Waarom blijft de AEX achter?

Waarom blijft de AEX achter bij andere indices?

De AEX AEXontwikkeld zich de laatste tijd minder positief dan een aantal andere indices, ook in Europa. Hoe komt dit en geeft dit aan dat het in Nederland economisch nog niet zo goed gaat? Het klopt dat de economische groei in Nederland zeker niet de grootste in Europa is, maar er is nog sprake van twee andere belangrijke redenen. De AEX is allereerst geen herbeleggingsindex, zoals de Duitse Xetra DAX dat bijvoorbeeld wel is. Daarnaast zorgt de systematiek van de AEX ervoor dat de financiële instellingen die eerder verantwoordelijk waren voor de stijging van de koers van de AEX, er nu voor zorgen dat deze juist wat achter blijft.

Verder zorgen de beperkt positieve ontwikkelingen van de economie in Nederland ervoor dat de AEX zich minder explosief kan ontwikkelen dan de andere beurzen. Op het moment dat bedrijven in Nederland betere cijfers kunnen laten zien is de kans groot dat de AEX wat bij zal trekken en weer meer in de buurt kan komen bij de andere indices van Europa. Tot die tijd is het echter niet zo dat Nederland zwaar achterblijft, een deel van de achterstand heeft de maken met de twee andere redenen.

Ga hier direct beleggen in de AEX!

 

Uitkeren van dividend

De AEX is geen herbeleggingsindex, zoals de Duitse Xetra DAX dat bijvoorbeeld wel is. Dat zorgt er onder andere voor dat de stand van de AEX zal dalen op het moment dat de bedrijven die hier onderdeel van uitmaken dividend uitkeren. Dit zorgt ervoor dat er waarde vanuit de ondernemingen verloren gaat, richting de aandeelhouders die daar op dat moment recht op hebben. Zij profiteren van het uitkeren van dividend. Aan de andere kant heeft de koers van de aandelen hier last van en zorgt dit ervoor dat uiteindelijk ook de AEX als geheel in waarde af zal nemen en een lagere koers laat zien.

 

Systematiek van de AEX

Ten tweede heeft de relatief lage stand van de AEX te maken met de systematiek van AEX. Om in de AEX te kunnen komen kijken we in Nederland naar de handelsomzet. Het gaat om het aantal verhandelde aandelen, vermenigvuldigd met de koers op dat moment. Op die manier ontstaat er een handelsomzet, die bepaalt welke bedrijven er in de AEX terecht komen. Daarnaast gebruiken we voor de weging een index die we vaststellen aan de hand van de beurswaarde. De beurswaarde volgt uit het aantal uitstaande aandelen, vermenigvuldigd met de koers van dat moment. Dit zorgt ervoor dat vooral de populaire aandelen een belangrijke plaats innemen in de weging van de AEX.

 

Financiële instellingen in de AEX

Voor de financiële crisis van 2008 waren het de financiële instellingen die hun aandelen goed aan de man wisten te brengen. Dit zorgde voor een grote populariteit en een belangrijke positieve invloed op de ontwikkeling van de AEX. Na de kredietcrisis zijn het uiteraard precies deze aandelen die het een stuk minder goed doen, waardoor de AEX als geheel daar veel last van heeft. De AEX staat nu dus niet per se lager dan de andere indices, deze stond voor de crisis van 2008 eigenlijk aan de hoge kant.

Ga gewoon beleggen in de AEX

Aandelenkopen.nl geeft het advies om gewoon te gaan beleggen in de AEX. Het is weliswaar zo dat de AEX achter is gebleven op andere indexen, maar hier zitten duidelijke redenen aan vast en in de toekomst is de verwachting dat de AEX weer gaat aantrekken. Het is hieronder direct mogelijk om te beleggen in de AEX.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.