Hoe doen professionele beleggers het?

Beleggen is allang niet meer iets dat alleen gedaan wordt door banken en investeringsfondsen. Het aantal huishoudens in Nederland dat belegt, is de laatste jaren bijvoorbeeld enorm gestegen blijkt uit onderzoek van het bureau Kantar

Daar hoef je tegenwoordig zelf niet eens zo heel veel voor te doen. Je kunt namelijk zelf een app downloaden en starten (mits je er kennis van hebt). In dit artikel vertellen we meer over hoe professionele beleggers presteren in Nederland en hoe je zelf een goede vermogensbeheerder kunt vinden.

Even opfrissen: wat is vermogensbeheer precies?

Voor we meer uitweiden over de prestaties van professionals is het goed om even een opfrisser te krijgen wat betreft vermogensbeheer. Nu er steeds meer interesse is in beleggen is er ook meer vraag naar hulp bij beleggen. Veel mensen willen immers wel starten met beleggen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Een ander deel kan juist wel wat hulp gebruiken bij bestaande beleggingen, omdat ze geen kennis hebben van wat wel of niet werkt. Wat de reden ook is om professionele hulp te zoeken op dit gebied; vermogensbeheer kan voor jou een handige oplossing zijn. Dat betreft namelijk een dienst waarbij je je geld laat beleggen door een professionele belegger. Dit kan bijvoorbeeld een zelfstandige belegger of een bank zijn.

Je betaalt hier een beheerfee voor. Meestal ligt die fee tussen de 0,5% en de 1,5% per jaar over het belegde vermogen. Het is afhankelijk van het soort beheer en de grootte van je te beleggen vermogen hoe hoog die vergoeding is. Maar: nu het algemene vermogen van huishoudens in Nederland in de lift zit, is er in veel gevallen meer geld beschikbaar om te kiezen voor vermogensbeheer. Op die manier is de kans immers groter dat je daadwerkelijk uiteindelijk kunt profiteren van beleggen. Daarbij hoef je zelf geen tijd of energie te steken in het beleggen en hoef je je niet constant bezig te houden met de laatste trends en ontwikkelingen op de beleggingsmarkt. Daarom is een vermogensbeheerder in de arm nemen helemaal niet zo’n gek idee.

Zo doen professionele beleggers het in Nederland

Maar: je wil natuurlijk wel weten aan wie je de leiding geeft wanneer het over je eigen vermogen gaat. Het liefst laat je dit over aan iemand die bekend staat om de grote successen in het verleden. In dat geval is het aan te raden om ieder kwartaal naar de Vermogensbeheer Rendement Index (VBR-index) te kijken. Hierbij moet je wel weten dat ongeveer de helft van de vermogensbeheerders in Nederland niet transparant is over de door hen gerealiseerde rendementen, waardoor je niet het complete aanbod met elkaar kunt vergelijken. Uit deze index blijkt dat de meeste klanten van vermogensbeheerders in Nederland een neutraal beleggingsprofiel hebben.

De prestaties van deze professionele beleggers hangen af van verschillende factoren, zoals economische omstandigheden en individuele strategieën. Dat is goed te zien aan de resultaten in de VBR-index. Zo zien we dat 2022 voor veel verschillende professionele beleggers een matig jaar was. Ook 2018 was niet heel winstgevend voor beleggers: de AEX-index sloot het jaar af met 10% jaarverlies. Gelukkig was 2023 weer een stuk rooskleuriger. De economische omstandigheden zorgen er dus vooral voor dat de cijfers van beleggen minder kunnen zijn, maar ook individuele strategieën kunnen hieraan bijdragen. Daarom is het van belang om je eigen wensen omtrent beleggen vast te leggen wanneer je op zoek bent naar een vermogensbeheerder.

Hoe kies je een vermogensbeheerder?

Feit is dat het aantal vermogensbeheerders in Nederland groot is, er zijn er meer dan 100. Welke is de beste in jouw situatie? En hoe maak je de juiste keuze? Hier is niet één antwoord op te geven. Wat je wel kunt doen, is de onderstaande tips gebruiken:

  1. Maak voor jezelf een beleggingsplan: schrijf op waarvoor je belegt, hoe lang je wil beleggen en hoeveel je wil beleggen per maand of jaar. Het geld waarmee je gaat beleggen, is alleen daarvoor bedoeld en maakt geen deel uit van je financiële buffer.
  2. Kijk goed naar je wensen omtrent beleggen: kijk bij het maken van een beleggingsplan goed naar je wensen voor een vermogensbeheerder. Let bijvoorbeeld op de kosten van vermogensbeheer, het type beleggingsproducten en voor welke strategie je wil gaan.
  3. Vergelijk rendement, risico en kosten van vermogensbeheerders: het grootste doel van beleggen is om rendement te behalen. Daarom moet je goed kijken naar het rendement en het risico van verschillende vermogensbeheerders in goede en slechte tijden. Vergelijk meteen de kosten om zo tot een helder beeld te komen.

admin

Inhoudsopgave

Bessie

Hoi! Mijn naam is Bessie en ik ben verantwoordelijk voor het plaatsen van de blogs op Aandelenkopen.nl! Met een achtergrond in marketing en communicatie ben ik hiernaast actief in de aandelen wereld. Heb je een vraagje of een artikel? Laat gerust een berichtje achter!

Gerelateerde artikelen