Kun je aandelen kopen met een letselschadevergoeding?

De Europese bank heeft de rente nog een keer verhoogd naar 4% om de inflatie terug te dringen. De hypotheekrente stijgt ook, maar de spaarrente blijkt achter. Daarom is investeren in aandelen nog steeds aanzienlijk lucratiever. 

Investeren in aandelen doen wij in de regel met geld dat wij niet op korte termijn nodig hebben. Bijvoorbeeld met spaargeld omdat wij door de lage rente en de hoge inflatie ons spaargeld zien verdampen. Met het rendement dat wij kunnen verdienen op de aandelen proberen veel mensen de inflatie te compenseren. Verlies je een beetje met de aandelen en je hebt het geld niet direct nodig, dan merk je hier niet veel van in jouw portemonnee.

Maar wat nu als je een letselschadevergoeding ontvangt? Kun je hiermee ook aandelen kopen of kun je het beter op de spaarrekening zetten? Om hierop een antwoord te geven is het van belang dat wij weten wat letselschade nu eigenlijk is en waarvoor een letselschadevergoeding bedoeld is.

Wat is letselschade? 

Stel u raakt betrokken bij een kettingbotsing omdat iemand te laat ziet dat er een file op de snelweg is. Het gevolg is dat u nekklachten heeft en als gevolg hiervan niet kunt werken. Ook gaat u naar de neuroloog voor advies, wordt er een röntgenfoto gemaakt en gaat u op advies van de revalidatiearts uiteindelijk naar de fysiotherapeut. Als gevolg van de aanrijding heeft u tijdelijk minder inkomen en maakt u medische kosten, namelijk het verplicht eigen risico en de kosten van de fysiotherapeut. U lijdt dan als gevolg van het ongeval schade. Dit wordt letselschade genoemd.

Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?

Vaak gaat het snel weer beter met een letselschadeslachtoffer. Er zijn wel kosten gemaakt, zoals medische kosten, reiskosten en kosten voor hulp in het huishouden, maar deze zijn beperkt. Het salaris is vaak doorbetaalt of is er sprake van beperkte inkomensschade. Tenslotte is er recht op smartengeld en gaat iemand weer verder met zijn leven. De meeste letselschadevergoedingen bedragen dan tussen de € 2500,00 en € 25.000,00 en betreffen met name reeds geleden schade en geen of slechts in beperkte mate toekomstige schade.

Het letselschadeslachtoffer zal de vergoeding meestal niet meer nodig hebben, omdat de kosten al betaald zijn. Maar wat nu als er sprake is van toekomstige schade?

Gaat het om een lage schade, bijvoorbeeld bij een kleine wond na een hondenbeet, dan kun je met de beperkte schadevergoeding best aandelen kopen, het financiële risico is klein. Maar wat nu als er toekomstige schade in het spel is?

Is het verstandig om aandelen te kopen van een letselschadevergoeding?

Stel bijvoorbeeld dat iemand aan een verkeersongeval of ongeluk op het werk ernstig en blijvend letsel overhoudt. Hierdoor is er sprake van volledige arbeidsongeschiktheid en is er veel hulp nodig. Bijvoorbeeld in het huishouden, maar ook voor onderhoud van het huis en zelfs voor verzorging thuis. De schade kan dan enorm oplopen. Daarnaast is er niet meer alleen sprake van geleden schade, maar ook van toekomstige letselschade. Is het dan verstandig om aandelen te kopen van de schadevergoeding? 

Is het nu wijsheid om met een letselschadevergoeding aandelen te kopen. Aan de ene kant heb je een vergoeding voor toekomstige schade niet direct nodig. Maar nodig heb je deze vergoeding uiteindelijk wel! Het is dus wel een risico, daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren als er sprake is van een hoge letselschadevergoeding die ziet op toekomstige letselschade. Daarom adviseren wij u ook om altijd advies in te winnen van een financieel expert. Deze zal u uitleggen wat de risico’s zijn van aandelen en kan het risico ook voor u spreiden. De kans op een hoog rendement op uw aandelenportefeuille is dan groter.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

april 7, 2024

In de wereld van cryptocurrencies is het essentieel om te begrijpen hoe je je digitale activa veilig en efficiënt kunt beheren. Als je betrokken