Google
Google

Beleggen in Jip en Janneke taal

Beleggen in Jip en Janneke taal: maak een goede start!

Jip-en-Janneke gaan beleggenEr worden bij het beleggen enorm veel moeilijke termen gebruikt. De kans is groot dat u hier als startende belegger maar weinig van begrijpt. Daarom is het goed om u eens aan de hand te nemen en het principe van beleggen eens in Jip en Janneke taal uit te leggen.

Het is handig wanneer u meer weet over beleggen, aangezien spaargeld vandaag de dag verdampt op onze spaarrekeningen. Door te beleggen kunt u (een deel van) het spaargeld investeren met het oog op winst op de langere termijn. Het vermogen of het kapitaal kan dan dus groeien.

Lees ook: Beginnen met beleggen

 

Vormen van beleggen

Ergens in de toekomst financieel voordeel uit halen kan onder meer door het aankopen van aandelen, vastgoed of bijvoorbeeld obligaties. Ook bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om de investering te spreiden over verschillende categorieën. In dat geval belegt u in een beleggingsfonds. De meest bekende beleggingsvorm is het kopen van aandelen. Met het kopen van een aandeel wordt u deels eigenaar van het bedrijf. U bezit dan een stukje van het kapitaal van het bedrijf. Als koper van een aandeel krijgt u dan de naam ‘’aandeelhouder’’.

 

Rechten als aandeelhouder

Doordat u voor een deel eigenaar wordt, heeft u recht op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen. Dat zijn speciale vergaderingen waar de aandeelhouders en de directie van het bedrijf bij elkaar komen. Ook al bent u geen directe eigenaar van het bedrijf, u krijgt wel wat te zeggen. U heeft stem- en informatierecht. Ook deelt u mee in de winst van een onderneming. Let wel: wanneer daar sprake van is. U heeft bijvoorbeeld ook het recht op dividend (wanneer de onderneming aan dividenduitkering doet).

 

Waarde koers

Wanneer het goed gaat met het bedrijf, dan zal de koers stijgen. U ontvangt vaak een gedeelte van de winst in de vorm van dividend. Natuurlijk kan de waarde van het aandeel ook dalen. Met andere woorden: er is nooit zekerheid bij beleggen. Er vallen mooie winsten te behalen, maar helaas kunt u het geld ook verliezen. Het uiteindelijke doel van beleggers is natuurlijk om zo goedkoop mogelijk te kopen en het vervolgens zo duur mogelijk te verkopen.

 

Vraag en aanbod

Wanneer meer mensen aandelen willen kopen dan er verkocht worden, dan stijgt de koers. Het is dus grotendeels een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer de vraag hoog is, dan stijgt de waarde. Wanneer de vraag klein is, dan daalt de waarde. Vooral met grondstoffen is dat het geval. Maar op een dag als vandaag kan er zelf belegd worden in digitale munten. Ze staan bekend als de cryptomunten. Er zijn mensen die denken dat het onze toekomst is.

 

De beurs

Eigenlijk is de beurs niets meer dan een marktplaats waar de beleggingen verhandelbaar zijn. U kunt als belegger niet direct op de beurs beleggen. Dit gaat via een bank of broker. Een van de meest betrouwbare brokers is Plus500. Bij deze CFD-broker is het mogelijk om in allerlei beleggingsproducten te handelen. *CFD service. 80,6% loopt verlies.

 

Niet zonder risico

Er is natuurlijk een bepaalde onvoorspelbaarheid bij beleggen. De koersen kunnen om verschillende redenen dalen en stijgen. Denk bijvoorbeeld aan goede of slechte resultaten van een bedrijf. Maar ook politieke situaties of oorlogen kunnen effect hebben op de koersen van de financiële producten. Dit gezegd hebbende, kunt u zich voorstellen dat zomaar een pakket aandelen kopen niet verstandig is. Bij het beleggen is het dus handig dat u de markt bestudeert. Ga dus na wat er speelt.

 

Technische- en fundamentele analyse

Op basis van (historische) cijfers probeert u een zo goed mogelijke inschatting te maken van de toekomstige ontwikkelen van die markt. Om een aandeel beter in te schatten (te analyseren), kunt u gebruikmaken van een technische- en fundamentele analyse. In dat laatste geval kijkt de belegger waarin hij of zij moet beleggen. Er wordt dus een selectie gemaakt. Bij de technische analyse gaat het om het moment waarop de belegger actie moet ondernemen. Timing speelt dan een belangrijke rol.

 

Investering spreiden

Goed. U weet nu meer over beleggen en wat aandelen zijn. Maar in welk bedrijf kunt u dan het beste aandelen kopen? Uiteraard bepaalt u zelf waar u geld in steekt. Het is handig wanneer u affiniteit heeft met een bepaald bedrijf. Bent u al jaren een trouwe iPhone gebruiker? Dan is het niet zo raar wanneer u aandelen bij Apple koopt. Ons advies is ook zeker om niet te beleggen in één bedrijf. Met andere woorden, u spreidt de portefeuille over verschillende bedrijven. Overigens hoeft u zich echt niet alleen te beperken tot aandelen. U kunt ook beleggen in grondstoffen of sterke dranken.

 

Starten met beleggen

Bij de CFD-broker Plus500 *(CFD service. 80,6% loopt verlies) kunt u uitgebreid oefenen met virtueel geld. Het is een handige manier om wat handiger te worden met beleggen. Met een demo krijgt u ook de kans om verschillende strategieën uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen en direct verkopen van de belegging of de belegging juist voor langere tijd vast te houden. Bent u overtuigd en wilt u direct starten met beleggen? Maak in dat geval een persoonlijke account aan bij Plus500. Vanaf 100 euro kunt u al handelen in de verschillende beleggingsproducten.

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.