriete broker is DEGIRO. Om mee te doen aan een beursgang is het handig om alvast een account aan te maken bij een broker zoals DEGIRO of eToro, dit om vanaf de eerste dag van de beursgang verzekerd te zijn van een aandeel van een bedrijf.

DEGIRO geeft u ook de leuke mogelijkheid om met ontzettend lage tarieven te beleggen. Zo kunt u ervaringen op de beurs opdoen, zonder veel kwijt te zijn aan commissies.

 

Meer lezen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *