Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom de beurzen nog sluiten op zo’n keurige tijd? En wachten alle handelaren echt netjes tot volgende morgen 9 uur om weer aan de slag te gaan op de beurs? Met het internet en mobiele brokers kan men compleet onafhankelijk van tijd en plaats 24 uur door handelen als men dat wil. Het lijkt daarom wellicht wat een vreemd gebruik om in deze tijd nog met openingstijden te werken.
Volgens onderzoek is het een groot deel van de dag uitgestorven op de beurs. Aan het begin en pas weer aan het einde van een beursdag begint het handelsvolume substantieel toe te nemen. Veel handelaren slaan dan vaak ook hun slag. Ook wordt door sommigen gezegd dat angst voor een gebrek aan liquiditeit er aan bijdraagt dat beurzen nog steeds vasthouden aan rigide openingstijden.
Handelsvolume
Maar wat is liquiditeit precies? Aandelen die heel vaak verhandeld worden, en waar dus veel volume is, zijn meer liquide. Deze aandelen zijn makkelijker te kopen en verkopen. Dit komt omdat de kans groter is dat er altijd een koper binnen korte tijd beschikbaar is, aangezien er simpelweg meer handelaren tegelijk handelen. Een tweede effect van een hogere liquiditeit is dat het de spread verlaagt. Dit houdt in dat de biedkoers en laatkoers dichterbij elkaar liggen. Mocht u nog niet helemaal bekend zijn met de spread, onthoud dan dat een lage, kleine, korte -of hoe het ook wordt genoemd- beter is voor uw portemonnee.
Het klinkt aannemelijk. Door alle kopers en verkopers tegelijk bij elkaar te hebben, wordt het kopen en verkopen gemakkelijker, gaat de liquiditeit omhoog, en wordt de spread tussen bied- en laatprijs verlaagd. Bekijk het op deze manier: laten we zeggen dat u graag dingen verzamelt zoals een stripboek of postzegels. Waar gaat u de beste prijs krijgen? Op een conventie of veiling wanneer er duizenden andere verzamelaars zijn, of uw plaatselijke winkel ontdek daar maar eens waar toevallig drie mensen aanwezig zijn.
Vooruitgang
Gelukkig staat de tijd niet helemaal stil op de beurs. Doorlopende handel zoals we het nu kennen is rond 1871 ingevoerd. Daarvoor moesten handelaren in de Verenigde Staten het bijvoorbeeld nog doen met zogenaamde call trading. Bij call trading leest een functionaris een lijst met aandelen voor, die vervolgens door makelaars worden verhandeld. Tegenwoordig kunnen we ons dergelijke praktijken amper meer voorstellen. Met de gigantische aanwas aan flitshandelaren, online trading platforms, market makers en zogenaamde quants is de beurs fundamenteel veranderd.