René Today over aandelen kopen voor beginners

We merken dat steeds meer mensen met hun geld aandelen willen kopen voor beginners. In een gesprek met René van renetoday.nl bespreken we de toestroom van nieuwe particuliere beleggers sinds 2020. Welke invloed hebben zij op de financiële markt en welke risico’s halen ze zich potentieel op de hals?

Allereerst, wat is René Today?

René Today is een site over beleggen in aandelen, ETF’s en cryptomunten. Je vindt hier op data gebaseerde vergelijkingen en how-to artikelen die het investeren in financiële producten overzichtelijker en gemakkelijker maken.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik (René) ben een particuliere belegger die zijn ervaring en kennis graag deelt met anderen. Toen ik 10 jaar geleden begon met beleggen ging dit namelijk niet zonder slag of stoot. Sindsdien heb ik veel geleerd over hoe ik wel en niet moet beleggen in diverse assets. Beginnen met beleggen is dus één ding, succesvol beleggen in een tweede. In mijn artikelen deel ik mijn manieren om kansen in de markt te ontdekken en hoop ik nieuwe beleggers te behoeden voor de bekende valkuilen.

Waarom zijn er zoveel nieuwe particuliere beleggers bijgekomen?

Ik denk dat dit twee oorzaken heeft. Ten eerste was er in maart 2020 een kortstondige beurscrash nadat de COVID-pandemie uitbrak. Mensen die nog niet belegden werden door beleggende vrienden en familie getipt om deze kans in de markt te benutten. Ten tweede bleef de effectieve rente gestaag dalen waardoor sparen weinig zin had. Beleggen werd als alternatief gepromoot door neo brokers en influencers. Dit heeft mensen o.a. overtuigd om te beginnen met beleggen.

Wat wil je deze beginnende beleggers meegeven?

Allereerst mag ik als particulier geen financieel advies geven. Wel kan ik mijn in het verleden gemaakte fouten delen, zodat anderen beter op hun hoede zijn. Tegen iedereen die aandelen wil kopen voor beginners zeg ik op René Today dat er tal van zaken zijn waar je op moet letten voordat je je eerste Euro investeert. Denk aan het niet impulsief kopen van een reeds sterk gestegen aandeel tot het goed spreiden van je portfolio en het beperken van het aantal transacties dat je maakt. Dit zijn stuk voor stuk fouten die ik zelf ook ooit maakte en waar ik veel van geleerd heb.

Hoe moet je volgens René Today beginnen met aandelen kopen?

Eerlijk gezegd vind ik dat je niet moet beginnen met aandelen, maar met ETF’s. Ik denk dat de meeste particuliere beleggers onder de streep beter af zijn met een solide ETF, dan met het speculatief beleggen in aandelen. Uit onderzoek (bron) is namelijk gebleken dat slechts 6% van de (professionele) belegger de markt (S&P500) weet te verslaan. Dit betekent dat 94%(!) van de beleggers het slechter doet dan de markt. Je kunt ‘de markt’ kopen middels een ETF zoals VUSA van VanGuard. Wil je naast de VS een groter deel van de wereldeconomie als ETF volgen, dan is er ook nog VWRL.

Moeten beginners dan helemaal geen aandelen kopen volgens jou?

Iedereen moet natuurlijk doen wat hij/zij wil, maar met deze informatie in het achterhoofd kun je je afvragen of dat wel nodig is. Je houdt zo ook meer tijd over om andere leuke dingen te doen. Mijn reden om toch aandelen te kopen, die ik deel op René Today, is dat je hiermee je totaalrendement potentieel kunt verhogen. Ik doe dit met slechts een klein deel (5%) van mijn portfolio. Mocht het misgaan, dan is de schade relatief beperkt. Handelen in aandelen blijft namelijk een speculatieve activiteit en niemand weet zeker wat een aandeel morgen, volgende maand of volgend jaar gaat doen. Er is daarnaast ook altijd een kans dat er fraude of een schandaal rondom het onderliggende bedrijf komt bovendrijven. Je weet dit niet van te voren en je kunt dit niet voorspellen.

Heeft René Today tips voor beginners over aandelen om in te beleggen?

Losse aandelen ga ik niet aanbevelen. Ik kan wel met je delen waar ik op let, voordat ik een aandeel koop. Allereerst kijk ik naar de achterliggende markt in een specifiek land (meestal Amerika of Nederland). Is er sprake van economische groei en dus een stijging in bruto binnenlands product (bbp), en verwacht men dat deze stijging doorzet, dan vind ik groeiaandelen meestal interessant. Denk aan technologiebedrijven die nog (net) geen winst maken, maar waarvan het bruto inkomen jaarlijks wel met minstens 20% stijgt. Bij een zwakker wordende economie verschuif ik mijn focus meestal naar bedrijven die actief zijn met goederen en grondstoffen, zoals goud, olie, graan, koffie, etc. Denk aan supermarktketens, logistieke bedrijven en goud/zilvermijnen. Als ik een interessant aandeel gevonden heb, vergelijk ik de koerswinstverhouding, prijs/sales-ratio, guidance en schulden met concurrenten. Ten slotte probeer ik het aandeel onder de MA200 (gemiddelde prijs over 200 dagen) te kopen. Lukt dit niet, dan definieer ik meestal een koopzone.

Klinkt dit niet als abracadabra voor beginnende investeerders?

Misschien wel, maar het is cruciaal dat je je als beginner dit soort termen aanleert en zelf gedegen onderzoek doet. Wil je daadwerkelijk succesvol beleggen, dan moet je weten wat en waarom je een aandeel koopt. Het klakkeloos volgen van derden is risicovol en resulteert vaak in een teleurstelling. Een andere tip die ik op René Today deel m.b.t. het beleggen in aandelen voor beginners: verdiep je je alleen in bedrijven die een product of service aanbieden waar je zelf verstand van hebt. Dit maakt het analyseproces niet alleen sneller maar ook leuk en gemakkelijker.

En hoe denk je over Bitcoin en andere cryptomunten?

Ik vind de onderliggende blockchain-technologie van Bitcoin revolutionair en denk dat deze op termijn een impact zal hebben op alle sectoren. Qua investering behandel ik Bitcoin en andere cryptomunten met een toepassing als een ‘technologieaandeel’. Hoe je het ook wendt of keert, een cryptomunt is gewoon software. Ik vind het belangrijk om dit feit niet te vergeten en het als zodanig te blijven interpreteren. Koop je bijvoorbeeld Ethereum, dan koop je in essentie een technologie-netwerk dat enorm groeit. Als investeerder kun je dit best vergelijken met Facebook in zijn vroege jaren. Dat was ook een sterk groeiend technologie-netwerk, weliswaar met een andere toepassing en doel. Dit zie je ook terug in de markt. Je ziet dat grote investeerders crypto’s beschouwen als ‘risk on’ tech-assets. In een rooskleurige markt veren ze op met technologie-aandelen en tijdens zwakke economische vooruitzichten dalen ze weer.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2024

Polkadot, een innovatieve blockchain gecreëerd door Gavin Wood, een mede-oprichter van Ethereum, heeft snel een prominente plek ingenomen in de wereld van gedecentraliseerde technologie.