Valuta’s in 2018

Wat gaan valuta’s in 2018 doen?

Beleggen in valutaWe schreven al eerder over de beste aandelen die u in 2018 moet hebben en we zijn eerder ook al ingegaan op de rentemarkten en de grondstoffenmarkten in 2018. In dit artikel geven we onze outlook voor de valuta’s in 2018. Hoe zullen de euro, de dollar, de Britse pond, de Japanse yen en de bitcoin zich gaan ontwikkelen in 2018?

Één ding is zeker, de valutamarkt kan veel invloed op uw beleggingsresultaten hebben. Heeft u bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen, die in dollars staan genoteerd? Als de dollar dit jaar bijvoorbeeld 10% zwakker ten opzichte van de euro wordt, dan worden uw beleggingen omgerekend in euro’s ook 10% minder waard.

Valuta’s kopen/verkopen doet u bij CFD-aanbieder Plus500! *CFD service. 80,5% verliest geld.

 

Euro

In de Eurozone zou dit jaar zomaar flinke politieke onrust kunnen ontstaan. Er zijn verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In elk van deze landen zijn er partijen die tegen de euro zijn en vooral het nationalistische belang voorop willen stellen. Als deze partijen aan de macht komen, is het de vraag of de euro in zijn huidige vorm nog wel kan blijven voortbestaan.

De verschillen tussen Noord- en Zuid Europa worden ook steeds groter. Het noorden staat er goed voor, maar in het zuiden ziet alles er minder rooskleurig uit. Doordat er een gemeenschappelijke munt is, is het voor zwakke landen niet mogelijk om hun munt te devalueren. Zo kunnen ze hun problemen dus nooit echt eenvoudig oplossen. Het is de vraag hoelang deze verschillen nog kunnen worden genegeerd. Het zal dit jaar vast wel allemaal los gaan lopen, maar het lijkt ons niet waarschijnlijk dat de euro sterker gaat worden ten opzichte van andere valuta’s.

 

Dollar

De ontwikkelingen met betrekking tot de dollar zijn erg afhankelijk van wat President Trump doet. Toen Trump tot President werd verkozen, nam de waarde van de dollar snel toe. Flinke investeringen, hogere uitgaven van de overheid, lagere belastingen en een protectionistisch beleid zouden van de VS weer een sterke macht moeten maken.

Trump liet in een interview met de Wall Street Journal weten dat hij de dollar echter te sterk vond worden ten opzichte van de verzwakte Chinese yuan. ”Onze bedrijven kunnen nu niet concurreren met Chinese bedrijven, omdat onze munt te sterk is.” Trump sloot af met ”It’s killing us”. Trump stuurt nu dus aan op een zwakkere dollar en als het aan Trump ligt is pariteit tussen de euro en de dollar nog niet aan de orde.

Een andere grote factor die van invloed is op de dollar, is de stappen die de Fed gaat nemen. De Amerikaanse Centrale Bank gaat naar verwachting meerdere rentestappen in 2018 nemen. De aantrekkende economie en het herstel op de arbeidsmarkt zijn genoeg redenen om de rentetarieven flink te laten stijgen. Feit blijft dat de economie in de VS nu beter draait dan verwacht en dit zal de dollar sterker kunnen maken.

Een zwakkere euro en een sterke dollar zullen ertoe leiden dat valutapaar eur/usd verder richting pariteit zal gaan. We verwachten dat valutapaar eur/usd dit jaar grotendeels rond de 0,95 tot 1,07 zal gaan balanceren
 

Bitcoin

Één van de nieuwste valuta’s is de bitcoin. Deze virtuele munt is de afgelopen jaren erg bekend geworden en veel beleggers zijn actief aan het handelen in deze munt. Experts verwachten dat de bitcoin in 2018 naar de $20.000 kan stijgen. Dit i.v.m. zorgen op de financiële markten over de houdbaarheid van bijvoorbeeld de euro. Stijgende rentes en nieuwe innovaties op het gebied van crypto currencies zouden ook voor extra potentiële stijgingen in de bitcoin kunnen worden.

 

Andere valuta’s

De euro, dollar en bitcoin zijn interessante valuta’s om in te beleggen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende valuta’s. Denk bij andere valuta’s aan de Britse pond, de Russische roebel, de Japanse yen en de Turkse lira. Het worden spannende tijden om te zien hoe deze valuta’s zich zullen gaan ontwikkelen.

 

Geef een reactie