Average True Range

Average True Range

De Average True Range is een bAverage True Rangeelangrijke indicator binnen de technische analyse, die u kan helpen om de stoporders te plaatsen op basis van de volatiliteit. Houd er rekening mee dat er niet direct een voorspellende waarde vanuit gaat, maar dat het aan de andere kant een deel van de technische analyse is dat juist zorgt voor bevestiging.

 

True Range

De Average True Range is gebaseerd op de True Range. Dit is een ontwikkeling van Welles Wilder, die aan de hand hiervan graag de volatiliteit van een aandeel of een index wilde meten. De True Range staat voor de hoogste absolute waarde van een koers (hoogste koers – vorige slotkoers of laagste koers – vorige slotkoers). Wat dat betreft geeft dit aan in hoeverre de koers op een dag van waarde veranderd, onder invloed van het handelen door de beleggers. U kunt op basis daarvan op zoek gaan naar een aantrekkelijk aandeel waarmee u een goede koerswinst kunt maken.

 

14-daags gemiddelde

De Average True Range is gebaseerd op het gemiddelde van een aantal van deze waarnemingen. Een enkele waarneming zou op toeval gebaseerd kunnen zijn, waardoor het van belang is om goed te kijken naar een reeks van momenten waarop de waarde van de koers veranderde. Over het algemeen wordt er binnen de Average True Range gebruik gemaakt van een gemiddelde over de afgelopen 14 dagen. Die periode geeft een aardige indicatie van wat u kunt verwachten met betrekking tot de volatiliteit. Het blijft echter van belang om er rekening mee te houden dat er vooral een bevestigende waarde van de Average True Range uit gaat.

 

Volatiliteit van aandelen

De Average True Range geeft geen timing signalen af en laat vooral zien hoe het zit met de volatiliteit van een aandeel. Dit biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om na te gaan waar u de stoporders het best kunt plaatsen, om optimaal gebruik te maken van de volatiliteit. Blijf binnen de gemiddelde volatiliteit, aangezien u er daarmee voor zorgen dat u de winst voor het eind van de dag kunt ‘pakken’. Het kan hierbij gaan om winst op basis van long posities in effecten, maar uiteraard ook om een short positie die u besluit in te nemen.

 

Toppen en bodems

De Average True Range kijkt goed naar de toppen en bodems van een bepaald aandeel en kan op basis daarvan wel degelijk een lichte voorspelling afgeven. Het is op basis hiervan mogelijk om een naderende verandering aan te geven. Dat heeft te maken met de kritische waarden die de koers kan aantikken en vervolgens doorbreken. Dit heeft onder andere te maken met de psychologische grenzen waarvan sprake is bij beleggers. Gebruik de Average True Range vooral om na te gaan waar u de stoporders het best kunt plaatsen en houd daarnaast rekening met de lichte voorspellende waarde van dit onderdeel van de technische analyse.

 

Geef een reactie