Beheerd beleggen

De voor- en nadelen van beheerd beleggen

Het handelen in aandelen is niet zonder risico. Om succesvol te kunnen beleggen, moet je behoorlijk wat verstand van zaken hebben en veel ervaring op hebben gedaan. Niet iedereen heeft echter de tijd en zin om zich te verdiepen in de beleggingswereld. In dat geval is het mogelijk om je geld door iemand anders te laten beleggen. Het door een professional laten beleggen van jouw geld wordt ook wel beheerd beleggen genoemd. Je geld laten beleggen door een expert heeft als voordeel dat je er zelf weinig tijd aan kwijt bent en toch kunt profiteren van de baten. Bovendien kun je voor elk gewenst bedrag instappen.

Je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder

crypto stakenEen professional die voor jou je geld belegt, noemen we ook wel een vermogensbeheerder. Bij het intakegesprek met de vermogensbeheerder kun je aan hem of haar je doelstellingen voorleggen, waarna de vermogensbeheerder zal uitleggen hoe hij of zij dat denkt te bewerkstelligen. Je krijgt dan direct te horen wat de kosten zijn, welk rendement je kunt verwachten en hoe groot de risico’s zijn.

Dit alles komt te staan in het beleggingsplan, dat leidend zal zijn voor de vermogensbeheerder voor zo lang als je er voor kiest om je geld door hem of haar te laten beleggen. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel geld je wil laten beleggen en hoe vaak je geld wil inleggen. De vermogensbeheerder houdt jou vervolgens op de hoogte van de ontwikkelingen.

Beheerd beleggen is vooral geschikt voor mensen die zeker weten dat ze zelf niet willen beleggen. Beheerd beleggen betekent dat je het beleggen volledig uit handen geeft. Het is niet de bedoeling dat je je gaat bemoeien met het werk van de vermogensbeheerder, want dan kun je beter zelfstandig gaan beleggen. Je hoeft zelf niet na te denken over hoe het geld belegd gaat worden. Je schakelt een vermogensbeheerder juist in, omdat je wel geld hebt, maar niet de kennis en tijd die vereist zijn om actief te kunnen handelen. Ook voor advies over de risico’s van beleggen of als je jezelf niet vertrouwt met beleggen, kun je er voor kiezen om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder.

Verschillende vormen van beheerd beleggen

Niet elke vorm van beheerd beleggen is echter hetzelfde. Grofweg onderscheiden we vier manieren waarop je geld beheerd kunt laten beleggen:

  • Online beheer: bij online beheer word je logischerwijs volledig online bijgestaan. Er is bij online beheer geen minimum inlegbedrag.
  • Mixfonds: bij een mixfonds word je ook vrijwel volledig online bijgestaan. De vermogensbeheerder belegt je geld in een mix van obligatie- en aandelenfondsen. Ook in dit geval is er geen minimum inlegbedrag.
  • Vermogensbeheer: vermogensbeheer kan vanaf een inlegbedrag van 100.000 euro. Je krijgt dan persoonlijk risicoadvies van een gespecialiseerde adviseur. Hoe de vermogensbeheerder je geld belegt, is afhankelijk van het persoonlijk gewenste rendement.
  • Private banking: private banking kan vanaf een inlegbedrag van 500.000 euro. Ook in dit geval krijg je persoonlijk risicoadvies van een gespecialiseerde adviseur. Deze vorm van beheerd beleggen is vooral gericht op mensen met een groot vermogen.

Beheerd beleggen vergelijken

Je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder levert natuurlijk extra kosten op. Om het maximale uit je geld te halen, is het belangrijk dat je voor jezelf alle kosten op een rijtje hebt staan. Het betalen van de vermogensbeheerder zijn immers niet de enige kosten.

Zo moet je op de aandelenbeurs bijvoorbeeld transactiekosten betalen bij aanschaf en verkoop van aandelen. Natuurlijk krijg je bij het in kaart brengen van alle kosten hulp van de vermogensbeheerder, zodat je niet voor onvoorziene verrassingen komt staan. Zodra je een overzicht hebt van alle kosten die komen kijken bij beheerd beleggen, kun je bepalen wat voor jou het meest gunstige uitgangspunt is. In Nederland zijn er ongeveer 150 verschillende vermogensbeheerders.

Bij Rabobank beheerd beleggen is iets wat veel mensen besluiten om te doen. Over het algemeen levert beheerd beleggen bij Rabobank namelijk een goed rendement op. Het is echter belangrijk om op basis van jouw persoonlijke situatie vermogensbeheerders te vergelijken, zodat beheerd beleggen voor jou zijn vruchten afwerpt. Als je gaat vergelijken, is het belangrijk om te kijken naar kosten, rendement en de kleine lettertjes.

Risico’s van beheerd beleggen

Is er bitcoin ETFBeheerd beleggen zorgt niet alleen voor gemak, het zorgt er ook nog eens voor dat je minder risico loopt dan wanneer je zelf belegt. Zoals je wel zult begrijpen, neemt het risico toe naarmate je een hoger rendement wil behalen. Voor een redelijk onervaren belegger is dat vaak nattevingerwerk, waardoor vaak onnodige verliezen worden geleden.

Een vermogensbeheerder werkt met ingecalculeerde risicoprofielen. Er zijn verschillende soorten risicoprofielen. Welk risicoprofiel wordt gebruikt, hangt af van de wens van de wens van de klant. Een aandeelhouder kan een defensieve, neutrale en offensieve strategie gebruiken. Hoe hoger de klant wil dat het rendement is, des te hoger het gebruikte risicoprofiel. Ieder jaar wordt bekeken of het toegepaste risicoprofiel nog past bij de situatie en de wensen van de klant.

Wie dus weinig zin of tijd heeft om zich verder te verdiepen in de beleggingswereld, kan er voor kiezen om zijn of haar geld te laten beleggen. Dit kun je doen bij verschillende banken en brokers. Je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder noemen we ook wel beheerd beleggen. Er zijn vier manieren van beheerd beleggen, dus het is belangrijk om voor jezelf uit te zoeken welke manier het beste aansluit op jouw situatie. Ook is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van de kosten die komen kijken. Bij beheerd beleggen is het vergelijken van verschillende banken en brokers namelijk erg belangrijk. Je wil door je geld te laten beleggen immers zo veel mogelijk rendement behalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.