Wat is de volatiliteit betekenis precies?Volatiliteit beurs

Volatiliteit is een veel gebruikte indicator die de mate van beweeglijkheid van aandelen, indexen, valuta’s etc. aangeeft. De beweeglijkheid van aandelen is interessant om te bekijken, omdat het aangeeft hoe rustig of onrustig de beurs is. Over het algemeen ligt de volatiliteit laag in periodes van stijgende koersen. Wanneer koersen dalen neemt de volatiliteit vaak snel toe.

De VIX Index speelt een belangrijke rol bij het meten van de volatiliteit van de beurs. Met de VIX index kunt u namelijk in één oogopslag zien of de volatiliteit hoog of laag is. In dit artikel leest u zo meer over hoe u dit kunt doen.

 

Over volatiliteit

We duiden de beweeglijkheid aan met volatiliteit, dat we in het Engels aanduiden als volatility. Op het moment dat de koers binnen een dag van €5 daalt naar €3 en vervolgens oploopt naar €8 om op €5,20 te sluiten is er sprake van veel volatiliteit, terwijl de koerswinst meevalt. Aan de andere kant kan een koers van €5 ook dalen naar €4,50 om te stijgen naar €6 en vervolgens uit te komen op €5,50. De koerswinst is dan groter, terwijl de volatiliteit van het aandeel duidelijk lager is geweest. De stelregel is: des te beweeglijker de koers binnen een bepaalde periode, des te hoger de volatiliteit.

We zien doorgaans vooral een hoge volatiliteit ontstaan bij jonge ondernemingen, die nog hard bezig zijn om te groeien of zich een positie binnen de markt te verwerven. De meer gevestigde namen hebben hier doorgaans minder last van, omdat ze op meerdere fronten actief zijn en ook de omzet en winst veelal stabiel zijn. Een hoge volatiliteit biedt mogelijkheden om bij de beleggingswereld flink te speculeren en zo een mooie winst te behalen. Aan de andere kant brengt een hoge volatiliteit veel risico’s met zich mee, waardoor defensieve beleggers volatiele aandelen of markten liever mijden.

 

VIX index

De onderstaande grafiek geeft de VXX, ookwel VIX index weer. Deze index geeft de volatiliteit van de S&P500 aan. VIX is een veelvoorkomende afkorting in de aandelenwereld en staat voor volatility index. Wanneer u start met beleggen is VIX een afkorting die u vroeg of laat tegenkomt. U hoeft geen Engelse talenknop te hebben om te weten dat het bij de volatility index om het woordje ‘’volatiliteit’’ gaat. In het Nederlands vertaald gaat het dus over de volatiliteitsindex. Bij volatiliteit gaat het om de beweeglijkheid van de beurskoersen.

 

Angst of Sigma index

In het volgende kopje vertellen we u nog wat meer over volatiliteit. Andere synoniemen voor de VIX-index zijn: angstindex en Sigma index. Wat zegt de VIX-index? En waar is deze index eigenlijk op gebaseerd? In dit artikel leggen wij het belangrijkste uit wat u als belegger moet weten over de VIX. Zo hopen we u weer een beetje wijzer te maken.

 

Volatiliteit

Zowel handelaren als beleggers zoeken naar volatiliteit. De volatiliteit doet op de financiële markten namelijk die opportuniteiten opborrelen. Volatiliteit is een belangrijk begrip dat veelal gebruikt wordt in de financiële wereld. De koers van een beleggingsproduct ontwikkelt zich voortdurend. Zo beweegt de prijs continu omhoog, maar ook omlaag. Een index die als geen ander de volatiliteit inschat, is de VIX-index. Alleen wat wordt er nou precies onder die VIX-index verstaan? Simpel gezegd is de VIX-index een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de S&P 500 index.

 

S&P 500

De S&P 500 bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het is gebaseerd op de marktkapitalisatie van de ondernemingen. Het gaat hierbij duidelijk om een markt gewogen index. In de S&P 500 zijn bedrijven uit 90 verschillende sectoren opgenomen. Dat zijn er dus best wat. De koers van de VIX-index wordt afgeleid uit opties op deze index. Met andere woorden, de VIX-index reflecteert de volatiliteit van de S&P 500. Misschien snapt u nu beter wat beide met elkaar te maken hebben.

