Hoe in te spelen op roodgekleurde beurzen?

Hoe in te spelen op roodgekleurde beurzen?

Short gaanDe aandelenbeurzen zijn dit jaar met verliezen begonnen. Veel koersborden kleurden rood op de eerste handelsdag. Het afgelopen jaar was eigenlijk een teleurstellend beursjaar. Vooral in de laatste drie maanden ging het bergafwaarts met veel koersen. De onrust op de financiële markt wordt o.a. aangezwengeld door de handelsoorlog tussen China en de VS. Evenals de chaotische aanloop naar de Brexit. Allen situaties die druk zetten op de economische groeiverwachtingen. Evenals de ontwikkeling van winst en omzet van bedrijven en dus op de aandelenkoersen.

Open een account bij CFD-aanbieder Plus500!  *CFD-service. 80,6% verliest geld.

   

Roodgekleurde beurzen

De intro van hierboven is geen pretje om te lezen. Als belegger wilt u natuurlijk een positief rendement maken. Hoe zit dat echter wanneer bepaalde beurzen rood kleuren? Bijvoorbeeld wanneer koersen heel erg volatiel zijn en markten waarbij sprake is van een negatieve trend. Reden tot paniek? Wat kunt u als belegger dan doen? Een handige tactiek kan zijn om short te gaan. Beleggers hebben dan een krachtig instrument om alsnog een positief rendement te maken. Hieronder hebben wij de term ‘’short gaan’’ nog even voor u toegelicht.

 

Wat is short gaan?

Simpel gezegd betekent short gaan dat een belegger voorspelt op een waardedaling van het aandeel. De belegger verkoopt de aandelen die niet in bezit zijn. Vervolgens koopt de belegger deze later terug, tegen een lagere prijs. Gevolg? De belegger maakt winst. Om precies te zijn is de winst het verschil tussen de verkoopprijs en de lagere aankoopprijs.

 

Lenen andere partij

Even terugkomend op het bovenstaande. De belegger heeft de aandelen namelijk niet in bezit. Hoe dat precies zit? Het is zo dat de belegger van een andere partij leent. En voor dat lenen wordt een rente betaald. U kent de meest bekende instellingen vast wel die maar al te graag uitlenen. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan een verzekeringsmaatschappij, pensioenfonds of bank.

 

Stap 1: markt kiezen

Allereerst is het belangrijk dat u de markt kiest waarin u wilt beleggen. Heeft u affiniteit met de technologie sector? Denk in dat geval bijvoorbeeld aan de NASDAQ. De afkorting staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. De NASDAQ is een bekende Amerikaanse beurs die vooral aandelen van technologiebedrijven verhandelt. Denk bijvoorbeeld aan grote bedrijven zoals: Google, Apple en Microsoft. Het zijn bedrijven die iedereen kent. Het zijn belangrijke graadmeters voor de toestand in de financiële wereld.

 

Stap 2: strategie bepalen

Al een tijdje daalt de bovenstaande beurs. Na een lange periode van groei, is de markt zich weer aan het corrigeren. Althans, dat is de meest voor de hand liggende reden. Daarom is het alleszins waarschijnlijk dat de hoge aandelenprijzen weer moeten normaliseren. Natuurlijk betekent een dalende trend ook een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Dat verhoogd bij een trade de kans dat de door u gekozen richting ook realiteit wordt. In een grafiek is dan ook te zien dat de trendlijn naar beneden aan het gaan is.

 

Stap 3: inleg bepalen

Met het bovenstaande gaat u dus mee met de dalende prijs. Dat is tenslotte de dominante beweging. U kunt in dit geval short gaan. Dat betekent dan een belegger trade met een hefboom. Simpel gezegd heeft de belegger daarmee meer handelskracht. Bij het short gaan op de NASDAQ is de hefboom 10. Met andere woorden, de inleg is 10 keer meer waard wanneer een belegging gedaan wordt. Laten we als voorbeeld een inleg gebruiken van 250 dollar. Dankzij de hefboom is de totale waarde dan (10×250) 2.500 dollar. De belegger kan met dat bedrag 1 positie kopen waarmee gespeculeerd wordt op een prijsdaling van de NASDAQ.

 

Stap 4: wachten en positie sluiten

Eigenlijk is het wachten tot de prijs voldoende zakt, na het openen van een positie. Het grote voordeel is dat de belegger van tevoren kan instellen dat een positie automatisch sluit wanneer een bepaalde winst is gemaakt. Dat voorkomt verassingen. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om de positie handmatig te sluiten. Bepaal vooraf wat u zelf het prettigst vindt.

 

Positief rendement maken

Dankzij het gebruik van een hefboom kan een positief rendement gemaakt worden bij een dalende koers. Toch is het goed te weten dat de hefboom natuurlijk twee kanten opwerkt. Garanties zijn er tenslotte nooit. Enerzijds neemt de winst met een hefboom sneller toe, anderzijds neemt het potentiële verlies ook toe. Het mag duidelijk zijn dat het om die reden extra belangrijk is dat er goede maatregelen worden getroffen. En wel om de hefboom optimaal te gebruiken evenals de risico’s op een negatieve werking te beperken. Hieronder geven we u nog wat extra tips mee.

 

Extra tips

Nu vraagt u zich wellicht af hoe u het laatste kunt bewerkstelligen. Allereerst is het zaak dat u enkel en alleen handelt met een goede strategie. Denk er dus vooraf goed over na. Structureel winst maken kan enorm verslavend werken. Traden voor de kick vraagt natuurlijk om problemen. Pas daar dus mee op. Bovendien zal er niet altijd winst gemaakt worden. Om eventuele koersschommelingen op te vangen, zult u daarom voldoende saldo moeten hebben om schommelingen op te vangen. Zomaar een dotje doen gaat gegarandeerd voor problemen zorgen.

 

Oefening baart kunst!

We raden u aan eerst te oefenen met short gaan, alvorens u start met echt geld. De ideale manier om daarmee aan de slag te gaan, is door een demo account te openen bij de CFD-broker Plus500. Deze toegankelijke online broker werkt met een hefboom. Met de demo kunt u eerst experimenteren om belegervaring op te bouwen. Hoe? U krijgt de beschikking over duizenden euro’s (fictief) geld. Verschillende handige grafieken en indicatoren geven u technisch inzicht in aandelenkoersen. Is het traden een aantal keer goed gegaan en heeft u een aantal keer winst gemaakt? In dat geval kunt u starten met echt geld. En dat kan al vanaf 100 euro. *CFD-service. 80,6% verliest geld.

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.