TomTom aandelen

Wilt u TomTom aandelen kopen?

TomTom aandelenTomTom NV is opgericht in 1991 en is Europa’s grootste navigatiefabrikant. TomTom is gedurende een periode erg belangrijk geweest op de Nederlandse beurs, maar kwam na verloop van tijd in zwaar weer te zitten. Momenteel staat TomTom in de AMX index. Er werken ongeveer 3600 mensen bij deze onderneming. TomTom houdt zich bezig met navigatie en alles dat hiermee te maken heeft. De merknaam is erg groot, de meesten weten wat een TomTom is en zeggen zelfs niet navigatiesysteem, maar TomTom.

De TomTom is een van de meeste invloedrijke uitvindingen allertijden. Er is na de start van het bedrijf veel gebeurt. Er hebben veel nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden. Het bedrijf heeft veel goede jaren gehad, maar daarnaast ook minder goede jaren. Toch heeft TomTom een aantal bedrijven kunnen overnemen. Meer weten over het kopen van TomTom-aandelen? We vertellen u graag meer

Koop en verkoop hier direct TomTom aandelen! *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Over TomTom

TomTom werd opgericht in 1991. Het bedrijf is uitgegroeid van een in Nederland gevestigd startup tot een wereldwijd en toonaangevend merk binnen de technologie. TomTom is begonnen met het ontwikkelen van software voor B2B mobiele applicaties en persoonlijke digitale assistenten voor de consumenten. Niet lang na de oprichting werd TomTom de marktleider in de software met navigatietoepassingen. Voorbeelden zijn Routeplanner en Citymaps.

Met het lanceren van de TomTom Navigator in 2002 konden klanten in heel Europa voor het eerst gebruikmaken van een betaalbare en gebruiksvriendelijke navigatie oplossing. Alleen er waren meer eisen vanuit de markt. Een jaar later werd duidelijk dat er een sterke vraag was naar een all-in-one navigatieapparaat. Het apparaat moest o.a. draagbaar zijn. Zo werd de Portable Navigation Device (afgekort PND) ontwikkeld. En dat werd een groot succes!

 

Consumentenvraag

De consumentenvraag nam enorm toe. Niet alleen in Europa, maar ook in Noord-Amerika. Na de lancering van de PND zijn er in elf jaar tijd al meer dan 78 miljoen TomTom PND’s verkocht in ruim 40 landen. De PND werd het snelst verkochte toestel voor consumenten technologie. Het bedrijf maakte een enorme sprong vooruit. Voor miljoenen bestuurders werd de PND van TomTom de meest betrouwbare reisgenoot. De kans is groot dat u er zelf ook een heeft.    

TomTom heeft zich in de daaropvolgende jaren verder ontwikkeld en nieuwe producten gemaakt. Ze zijn zich zowel op de particulieren (B2C aka Business to Consumer) als de bedrijven (B2B aka Business to Business) gaan richten. In 2013 werd het assortiment verder uitgebreid met sporthorloges. Met de lancering van de TomTom Bandit actiecamera in 2015 was de eerste actiecamera met een ingebouwde mediaserver te verkrijgen. In enkele minuten konden video’s gemaakt en gedeeld worden.

Met de overname van Datafactory, Applied Generics en TeleAtlas deed TomTom een slimme zet. Het bedrijf groeide wereldwijd uit. TomTom slaagde erin om een toonaangevende leverancier te worden van oplossingen voor wagenparkbeheer en voertuigtelematica. Aan het einde van 2015 lukte TomTom het om in 605.000 auto’s een basis te installeren.

 

TomTom vandaag de dag

De software en navigatie technologieën van TomTom zorgen vandaag de dag voor honderden miljoenen applicaties wereldwijd. Het gaat om locatie gebaseerde producten, technologie om kaarten te maken en ingebouwde automotive navigatieoplossingen; persoonlijke en innovatieve navigatieapparaten, apps, geavanceerd telematicaparkbeheer en verbonden autodiensten.

TomTom blijft de toekomst verder vormgeven en zal blijven vooroplopen als het gaat om autonoom autorijden, slimme mobiliteit en slimmere steden. Het zijn onderwerpen die in de toekomst steeds belangrijker zullen worden. Momenteel worden de producten van TomTom aan klanten op verschillende markten verkocht. Dagelijks bereiken de TomTom producten meer dan 800 miljoen mensen ter wereld.          

