Wat is de liquide- en illiquide markt?

De liquide en ilLiquide en illiquide marktliquide markt hebben te maken met de effecten die bepaalde transacties hebben op de prijs van een bepaalde onderliggende waarde. We spreken van een liquide markt op het moment dat de markt groot genoeg is, waardoor een bepaalde transactie geen invloed zal hebben op de prijzen. De illiquide markt vertoont wel resultaat op het moment dat er een (grote) transactie plaatsvindt, waardoor het als belegger niet zomaar mogelijk is om deze te doen. Het is als belegger van belang om op zoek te gaan naar een voldoende liquide markt. Dit is voor particuliere beleggers over het algemeen geen probleem, maar grote instituten kunnen wel degelijk te maken krijgen met markten waarin zij niet zomaar vrij kunnen handelen.

Aandelen kopen? Maak hier een account aan!

 

Prijseffect van een transactie

Op het moment dat er een transactie plaatsvindt binnen de markt is het van belang dat dit zo min mogelijk effect zal hebben op de prijs van een bepaalde onderliggende waarde. De prijs is afhankelijk van vraag en aanbod, maar het zouden geen individuele transacties mogen zijn die hier verandering in aan kunnen brengen. Het zou in dat geval namelijk mogelijk zijn om een transactie uit te voeren en op basis daarvan zelf vervolgens voor een nieuwe belegger (long of short) te zorgen. Het is in plaats daarvan wenselijk dat beleggers transacties kunnen uitvoeren wanneer ze dat willen, zonder dat dit een effect zal hebben op bijvoorbeeld de koers van het aandeel, of de waarde van de opties en andere derivaten hiervan.

 

Liquide markt voor beleggers

De liquide markt is het meest interessant voor beleggers. Zij hebben hier de mogelijkheid om de transacties te doen die ze wensen, zonder dat dit invloed zal hebben op de prijs die ze zelf betalen voor een bepaald aandeel, of die anderen betalen op het moment dat ze bepaalde effecten wensen te kopen.

 

Goede prijs voor de transactie

Dankzij een liquide markt heeft u als belegger de mogelijkheid om een goede prijs te ontvangen voor een bepaalde transactie die u wenst te doen. Wilt u uw aandelen in een bepaalde onderneming bijvoorbeeld verkopen, of daar aan de andere kant meer van kopen? Dan zorgt de liquide markt ervoor dat u de waarde van dat moment betaalt en dat dit niet afhankelijk is van de positie die u zelf in wenst te nemen.

 

Valutamarkten

Het verschil tussen liquide en illiquide markten zien we onder andere op het gebied van valuta. De markt voor die van dollars en euro’s is zeer liquide. Een groot aantal landen maken hier gebruik van en handelen hier graag in, waardoor er meer dan voldoende vraag en aanbod beschikbaar is. Een enkele transactie zal in ieder geval geen invloed hebben op de prijs en er daarmee niet voor zorgen dat er schommelingen kunnen ontstaan. Aan de andere kant is de markt voor bijvoorbeeld de Poolse zloty of de munteenheid uit Oekraïne veel minder liquide. Hier is minder vraag naar, waardoor grote transacties van grote invloed kunnen zijn.

Ook binnen de wereld van aandelen zien we verschillen tussen de liquide en de illiquide markt, bijvoorbeeld wanneer we een niet-beursgenoteerde onderneming vergelijken met een onderneming met een notering aan de beurs. Een bedrijf als Koninklijke Olie zorgt voor een liquide markt, omdat het mogelijk is deze aandelen openbaar te verhandelen. Dit geldt niet voor aandelen van een familiebedrijf zonder notering aan de beurs. Er is weinig vraag en aanbod, waardoor het niet zomaar mogelijk is om de aandelen tegen een goede prijs te kopen of te  verkopen, we spreken in dit geval van een illiquide markt.

Begin hier met beleggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.