 

Opties

Voor alle duidelijkheid, met opties wordt in dit geval een contract tussen twee beleggers bedoelt. De ene partij beloofd dan om binnen een bepaalde periode in de toekomst een aandelenpakket te (ver)kopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Wellicht begrijpt u dat het de kunst is om een product te kopen dat na de looptijd in waarde is gestegen. De waarde is dus gebaseerd op de waarde van het onderliggend product. En daarnaast op de looptijd en beweeglijkheid van de prijs. Voor het afdekken van de risico’s in uw beleggingsportefeuille zijn opties een nuttig beleggingsinstrument.

 

Berekening optieprijzen

Het is dus zo dat de VIX ontstaat door een berekening op basis van optieprijzen. In feite meet de VIX-index dus wat de verwachting van beleggers is over de beweeglijkheid van de index. En dat voor een bepaalde tijd. Over het algemeen gaat het om een periode van 30 dagen. Wanneer de VIX hoger is, is het beursklimaat ongunstiger. Daarentegen wijst een lage VIX erop dat er weinig of zelfs geen turbulentie is op de beurzen. In het algemeen is dus te zeggen dat de VIX omhoogschiet als de koersen flink dalen. Bij het omhoog krabbelen van de koersen staat de VIX juist laag.

 

Handige indicator

Voor de particuliere beleggers is de VIX een handige indicator die gevolgd kan worden. Het is een uitdrukking in procenten. Wanneer er paniek is op de beurs, dan schiet de VIX omhoog. En een duidelijke piek in de VIX kan een signaal zijn dat de beleggers doorslaan in hun pessimisme. Historisch zijn dat juist de beste momenten om aandelen te kopen. Een goede vergelijking van de oude beurswijsheid: wanneer het bloed door de straten loopt, is het tijd om te kopen.

 

Vuistregel

Het is een vuistregel dat een VIX onder de 20 een rustige markt betekent met lage verwachte volatiliteit. Een gunstige situatie zou u kunnen zeggen, aangezien er dan veel vertrouwen is. Gaat de VIX waarde daarentegen richting de 30? Dat duidt op een hoge volatiliteit. En daarnaast is er dus een hoge mate van onzekerheid.

 

Inspelen op VIX-index

Wanneer u als belegger wilt inspelen op de VIX-index, kunt u handelen in verschillende producten. Dat doet u uit speculatie of bijvoorbeeld om de investeringsportefeuille te beschermen tegen marktturbulentie in de toekomst. Bent u van mening dat de beurs in een woelig vaarwater terecht komt? De VIX-index zal u dan logischerwijs hogerop sturen. U kunt de portefeuille dan beschermen door long instrumenten op de VIX te kopen.

 

CBOE volatility index

Eerder kreeg de CFD-broker Plus500 al de beschikking over een nieuwe optie. We hebben het over de CBOE volatility index, afgekort tot VIX. Door velen wordt het ook wel de angstindex meter genoemd. Zo geeft het de volatiliteit aan op de markten en wordt er gebruik gemaakt van de S&P USA 500 voor de aankomende 30 dagen. Wanneer u een account heeft bij Plus500, is de VIX direct onder de instrumenten waarmee u posities kunt openen, te vinden. Genoeg redenen om meer te doen met deze sterke speler.

 

Het getal van de VIX index heeft verschillende betekenissen, deze zijn:

 

Zelfstandig beleggen

Beleggen is een interessant alternatief voor het realiseren van een aantrekkelijk rendement. Starten met handelen in CFD’s kan bij de CFD-broker Plus500. Deze broker staat bekend als een betrouwbare en toegankelijke aanbieder. Plus500 heeft ontzettend veel beleggingsmogelijkheden. Denk o.a. aan allerlei beleggingsproducten. Met het aanmaken van een persoonlijke account, kunt u direct starten met zelfstandig beleggen. Ook is alles gratis uit te proberen met een speciale demo account. Grafieken en indicatoren kunnen u dan handig op weg helpen. Beleggen met echt geld kan bij de CFD-broker Plus500 al vanaf 100 euro. CFD-service. 80,5% verliest geld.