 

Cijfers van TomTom

Kijkend naar de cijfers van TomTom, is er een daling te zien in de omzet en nettowinst. De omzet daalde met 8,5% ten opzichte van 2016. Dit komt mede doordat de inkomsten uit de consumentenmarkt terug waren gelopen. Ook werd er in 2017 verlies geleden door de overname van de Duitse startup Autonomos. Daarentegen kon dat deels worden gecompenseerd met de opbrengsten uit de dienstverlening aan bedrijven.

In de toekomst zal er een verdere focus gaan naar de dienstverlening aan bedrijven, aldus topman Harold Goddijn. Hier zit nog een behoorlijke groei in, zo zijn de verwachtingen. Het bedrijf zal zich meer gaan richten op de B2B. De topman gaf ook aan dat TomTom bezig is een softwarebedrijf te worden.   

Doordat de winst nog niet op een hoog niveau ligt, is de waardering van TomTom erg hoog. De koers-/winstverhouding komt met 83,3 uit op een erg hoog en ongezond cijfer. Analisten en professionals geven ondanks deze koers-/winstverhouding toch een koopadvies voor TomTom. De reden hiervoor is dat TomTom goed bezig is met een reorganisatie. Een groot gedeelte van de omzet wordt nu niet meer behaald door navigatiesystemen. Het kan nu dus ondanks de hoge koers/winst verhouding alsnog interessant zijn om deze aandelen te kopen.

 201520162017201820192020
Omzet1 007987903807799835
Nettowinst18,312-20426,445,461,6
Koers/winst verhouding145171-9,4983,342,933
Winst per aandeel ( € )0,080,05-0,870,10,190,25
 

TomTom aandelen

In het jaar 2007 behaalde TomTom een koers van maar liefst €53, -, dit bleek iets teveel van het goede te zijn en de koers is dan ook gigantisch gedaald. In 2009 werd het dieptepunt bereikt met een koers van ongeveer €2, -. Door gratis aanbieders van navigatie zoals Nokia en Google, staat het aandeel van TomTom flink onder druk. Er waren speculaties van een overname door Apple, maar deze speculaties zijn later weer weggeëbd. Sinds 2009 is TomTom weer enigszins teruggekomen. De onderneming blijft vechten voor haar positie en het is dan ook goed om te zien dat er alles aan wordt gedaan om winstgevend te blijven. In 2015 slaagde TomTom erin om in aandelenkoers te verdubbelen. De prijs van TomTom aandelen ging van €5,50 naar €11,80. Als belegger had u dus goede rendementen kunnen behalen als u deze aandelen in uw portefeuille had. Pas geleden wisten wij ook een leuke winst te maken door TomTom aandelen te kopen.

winst-op-tomtom-aandelen

 

Hoe kunt u TomTom aandelen kopen?

Het kopen van TomTom-aandelen kan interessant zijn. Wij helpen u graag om dit op eenvoudige wijze te kunnen doen. Actief handelen kan een slimme keuze zijn, aangezien de koers nu vrij laag is. Een stijging kan worden meegepakt en zodra het fonds weer inzakt, kunt u de aandelen weer verkopen. Uiteraard beslist u hierin ten alle tijden zelf wat het beste is. Beleg alleen met geld wat u kunt missen. Een goede nachtrust is wel zo prettig.

Binnen enkele minuten kunt u al meedoen met handelen in TomTom aandelen. Dit kan simpelweg door een account aan te maken bij een broker. Met de CFD-broker Plus500 kunt u eenvoudig handelen in de TomTom-aandelen. Op dit moment kost een TomTom-aandeel 8,24 euro. Een prijs die toch wat ondergewaardeerd is. Dat kan een reden zijn om TomTom aandelen aan te schaffen. Doordat ze in euro’s genoteerd zijn, loopt u bovendien geen valutarisico.  

Lees u van tevoren goed in met de jaarrekening van TomTom. Zo kunt u de beste strategie bepalen. Verdiep u ook zeker in de kwartaalcijfers en analyseer het management. Weet u ook hoe de concurrenten van TomTom ervoor staan? Ga bijvoorbeeld eens na wat de navigatiespecialist Garmin doet. Zo heeft u het huiswerk helemaal op orde! Interesse om TomTom-aandelen te kopen? Doe het op een verstandige manier en maak gebruik van de technische– en fundamentele analyse.

 

Geef een reactie