Is Bitcoin vals geld?

Critici hebben voortdurend de vrees geuit dat Bitcoin een bubbel is die snel zal barsten. Ontdek de waarheid over Bitcoin. 

Veel critici beweren dat cryptomunten speculatieve activa zijn, die de stabiliteit van de wereldeconomie bedreigen. Volgens hen vormen Bitcoin en andere cryptomunten een bedreiging voor fiatvaluta en moedigen ze een breed scala aan illegale financiële activiteiten aan, waaronder het witwassen van geld en fraude. Andere critici hebben Bitcoin ook beschreven als een luchtbel die uiteenspat met ernstige financiële risico’s.

Hoewel deze kritiek de adoptie van Bitcoin heeft vertraagd, blijft het de meest prominente cryptomunten. Bitcoin krijgt steeds meer erkenning en acceptatie ver buiten de financiële wereld. Veel organisaties en particulieren gebruiken nu Bitcoin om wereldwijd te betalen voor verschillende goederen en diensten.

Institutionele beleggers, marketmakers en traders gebruiken Bitcoin om crypto- en fiatvaluta’s te verhandelen. Veel bedrijven hebben enorme Bitcoin-reserves opgebouwd om hun investeringen te diversifiëren en zich in te dekken tegen inflatie. Waarom denken sommige mensen dan nog steeds dat Bitcoin nepgeld is? In het volgende artikel worden de belangrijkste elementen belicht die Bitcoin onderscheiden van vals geld.

Bestand tegen vervalsing

Nepvaluta’s zijn vervalsingen die het originele door de centrale bank uitgegeven fiatgeld nabootsen. Bitcoin is echter een digitale munt waarvan de toegankelijkheid en het gebruik beperkt zijn tot de online ruimte. De enige manier om Bitcoin te vervalsen is door dubbel uit te geven, waarbij hetzelfde token voor twee verschillende transacties wordt gebruikt.

Het Bitcoin-netwerk heeft echter speciale maatregelen die dubbel uitgeven praktisch onmogelijk maken. Het manipuleren van Bitcoin-transacties zou betekenen dat 51% van het netwerk gehackt moet worden, wat een overweldigende inspanning, geld en rekenkracht vereist. Dat maakt de aanval hoogst onwaarschijnlijk.

Het digitale grootboek van de blockchain is de eerste verdediging van Bitcoin tegen malafide actoren. De blockchain verifieert en valideert alle Bitcoin-transacties op een versleuteld digitaal grootboek. De gevalideerde gegevens zijn onomkeerbaar, waardoor het onmogelijk is voor gebruikers om transacties te annuleren of dezelfde tokens twee keer te gebruiken. Net als een immediate edge die crypto-prijsbewegingen volgt, houdt blockchain een duidelijk overzicht bij van alle Bitcoin-transacties die door het netwerk stromen.

Vaste voorraad

Vals geld is niet onderworpen aan overheidsvoorschriften of het beleid van centrale banken. Criminele ondernemingen zijn de enige bewaarders en besluitvormers, en regelen de aanvoer van vals geld op basis van hun individuele behoeften. In hun ogen draagt het produceren van meer valse valuta bij tot een hogere winstgevendheid. Zij zijn dus geneigd om zoveel mogelijk valse munten te maken.

Bitcoin is ook een gedecentraliseerde munt zonder centraal bestuur. De aanvoer en de circulatie ervan zijn echter strikt afhankelijk van de onderliggende protocollen. Bitcoin heeft een vaste reserve van slechts 21 miljoen tokens, waarvan er al ongeveer 19 miljoen zijn geslagen. Miners genereren nieuwe tokens tegen een vooraf bepaalde snelheid op basis van het Bitcoin-algoritme.

Bitcoin kent ook een halvering, waarbij de beloningen voor miners elke vier jaar met de helft worden verminderd. Die ingebouwde protocollen maken Bitcoin behoorlijk schaars, waardoor de vraag en de waarde in de loop der tijd toenemen. Het onvermogen om de aanvoer van Bitcoin te reguleren onderscheidt het aanzienlijk van nepvaluta die criminelen kunnen creëren en in omloop brengen wanneer het hun uitkomt.

Robuuste legitieme toepassingen

Hoewel criminelen valse valuta gebruiken voor diverse transacties, blijven de toepassingen ervan hoofdzakelijk beperkt tot de zwarte markt of laaggeplaatste marktplaatsen waar zij detectie kunnen vermijden. Tegenwoordig beschikken veel bedrijven over verbeterde hulpmiddelen en technologieën om vals geld onmiddellijk op te sporen, waardoor criminelen worden ontmoedigd het te gebruiken bij gangbare transacties.

Bitcoin krijgt steeds meer bekendheid als legitiem betaalmiddel en opslagplaats van waarde, en wordt wereldwijd erkend. Verschillende sectoren, waaronder onroerend goed, financiën, gezondheidszorg, e-commerce, reizen en detailhandel, hebben cryptobetalingen geïntegreerd, waardoor consumenten verschillende goederen en diensten in Bitcoin kunnen kopen.

Bitcoin is ook een zeer winstgevend actief dat beter bestand is tegen inflatie. Beleggers kopen en houden ze dus steeds vaker om zich in te dekken tegen inflatiedreigingen. De onderliggende blockchain-technologie van Bitcoin is een open-source platform, dat baanbrekende innovaties mogelijk maakt, zoals slimme contracten en gedecentraliseerde financiering.

Al met al heeft Bitcoin een aantal kenmerken waardoor het voor sommige mensen op vals geld zou kunnen lijken. Het is echter een wettige valuta en een wereldwijd erkend actief.

 

 

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen

april 25, 2024

Cryptocurrency heeft de financiële wereld grondig verstoord en Ripple is een van de leidende spelers in deze revolutie. Met zijn focus op het verbeteren