Beleggen in ETF’s

Exchange Traded Funds of ETF’s zijn beursgenoteerde beleggings producten die de prestaties volgen van de aandelen, obligaties of grondstoffen van verschillende bedrijven in verschillende sectoren en markten. Ze combineren de voordelen van aandelen met die van een beleggingsfonds. Technisch gezien is een ETF een een passief beheerd beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in een identieke verhouding waardoor de ETF nagenoeg gelijk is aan de stand van de desbetreffende index. Beleggers besparen tijd en geld omdat ETF’s een belegger in staat stellen te beleggen in verschillende soorten activa middels één enkel beursgenoteerd beleggings product. Doordat de kosten vrij laag zijn is beleggen in een ETF een prima keuze voor alle type beleggers en is de tijdsduur niet echt van belang.

Wat zijn de voordelen?

Exchange-traded funds (ETF’s) kunnen een geweldig investerings instrument zijn voor zowel kleine als grote beleggers. Er zijn zowel voor als nadelen waar beleggers rekening mee moeten houden voordat ze in de wereld van ETF’s stappen. Ondanks dat ETF’s ongelooflijk populaire beleggingen geworden zijn (mede omdat ze tegen lage kosten toegang bieden tot een verscheidenheid aan activa soorten in industriesectoren en internationale markten) brengen ze enkele unieke risico’s met zich mee en het is handig hier voorafgaand van op de hoogte te zijn.

Eén van de grootste voordelen van ETF’s is dat ze als aandelen handelen. Een ETF belegt in een portefeuille van afzonderlijke bedrijven, doorgaans verbonden door een gemeenschappelijke sector of thema. Beleggers kopen simpelweg de ETF om in één keer de vruchten te plukken van beleggen in die grotere portefeuille. Je kunt dus een ETF kopen die de hele AEX volgt of een ETF die enkel een specifieke sector volgt of ETF’s die de gehele wereldeconomie volgen. Het voordeel is het minimaliseren van risico door de spreiding van je portfolio.

Wat voor soort ETF’s zijn er en wat is de waarde?

Er zijn accumulerende en distribuerende ETF’S en het verschil is dat de één een dividend uitkeert en de andere niet. Van de accumulerende ETF hoef je geen dividend te verwachten aangezien de eventuele winst -kosteloos- wordt geherinvesteerd in de ETF en hierdoor idealiter zorgt voor een waardestijging. Indien je voorkeur uitgaat naar een ETF die een dividend uitkeert kun je kiezen voor een distribuerende ETF. De hoogte van het dividend kan overigens per keer verschillen en de meeste distribuerende ETF’s keren meestal maandelijks of per kwartaal uit.

ETF’s lijken verder qua karakter op aandelen. Fondsbeheerders kunnen tijdens beurs openingstijden handelen en geavanceerde orders op de aankoop plaatsen, zoals limieten en stop. Het werkt dus iets anders als een doorgaans typische aankoop van een beleggingsfonds aangezien deze gedaan wordt nadat de markt is gesloten, en zodra de waarde van het fonds is berekend.

Elke keer als je een aandeel koopt of verkoopt, betaal je commissie en dit is ook het geval als het gaat om het kopen en verkopen van ETF’s. Afhankelijk van hoe vaak je in een ETF handelt, kunnen transactie kosten dus best snel oplopen en de prestaties van jouw investering wellicht verminderen. Onbelaste onderlinge fondsen worden daarentegen verkocht zonder commissie of verkoopkosten, waardoor ze in dit opzicht voordelig zijn in vergelijking met ETF’s. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten wanneer je een belegging in ETF’s vergelijkt met een vergelijkbare belegging in een beleggingsfonds.

Onderliggende schommelingen en risico’s

ETF’s worden, net als onderlinge fondsen, vaak geprezen om de diversificatie die ze beleggers bieden wat natuurlijk niet betekend dat ETF’s niet vatbaar zijn voor schommelingen in de markt. Ondanks dat een ETF meebeweegt met de index waar de ETF aan gekoppeld is er veel minder fluctuatie als wanneer je in alleen in één aandeel van een bepaald bedrijf investeert. Het is onwaarschijnlijk dat een gehele sector tuimelt terwijl -door bijvoorbeeld intern mismanagement- één bepaald bedrijf in een ogenschijnlijk gezonde sector natuurlijk veel vatbaarder is voor verliezen. Een ETF kan schommelingen als het ware beter opvangen omdat de gemiddelde winst door de andere bedrijven in stand wordt gehouden.

