Leer hier alles over aandelenemissies!

Wat is een aandelenemissie

Gaat een bedrijf voor het eerst de beurs op? Dan is er sprake van een emissie van aandelen, waarmee men ervoor zorgt dat er aandelen beschikbaar komen, die u aan kunt kopen om een investering te doen.

Ook een bestaande onderneming kan kiezen voor een emissie van aandelen. Bedrijven doen dit over het algemeen om eigen vermogen aan te trekken, in plaats van een lening af te sluiten en op die manier vreemd vermogen toe te voegen aan de balans.

Een emissie van aandelen is eigenlijk niets anders dan de uitgifte van aandelen. Een bedrijf heeft een bepaalde waarde, die kan worden uitgedrukt in een waarde per aandeel. Indien een onderneming €1.000.000 waard is en er bijvoorbeeld 100.000 aandelen zouden worden uitgegeven, kan er een koers van €10 per aandeel worden verwacht.

De uitgifte van 100.000 aandelen zorgt dan voor de emissie van aandelen, op basis waarvan het publiek de mogelijkheid heeft eigenaar te worden. In principe kiest een onderneming ervoor een emissie van aandelen te doen op het moment dat er nieuw kapitaal nodig is, bijvoorbeeld om te groeien of een investering te kunnen doen.

Meedoen met een aandelenemissie is hier mogelijk!

 

Wat zijn de nadelen voor de belegger in geval van aandelen emissie?

Bent u al belegger en vindt er een emissie van aandelen plaats? Dan kan dit voor u als belegger negatieve gevolgen hebben, aangezien er meer aandelen worden uitgegeven, terwijl de waarde van de onderneming niet zomaar toeneemt. Op het moment dat de onderneming 100.000 aandelen uit heeft staan met een waarde van €10 en men besluit om nog eens 100.000 aandelen uit te geven kan de waarde immers niet gelijk blijven. Dat zou betekenen dat er nu 200.000 aandelen met een waarde van €10 zijn, waardoor de onderneming in totaal €2.000.000 waard is. Dit is niet het geval, aangezien de eerdere waarde van €10 dan €20 per aandeel had moeten zijn.

Om u als belegger te compenseren wordt er vaak voor een constructie gekozen waarbij u een extra aandeel krijgt op het moment dat men een nieuwe emissie van aandelen doet. Hierdoor kan men ervoor zorgen dat u als belegger niet de volledige rekening voor de nieuwe emissie hoeft te betalen. Het bedrijf heeft op die manier de mogelijkheid om met een emissie van aandelen nieuw kapitaal aan te trekken, zonder dat dit volledig ten koste hoeft te gaan van de investering die u eerder al heeft gedaan.

Wat heeft een aandelen emissie van gevolgen voor de koers?

Op het moment dat een bedrijf kiest voor een emissie van aandelen heeft de koers de neiging om te dalen. Dit in verband met de lagere waarde per aandeel, omdat de totale waarde van de onderneming nu gedeeld dient te worden door een groter aantal aandelen. Uiteraard zal men de emissie gebruiken om kapitaal aan te trekken en verder te groeien, waardoor de waarde op den duur weer op zal lopen. Het is echter van belang om hier rekening mee te houden wanneer een emissie van aandelen aanstaande is, of u deze kunt verwachten. Op deze manier kunt u de aandelenemissie gevolgen incalculeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.