Google
Google

Volatiliteit

Wat is volatiliteit precies?Volatiliteit beurs

Volatiliteit is een veel gebruikte indicator die de mate van beweeglijkheid van aandelen, indexen, valuta’s etc. aangeeft. De beweeglijkheid van aandelen is interessant om te bekijken, omdat het aangeeft hoe rustig of onrustig de beurs is. Over het algemeen ligt de volatiliteit laag in periodes van stijgende koersen. Wanneer koersen dalen neemt de volatiliteit vaak snel toe.

De VIX Index speelt een belangrijke rol bij het meten van de volatiliteit van de beurs. Met de VIX index kunt u namelijk in één oogopslag zien of de volatiliteit hoog of laag is. In dit artikel leest u zo meer over hoe u dit kunt doen.

 

Over volatiliteit

We duiden de beweeglijkheid aan met volatiliteit, dat we in het Engels aanduiden als volatility. Op het moment dat de koers binnen een dag van €5 daalt naar €3 en vervolgens oploopt naar €8 om op €5,20 te sluiten is er sprake van veel volatiliteit, terwijl de koerswinst meevalt. Aan de andere kant kan een koers van €5 ook dalen naar €4,50 om te stijgen naar €6 en vervolgens uit te komen op €5,50. De koerswinst is dan groter, terwijl de volatiliteit van het aandeel duidelijk lager is geweest. De stelregel is: des te beweeglijker de koers binnen een bepaalde periode, des te hoger de volatiliteit.

We zien doorgaans vooral een hoge volatiliteit ontstaan bij jonge ondernemingen, die nog hard bezig zijn om te groeien of zich een positie binnen de markt te verwerven. De meer gevestigde namen hebben hier doorgaans minder last van, omdat ze op meerdere fronten actief zijn en ook de omzet en winst veelal stabiel zijn. Een hoge volatiliteit biedt mogelijkheden om bij de beleggingswereld flink te speculeren en zo een mooie winst te behalen. Aan de andere kant brengt een hoge volatiliteit veel risico’s met zich mee, waardoor defensieve beleggers volatiele aandelen of markten liever mijden.

 

VIX index

De onderstaande grafiek geeft de VXX, ookwel VIX index weer. Deze index geeft de volatiliteit van de S&P500 aan.       Het getal van de VIX index heeft verschillende betekenissen, deze zijn:
  • Onder 10: komt maar zelden voor
  • Tussen 10 en 20: een rustige (stijgende) markt
  • Tussen 20 en 30: nervositeit en (licht) dalende markt
  • Tussen 40 en 50: onrust en dalende markt
  • Tussen 50 en 80: wanhoop (crash van 2008)
  • Boven 80: oorlog? ineenstorting systeem? (jaren 30)

 

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.