De potentiële invloed van schommelingen zal voornamelijk afhangen van de omvang van het fonds. Een ETF die een brede markt index volgt is waarschijnlijk minder tumultueus dan een ETF die een specifieke branche of sector volgt. Daarom is het van cruciaal belang om je bewust te zijn van de focus van het fonds en de soorten beleggingen die het omvat

Wereldwijde ETF

In het geval van internationale of wereldwijde ETF’s zijn de fundamenten van het land dat de ETF volgt belangrijk, evenals de kredietwaardigheid van de valuta in dat land. Economische en sociale instabiliteit zullen ook een grote rol spelen bij het bepalen van het succes van een ETF die in een bepaald land of een bepaalde regio investeert. Deze factoren moeten in gedachten worden gehouden bij het nemen van beslissingen over de levensvatbaarheid van een ETF.

ETF Liquiditeit

De grootste factor in een ETF, aandeel of iets anders dat openbaar wordt verhandeld, is liquiditeit. ETF-liquiditeit bestaat uit twee componenten: het volume van op een beurs verhandelde eenheden en de liquiditeit van de individuele effecten in de portefeuille van de ETF. ETF’s kunnen door fondsbeheerders worden gecreëerd op basis van de vraag van beleggers. Hoe gemakkelijk de fondsbeheerder kan verhandelen hangt af van de liquiditeit van individuele effecten in de ETF-portefeuille. Als er vraag is naar een bepaalde ETF, kan een aangewezen beheerder nieuwe eenheden creëren en verhandelen om aan de vraag van investeerders te voldoen. Het omgekeerde proces wordt gevolgd in het geval dat het aanbod van aandelen groter is dan de vraag.

Het dagelijkse verhandelde volume van een ETF wordt vaak ten onrechte gebruikt als referentiepunt voor liquiditeit. De liquiditeit van een ETF wordt bepaald door de liquiditeit van de onderliggende effecten, terwijl het handelsvolume wordt beïnvloed door de activiteit van beleggers. Als een ETF belegt in effecten met een beperkt aanbod of die moeilijk verhandelbaar zijn, kan dit van invloed zijn op het vermogen van de handelaren om eenheden van de ETF te creëren of terug te kopen, wat vervolgens van invloed kan zijn op de liquiditeit van de portefeuille. Als een ETF ‘dun’ wordt verhandeld, kunnen er problemen zijn om uit de belegging te komen, afhankelijk van de grootte van jouw positie in verhouding tot het gemiddelde handelsvolume. Je moet ervoor zorgen dat een ETF liquide is voordat je deze koopt, en de beste manier om dit te doen is door de marktbewegingen gedurende een aantal weken te bestuderen.

Onderliggende waarde

Een ander risico is de prijs versus onderliggende waarde. Net als bij aandelen kan de prijs van een ETF soms verschillen van de onderliggende waarde van die ETF. Dit kan leiden tot situaties waarin een belegger daadwerkelijk een premie betaalt die hoger ligt dan de kosten van de onderliggende aandelen of grondstoffen in een ETF-portefeuille. Alhoewel dit ongebruikelijk is en doorgaans in de loop van de tijd wordt gecorrigeerd is het wel belangrijk om te erkennen als een risico dat men neemt bij het kopen of verkopen van een ETF.

Voor welke type belegger is een ETF belegging geschikt?

Een belegger die graag een gokje waagt en hoge rendementen op korte termijn wil gaan behalen kan maar beter niet in ETFs beleggen. ETF’s passen beter bij een type belegger die niet al teveel haast heeft en de voordelen ziet van lage kosten, hoge spreading en overzichtelijke portfolio.

Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Stijgen en dalen kan wel met schokjes gebeuren maar de grote bewegingen duren weken, maanden of zelfs jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.