Wat zijn Utility Tokens en wat kun je hier mee?

2022 belooft een interessant jaar te worden. Na het überbullishe 2021, waarin menig beursrecord werd verbroken, kijkt een oude en nieuwe generatie beleggers tegen een wereld aan waarin de prijzen snel stijgen en spanningen binnen huishoudens en tussen regeringen ieder moment kunnen leiden tot nieuwe crises. De wereldwijde schuldenberg groeit ondertussen minstens zo hard als de waarde van bezittingen.

Analisten, nog steeds ‘high’ van een overdosis steungeld vanuit de overheid, beschouwen die schuldenberg als controleerbaar. Immers, de rentes zijn ultralaag en de vraag naar schuldpapier is groot. Het probleem met schulden is echter – en daarom is krediet een beter woord – als één grote partij ze niet terugbetaalt, dan worden alle andere schuldeisers nerveus en verdwijnt het vertrouwen. Met faillissementen, stijgende rentes of een combinatie daarvan tot gevolg. De Chinese vastgoedmarkt lijkt aan het begin te staan van zo’n vicieuze cirkel.

Ironisch genoeg behoren de overheden tot de grootste schuldenaren en betalen daarvoor nauwelijks rente, hetgeen een groot vertrouwen impliceert. Ook hier geldt: onder beleggers, want burgers stemmen over het algemeen steeds extremer de laatste jaren en het valt niet te verwachten dat het vertrouwen in de overheid zal toenemen in het post-Corona tijdperk.

De situatie die daardoor is ontstaan, is dat het gat tussen inflatie en rente historische groot is, net als het gat tussen de hoogste en laagste inkomens. Dat is geen houdbare situatie.

Digitale munten

Uit de experimenten van centrale banken met digitale munten kan afgeleid worden dat het huidige monetaire stelsel aan vervanging toe is. Politici en centrale bankiers lijken te beseffen dat het beleid van helikoptergeld tot grote problemen heeft geleid, maar schuiven het probleem graag door naar de volgende generatie.

Het is daarom niet verbazingwekkend dat jongeren, die het hardst worden getroffen door inflatie en inkomensverschillen, massaal hun heil zoeken in de cryptovaluta. Crypto’s stijgen harder dan de prijzen van hun iPhones en ze zijn toegankelijk voor iedereen. Bovendien zijn de meeste cryptovaluta, door hun beperkte beschikbaarheid, deflatoir van karakter. De afgelopen jaren werden er duizenden miljarden dollars en euro’s bijgedrukt, terwijl het aantal bitcoins en ethereum dat in omloop komt nauwelijks nog stijgt.

Obscure coins

Waar grote groepen nieuwe beleggers bij elkaar komen, ontstaan ook bubbels. Allerlei obscure coins, die soms alleen bestaan uit een logo van een Japanse hond, trekken miljarden euro’s uit de cryptomarkt. Het is een absurde ontwikkeling, maar niet minder absurd dan de koers van een verlieslatend bedrijf als GameStop of de prijs van een tweekamerappartement in hartje Amsterdam.

Dat wil niet zeggen dat crypto’s als belegging per definitie oninteressant zijn. Een bepaalde groep crypto’s biedt iets dat de meeste andere beleggingen niet bieden: een gebruiksnut. Het gaat hierbij om de zogenaamde utility tokens.

Ethereum

De bekendste utility token is ethereum, kortweg ether (ETH). De ethertokens vertegenwoordigen een totale waarde van circa 400 miljard euro. Een jaar geleden was dit nog 60 miljard. Voor een bedrijf is dit een forse waardering, maar het interessante is: ethereum is geen bedrijf. Het is het belangrijkste ‘smeermiddel’ van de blockchain, belangrijker nog dan bitcoin.

Waar de grotere broer bitcoin vooral wordt gebruikt als investering (en steeds vaker ook als betaalmiddel), wordt ether daarnaast ook gebruikt voor het lanceren van een nieuwe projecten via de blockchain. Bij de meerderheid van de Initial Coin Offerings (ICO’s, een soort IPO’s van crypto), wordt ether gebruikt.

Het aantal nieuwe blockchains, waarmee sneller en goedkoper transacties verwerkt kunnen worden dan via de ethereum chain, neemt snel toe en zo ook het aantal coin offerings en nieuwe utility tokens. Dat biedt kansen voor beleggers die echte spreiding van hun portefeuille nastreven.

Inflatiebestendig

Behalve goud zijn er immers weinig inflatiebestendige beleggingen. Een vat olie in de tuin is voor menigeen geen optie en de huizenprijzen zullen ook niet oneindig doorstijgen als de rente opkruipt. Utility tokens zijn een interessante nieuwe investeringscategorie die twee voordelen combineert: het potentieel op een waardestijging en een daadwerkelijk gebruiksnut.

Het gebruiksnut is in veel projecten overigens nog niet geheel duidelijk, maar daar komt snel verandering in. Niet voor niets is de oprichter van beleggen.com betrokken bij de lancering van een Token of Expertise, een utility token met als gebruiksnut het afnemen van diensten van allerlei beleggingsexperts. De use case van deze token is simpel: door het gebruik ervan kunnen beginnende beleggers goedkoop en eenvoudig expertise inwinnen en tegelijkertijd is het een meetinstrument voor de expertise zelf. Alles eerlijk en transparant via de blockchain.

Net als andere tokens kan ook deze token na introductie in waarde stijgen. Als de inflatie wereldwijd verder toeneemt is dat geen onwaarschijnlijk scenario. Steeds meer mensen realiseren zich immers dat ze beter iets kunnen bezitten waarvan de hoeveelheid stabiel is, in plaats van een valuta waarvan er steeds meer nodig zijn om het systeem in stand te houden.

Meer informatie: www.tokenofexpertise.com

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

maart 26, 2024

Met de groeiende populariteit van streamingdiensten zoals Spotify, streven veel artiesten ernaar om hun muziek te laten opvallen en een groter publiek te bereiken.

maart 25, 2024

Cryptocurrency heeft de financiële wereld stormenderhand veroverd, met zijn revolutionaire technologieën en potentieel voor disruptie. In deze dynamische en snel evoluerende sector is het