Het belang van de verzekeringssector in de wereldeconomie kan niet worden onderschat. Zonder verzekeringen zouden er wellicht maar weinig producten van het ene naar het andere continent worden verscheept. En zou een onverwachte gebeurtenis al snel het einde kunnen betekenen van een bedrijf, waarna veel mensen werkloos worden. Het aanwezig blijven van risico’s zorgt ervoor dat verzekeringen nooit zullen verdwijnen. Doordat steeds meer verzekeraars ook beursgenoteerd zijn, kunnen investeerders hier de vruchten van plukken. Zoals bij alle investeringen is het belangrijk om goed de voor- en nadelen van beleggen in de desbetreffende sector te kennen. Dit is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen.
Stabiliteit en zekerheid
Verzekeraars genereren consistente inkomsten door de premies die hun cliënten betalen, wat leidt tot stabiele kasstromen, zelfs in economisch onzekere tijden. Ook wanneer het slecht gaat met de economie, hebben mensen nog altijd een autoverzekering of woonverzekering nodig. Hierdoor is het een vrij defensieve investering die in vrijwel elke beleggingsportefeuille een plaats verdient.
Daarnaast investeren verzekeraars de premie-inkomsten ook zelf in verschillende activaklassen, waaronder staatsobligaties, vastgoed en aandelen. Dit beleggingsinkomen vormt een significante bijdrage aan de winstgevendheid van verzekeringsmaatschappijen. Door te beleggen in hoogwaardig papier met lage kredietrisico’s, kunnen verzekeraars voorspelbare rendementen genereren die bijdragen aan de waardestijging van hun aandelen. Opnieuw: een defensieve keuze die stabiliteit kan brengen in de eigen beleggingsportefeuille.
Een ander belangrijk voordeel is dat deze sector sterk is geregeld, omdat de overheid wil voorkomen dat verzekeraars op de fles gaan. Europa legt strenge kapitaaleisen op die de verzekeraars dwingen om voldoende grote kapitaalbuffers aan te houden. Dit zorgt voor een veiliger investeringsklimaat en beperkt de kans op faillissementen binnen de sector.
Nadelen van investeren in de verzekeringssector
Een van de grootste risico’s is de blootstelling aan renteveranderingen. Omdat verzekeringsmaatschappijen een groot deel van hun inkomsten halen uit investeringen in obligaties, kunnen stijgende rentes de waarde van hun obligatieportefeuilles doen dalen. Dit kan leiden tot lagere beleggingsinkomsten en een negatief effect hebben op de winstgevendheid. Daarnaast zal de verzekeringssector wel degelijk de effecten voelen van slechte economische omstandigheden, bijvoorbeeld bij het afnemen van vastgoedtransacties en de internationale handel. Het is wel zo dat verzekeringscontracten enige flexibiliteit bieden, waardoor verzekeraars relatief eenvoudig de premies kunnen aanpassen bij veranderende omstandigheden.
Ook kunnen verzekeraars zwaar worden getroffen door onverwachte gebeurtenissen, zoals natuurrampen en pandemieën. Dergelijke gebeurtenissen kunnen in theorie een aanzienlijke impact hebben op de winstgevendheid en de balans van een verzekeringsmaatschappij, wat kan resulteren in scherpe koersdalingen. Toch moet ook dit worden gerelativeerd, want door middel van herverzekering wentelt de verzekeraar de financiële gevolgen van de erg grote risico’s weer af. Al met al blijft het dus een vrij stabiele sector.
Risicomanagement en diversificatie
Hoe dan ook is het belangrijk om zelf aandacht te hebben voor diversificatie. Het is essentieel om niet te zwaar te leunen op een enkele verzekeraar, al zeker niet indien deze slechts een beperkt aantal producten aanbiedt of actief is in een beperkte aantal sectoren. De risico’s kunnen hierbij overigens sterk verschillen. Levensverzekeraars kunnen bijvoorbeeld blootgesteld zijn aan langetermijnrisico’s door rentewijzigingen, terwijl schadeverzekeraars gevoeliger zijn voor rampenrisico’s. Diversificatie, zowel binnen als buiten deze sector, is belangrijk. Het is tot slot aan te raden om de financiële kracht en solvabiliteit van een verzekeraar te beoordelen. Bedrijven met sterke kapitaalbuffers en een goed risicobeheer zijn beter gepositioneerd om economische schokken op te vangen en stabiele rendementen te blijven genereren.