Kan Big Tech een Comeback maken?

In de tweede week van november dit jaar kende de Nasdaq 100 index, die de prestaties weergeeft van veel van de grootste bedrijven in de big tech, zijn beste week sinds november 2020. Sommige analisten verwachten dat dit zal aanhouden en vestigen hun hoop op betere inflatiestatistieken, tragere verhogingen door de Fed en een hernieuwde vraag naar techproducten. Anderen zijn voorzichtiger en wijzen op het feit dat de vraag naar elektronica nog steeds op een laag pitje staat en dat een recessie volgend jaar onvermijdelijk kan zijn. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat de economie als geheel, buiten de technologiesector, de productiviteit ziet afnemen. Pandemische lockdowns stimuleerden de techsector, evenals jaren van lage rente, maar toen de normale levensroutines in 2021 weer hun intrede deden, verzwakte de vraag.

De golven van ontslagen bij Twitter, Meta en anderen in november kunnen te maken hebben met te hoge investeringen, zoals Meta CEO Mark Zuckerberg lijkt te geloven, maar “de ontslagen zijn een symptoom van dat productiviteitsprobleem, niet alleen van overinvestering”, suggereert Allison Schrager van Bloomberg.

Laten we eens nader bekijken hoe enkele van de grote techspelers het tot nu toe hebben gedaan, en wat we in 2024 kunnen verwachten als het gaat om aandelenkoersen.

Nvidia

Amerikaanse halfgeleideraandelen, waaronder Nvidia, beleefden een opleving tussen half oktober en half november, ook al was de vraag zwak. Nvidia-aandelen wonnen in die periode ongeveer 50%, hoewel ze nog steeds 43% lager bleven voor het jaar. Eén factor was het vooruitzicht van een betere relatie tussen de VS en China. De VS hadden beperkingen opgelegd aan de halfgeleiders die naar China mochten worden gestuurd, wat nog steeds een zware last was voor de fabrikanten, maar de chip van Nvidia paste in de nieuwe regels.

Naast tegenwind op macro-economisch vlak wordt Nvidia ook geconfronteerd met een tragere omzetgroei. James Abate van Centre Asset Management suggereerde dat “Als we in een recessie terechtkomen, dan zal de volgende fase een verslechtering van de inkomsten zijn, en het zou niet abnormaal zijn om verdere zwakte in Nvidia te zien”.

Intel

Het bedrijf dat al tientallen jaren domineert in de chipindustrie, vecht tegen de zwakke vraag naar pc’s, waar de helft van zijn omzet vandaan komt. Het bedrijf heeft hierop gereageerd door het personeel in te krimpen en minder geld te steken in nieuwe fabrieken. De CEO wil concurreren met bedrijven als Samsung Electronics bij het maken van halfgeleiders voor andere chipbedrijven, en hij wil ook nieuwe productieprocessen introduceren. Vooruitkijkend: “We liggen volledig op schema”, benadrukt vice-president Ann Kelleher.

Amazon.com

Begin november verwees Matt Maley van MIller Tabak naar wat Fed-chef Jerome Powell zei “langer en hoger is niet goed voor techaandelen”, verwijzend naar Powells plannen om de rente hoog te houden. De aandelen Amazon verloren maar liefst 4,8% en Alphabet en Microsoft daalden beide met meer dan 3%. November eindigde als vierde opeenvolgende maand in het rood voor Amazon-aandelen, die 5,8% verloren, wat de verliezen voor het jaar op 42% bracht.

December begon beter met een eendaagse sprong van 4,5% voor het aandeel, wat CEO Andy Jassy verraste, die aanvankelijk dacht dat de feestdagen zouden tegenvallen. Consumenten gaven 11,3 miljard dollar uit op Cyber Monday, een verbetering van 5,8% ten opzichte van vorig jaar. “Consumenten geven uit, maar ze zijn voorzichtig met het oprekken van hun dollar”, zei Jassy. Het bedrijf heeft te maken met vertragende groei in meer dan één van zijn segmenten en verwacht daarom tot in 2024 door te gaan met personeelsinkrimpingen.

Netflix

De inflatie heeft het besteedbare inkomen van consumenten, dat ze nodig hebben om te betalen voor videostreamingdiensten, weggebrand, zodat het aandeel Netflix in mei van dit jaar maar liefst 72% verloor. Tussen toen en december veerde het aandeel echter met 84% op (waardoor het nog steeds 49% lager stond in vergelijking met een jaar eerder). De aanpak van Netflix bestond erin het delen van wachtwoorden aan banden te leggen en klanten een betaalbaarder, met advertenties gefinancierd videoplan aan te bieden. “Wij denken dat dit aanbod tractie zou moeten kunnen krijgen bij consumenten”, zei Mark Mahaney van Evercore ISI begin december. De beurskoersen van Netflix gaan momenteel echter nog steeds neerwaarts en het zal interessant zijn om te zien of de nieuwe plannen in 2024 enig effect hebben.

Het vooruitzicht

Het valt nog te bezien of de technologiesector zich volgend jaar kan opmaken voor een duurzaam herstel en of de economie de recessiezorgen van zich af kan schudden. De recente inzinking in de technologiesector zou slechts een correctie kunnen zijn in een overgewaardeerde markt, of misschien iets langdurigers en meer wijdverspreid. Bij de aandelenhandel in grote technologiebedrijven in de vorm van CFD’s is het essentieel om de prestaties van het bedrijf in de gaten te houden, die de aandelenkoersen kunnen beïnvloeden en zowel kansen als risico’s kunnen bieden voor geïnformeerde handelaren.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

Apps (tiktok)

mei 8, 2024

Op TikTok is het vergaren van likes een cruciale factor voor het succes van contentmakers. Het verkrijgen van meer likes is niet alleen een