Volkswagen aandelen kopen?

Volkswagen AG is een autofabrikant die internationaal erg goed opereert. Het is de grootste autofabrikant in Europa en als er op wereldwijde schaal wordt gekeken is het de vierde in de wereld. Binnen Europa heeft deze autogigant een marktaandeel van 18,9%. Wereldwijd is Volkswagen goed voor zo’n 9,1% van de gehele auto-industrie.

Volkswagen is in Berlijn opgericht op 28 mei 1937. Adolf Hitler wilde zuinige gezinsauto’s laten produceren. Volkswagen werd de autofabrikant die deze doelstelling moest realiseren. Al in de eerste jaren na de oprichting wist Volkswagen goed te scoren. De autofabrikant wist hard te groeien en profiteerde flink van de aantrekkende Duitse economie. Aan het einde van de oorlog verloor Volkswagen veel belangrijke fabrieken en kantoren. Na de wederopbouw is het alsnog helemaal goed gekomen met deze autofabrikant. 

Momenteel bezit de autofabrikant over een breed arsenaal aan automerken. Denk hierbij onder andere aan: Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Porsche, Skoda, Seat en nog een aantal andere merken. De Volkswagen Group is dus ontzettend belangrijk in de automobielindustrie.

Volkswagen aandelen

 

4.5/5

Grootste en meest bekende handelsplatform ter wereld

Cijfers van Volkswagen

Volkswagen heeft zo’n 626.700 medewerkers. Dit schokkend hoge aantal mensen zorgt er uiteraard ook voor dat dit concern enorme omzet- en winstcijfers weet te realiseren. Volkswagen behaalde in 2017 een omzet van €228,27 miljard. De nettowinst kwam uit op €11,17 miljard. De cijfers zien er rooskleurig uit en met een aantrekkende Europese en wereldwijde economie is het zeer waarschijnlijk dat de cijfers de komende jaren alleen nog maar verder zullen verbeteren.

Als u interesse heeft om deze aandelen te kopen, is het goed om naar een aantal belangrijke aspecten te kijken. Een hele belangrijke maatstaf is de koers/winstverhouding. De koers/winstverhouding wordt berekend door de koers van het aandeel te delen door de winst die in het betreffende boekjaar werd gerealiseerd. In 2017 wist Volkswagen een winst per aandeel van €22,- te realiseren. Op een koers van €168,- betekent dit dat het concern een koers/winstverhouding van 7,63 heeft.

Een koers/winstverhouding van 7,63 is laag en het betekent kort gezegd dat u uw geld in 7,63 jaar volledig kunt verdubbelen. Op basis van deze gegevens is Volkswagen dus een interessante koopkandidaat. We moeten echter wel onthouden dat er een reden is dat de koers/winstverhoudingen van autofabrikanten op dit moment laag staan. Deze reden heeft te maken met verschillende schandalen die de afgelopen jaren in de publiciteit zijn gebracht. Sommigen vrezen dat er binnenkort nog een aantal claims worden uitgesproken die autofabrikanten zoals Volkswagen meerdere miljarden kunnen gaan kosten.

Voor meer financiële gegevens, is het mogelijk om naar de Investor Relations pagina van Volkswagen te gaan. Het is zeker een aanrader om daar de strategie 2025 door te nemen.

Volkswagen crisis

Op 21 september 2015 crashte de aandelen hard. De autofabrikant gaf toe dat er jarenlang is gesjoemeld met Amerikaanse milieuregels. Het bedrijf verloor ruim €16 miljard aan waarde op die dag. Volkswagen moet nu waarschijnlijk een boete van €33.000,- per auto (waarmee geknoeid is) betalen. In totaal kon het gaan om een boete van €16 miljard. Het was de vraag of Volkswagen van deze klap kon herstellen en of er permanente schade was ontstaan.

We zijn nu meerdere maanden verder en de aandelen zijn eigenlijk goed gestabiliseerd. De aandelen zitten nog niet op het niveau van voor de crisis, maar doen het wel redelijk. We gaan zien wat de toekomst voor Volkswagen gaat brengen. Het zal hoe dan ook nog meerdere jaren duren voordat het vertrouwen weer is hersteld.

Als aandeelhouder is het verstandig om u goed te verdiepen in de liquiditeit en de solvabiliteit van de onderneming. De problemen bij Volkswagen zullen ook sowieso goed uitpakken voor andere autogiganten zoals Peugeot Citroën, Fiat, BMW, Renault etc. Het kan als belegger dus slim zijn om eens te kijken of deze bedrijven u iets te bieden hebben. Een mooi koers- en dividendrendement is altijd mooi meegenomen nietwaar? Bekijk ook de onderstaande video over het schandaal.

Hoe kunt u Volkswagen aandelen kopen?

Het is bij de CFD broker Plus500 mogelijk om te handelen in deze aandelen. De broker biedt de belegger ontzettend veel mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te handelen met een levenslange demo-account. Experimenteer dus volop met Volkswagen aandelen en oefen met de fluctuaties in de markt. Als u met echt geld wilt beleggen, is dat uiteraard ook mogelijk. Geld storten is eenvoudig, maar er moet wel minimaal €100,- worden gestort. Dit bedrag is gelukkig wel laag vergeleken met andere brokers. Wist je dat sommige vermogensbeheerders een minimale inleg van €100.000,- eisen? Het is hieronder direct mogelijk om te beleggen in deze aandelen! *CFD service. 76,4% verliest geld